Vastuullisuus

Arjen tekoja asiakkaiden, henkilökunnan, oman toimialueen ja ympäristön hyväksi

Turun Osuuskaupassa vastuullisuus on arjen tekoja asiakkaiden, henkilökunnan, oman toimialueen ja ympäristön hyväksi. Meille tärkeitä arvoja ovat jatkuvuus, pitkäjänteisyys ja vastuullisuus. Tulos ohjataan oman toimialueen investointeihin, palveluja käyttävien asiakasomistajien palkitsemiseen, henkilöstön ammattitaidosta ja työhyvinvoinnista huolehtimiseen, yhteiskunnallisten vastuiden kantamiseen sekä monimuotoisen harrastus- ja yleishyödyllisen toiminnan tukemiseen.

Vastuullisuuspoimintoja:

S-ryhmän tavoitteena vähentää suhteellista energiankulutusta vuoden 2015 kulutuksen tasosta 30 % vuoteen 2030 mennessä.

Aurinkoenergiaa on hyödynnetty pienimuotoisesti aurinkokeräimillä lämpimän käyttöveden esilämmitykseen esim. Koulukadun ABC:llä ja Loimaan Prismassa. Piispanristin Prisman katolle tehtiin aurinkovoimala, joka koostuu 860 aurinkopaneelista. Kesäaikaan voimalan sähköntuotannolla pystytään kattamaan suurin osa Prisman sähkönkäytöstä.

Henkilöstöllä on suuri rooli vastuullisen toiminnan toteuttamisessa. Esimerkiksi ruokahävikkiä pyritään kontrolloimaan ja minimoimaan jatkuvalla seuraamisella ja suunnitelmallisuudella niin hotelleissa, ravintoloissa kuin marketeissa. Myös oikeaoppinen kierrätys ja energian säästäminen ovat tärkeä osa työntekijöiden perehdytystä.

Toimipaikoissamme hävikinhallinta on tätä nykyä hyvin hallittua tehokkaan omavalvontajärjestelmän ansiosta. Sen ansiosta alle prosentti myymälöidemme ruokajätteestä päätyy kaatopaikoille. Myös punalaputetuilla tuotteilla, ilta-alennuksella ja ruoka-avun antamisella on hävikinhallinnassa suuri rooli. Myymällä monen kokoisia tuotepakkauksia myymälä voi kontrolloida myös kotitalouksilta syntyvää ruokahävikkiä. Oikeanlaisella valikoiman kohdentamisella voi auttaa asiakasta ruokahävikin vähentämisessä.

Kotimaisten ja lähellä tuotettujen tuotteiden suosiminen edistää kestävää kehitystä ja on vastuullista toimintaa.

Jätteet pyritään lajittelemaan oikein ja ympäristö mielessä pitäen. Mahdollisimman suuri osa jätteistä pyritään uusiokäyttämään.

Omavalvonnalla seurataan kylmälaitteiden toimivuutta, optimaalista säilytyslämpötilaa ja tuoteturvallisuutta. Näillä keinoilla kontrolloidaan myös energiankulutusta. Suuressa osassa myymälöitämme on ovelliset kylmäkalusteet. Myymälöiden uudistamisten myötä niiden määrä lisääntyy.

Valaistuksessa on siirrytty toimipaikkojen uudistusten myötä energiaa säästäviin LED-valaisimiin. Esimerkiksi Piispanristin Prismassa on käytössä älykäs valaistuksenohjausjärjestelmä, joka mahdollistaa himmennykset ja liiketunnistimen hyödyntämisen.

Alle prosentti myymälöidemme ruokajätteestä päätyy nykyään kaatopaikoille.  Biojäte jalostetaan tarkkaan suunnitellun prosessin tuloksena biokaasuksi. Ylijäämäruoka kierrätetään uusiokäyttöön. Leivästä tehdään bioetanolia yhteistyössä ST1:n kanssa, muusta biojätteestä biokaasua Gasumin kanssa.

Rinki-ekopisteitä on monen toimipaikkamme yhteydessä, sillä olemme halunneet helpottaa myös asiakasomistajien kierrätysmahdollisuuksia. Ne on tarkoitettu pakkausjätteen keräämistä varten.

Turun Osuuskaupan vuosi 2018

Investoimme toimialueellemme 51,2 miljoonalla eurolla. Asiakasomistajille maksoimme Bonusta 18,9 miljoonaa euroa ja asiakasomistajien määrä kasvoi 7622 uudella omistajalla. Lisäksi maksoimme 10 prosentin koron täyteen maksetulle osuusmaksulle, sekä maksutapaetua. Yhteensä asiakasomistajamme saivat rahana maksettavia etuja noin 20 miljoonaa euroa. Työllistimme vuoden lopussa 2235 henkilöä, joten olemme yksi Varsinais-Suomen suurimpia työllistäjiä. Kesällä 2019 työllistimme noin 300 kesätyöntekijää ja 300 Tutustu ja tienaa – harjoittelijaa.

TOK:n yhteistyökumppaniksi?

Tuemme vuosittain useita kymmeniä kohteita, jotka edustavat yhteiskunnallista toimintaa ja teemme yhteistyötä monen paikallisen urheilu-, liikunta-, kulttuuri- ja hyväntekeväisyystahojen kanssa.

Tuemme monia hyviä hankkeita toimialueellamme. Jos sinulla tai yhteisölläsi on ajatus yhteistyöstä, voit jättää meille hakemuksen. Pyyntöjen suuresta määrästä johtuen edellytämme aina kirjallista hakemusta. Hakemusten käsittelyajankohdat ovat vuonna 2019: 31.3., 30.6., 30.9. ja 31.12. mennessä. Hakemuksen voit jättää tästä