Historia


Wähäwäkisten Osuusliikkeen perustaminen vuosisadan alussa 1901 oli lähtölaukaus Turun Osuuskaupalle.

Asiakasomistajan oma kauppa

Turun Osuuskauppa perustettiin vuonna 1901 edistysmielisten turkulaisten toimesta. Aluksi toimimme nimellä Vähäväkisten Osuusliike ja olemme Suomen pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut osuuskauppa. Vuonna 1918 nimi muuttui Turun Osuuskaupaksi.

Toiminta-ajatuksemme on pysynyt alusta alkaen samana. Tehtävänä on aina ollut tuottaa palveluja ja etuja osuuskaupan jäsenille, nykyään asiakasomistajille. Jäsen on siis yhtä aikaa sekä asiakas että omistaja. Osuuskauppa toimii omalla alueellaan, alueensa asukkaiden asialla.

Toimimme 20 kunnan alueella ja omistajiamme ovat yli 165 000 alueen taloutta. Osuuskauppaa onkin osuvasti kuvattu ihmisten yhteisöksi. Avullamme asiakasomistajat ovat järjestäneet itselleen paremmat mahdollisuudet hankkia erilaisia tuotteita ja palveluja edullisesti ja luotettavasti. Asiakasomistajilla on oikeus asettua ehdolle sekä äänestää edustajiston vaaleissa. Vaalit järjestetään joka neljäs vuosi. Seuraavat Turun Osuuskaupan edustajiston vaalit pidetään vuonna 2028.

Tiesitkö, että..?

Ensimmäinen Turun Osuuskaupan myymälä nro 1 avattiin Raunistulaan vuonna 1902. Saman vuoden lopussa osuuskaupalla oli viisi myymälää ja kaksi leipomoa. Myymälästä nro 4, joka avattiin Aninkaistenkadun varteen, tuli sen ajan päämyymälä. Henkilökunnan määrä oli tuolloin 20. Vuoteen 1924 asti myymälät olivat olleet elintarvikemyymälöitä, mutta samana vuonna ensimmäinen rautatavaroiden myymälä aloitti toimintansa ja lisäksi perustettiin kaksi erikoisosastoa. Vuonna 1938 avattiin ensimmäinen TOK:n ravintola. Ravintolat menestyivät alusta asti hyvin. Vuonna 1956 otettiin käyttöön ensimmäinen TOK:n myymäläauto. Autossa myytiin lähes kaikkia elintarvikkeita, mutta maitoa ja piimää ei saanut myydä, sillä tuotteiden tuli olla pakattuja. Parhaimmillaan autoja oli käytössä kuusi. 1960 avattiin ensimmäinen TOK:n huoltoasema, Shell-Kunnostaja. 1963 valmistui Wiklundin tavaratalo, joka oli valmistuessaan Suomen toiseksi suurin tavaratalo. 1971 avattiin Turun ensimmäinen automarket Sokos Turku. Automarketeille tyypillistä oli sijainti kaupungin ulkopuolella hyvien liikenneyhteyksien varrella.

1930-luvulla panostettiin erityisesti henkilökunnan koulutukseen. Kirjekursseja tuettiin ja ruotsin kielen opiskelumahdollisuutta pidettiin kaksikielisessä kaupungissa tärkeänä.

1989 otettiin käyttöön porrastettu ostohyvitys, joka sai nimen Bonus. 1997 avattiin TOK:n ensimmäinen Prisma-keskus.

Omistajan asialla

Asiakasomistajille suunnattuja palveluja ja etuja parannetaan jatkuvasti sekä määrällisesti että laadullisesti. Tavoitteena on tehdä ostojen keskittämisestä helpompaa ja kannattavampaa. Asiakasomistajille tärkeimpiä palveluja ovat ruokakaupat ja polttonesteen jakelupisteet. Kokonaisuuden täydentävät käyttötavarakaupan palvelut, liikennemyymälät sekä hotellit ja ravintolat. Lisäksi meillä on useita yhteistyökumppaneita toimialoilla, jotka eivät kuulu osuuskaupan omaan liiketoimintaan.

Asiakasomistajille tärkeimpiä asioita ovat hyvät, ajanmukaiset ja kilpailukykyiset palvelut sekä edulliset hinnat. Niiden lisäksi asiakasomistajat saavat tuntuvia rahana maksettavia etuja, joista tärkein on palvelujen käytöstä kertyvä ostohyvitys eli Bonus. S-Etukortilla maksaessa saa lisäksi maksutapaetua. Viimeisin uudistus omistajan palveluihin on S-mobiili – sovellus, josta löydät esimerkiksi ostamiesi tuotteiden hiilijalanjälkilaskurin.