Hävikinhallinta on jokapäiväistä työtä


11.9.2023

Tällä viikolla vietetään jälleen valtakunnallista hävikkiviikkoa. Hävikkiviikon tavoite on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta. Minimoimme ruokahävikkiä jatkuvalla seurannalla ja suunnitelmallisuudella niin hotelleissa, ravintoloissa kuin marketeissakin. Teemme myös yhteistyötä kumppaniemme kanssa ruokahävikin pienentämiseksi.

Toimipaikoissamme hävikinhallinta on tätä nykyä hyvin hallittua ja suunnitelmallista tehokkaan omavalvontajärjestelmän ansiosta. Tämän vuoksi alle prosentti myymälöidemme ruokajätteestä päätyy kaatopaikoille. Biojäte jalostetaan tarkkaan suunnitellun prosessin tuloksena biokaasuksi. Ylijäämäruoka taas kierrätetään uusiokäyttöön.

Syksyllä 2017 aloitimme markettien ilta-ale käytännön, jossa punalaputetut -30 %:n aletuotteet myydään illalla -60 %:lla. Ilta-ale alkaa kaikissa marketeissamme klo 18. Paistopisteen ilta-ale alkaa S-marketeissa ja Saleissa klo 20 ja Prismoissa klo 21. Myyntidatankin puolesta voidaan todeta, että ilta-alen aikaan aletuotteiden kohdalla tapahtuu selkeä myyntipiikki.

Tänä syksynä kaikissa S-marketeissa on alettu myydä hevihävikkiä edulliseen hintaan. Laatikoihin tai pusseihin kootaan myymälässä esimerkiksi hieman kolhiintuneita, mutta vielä käyttökelpoisia hedelmiä ja vihanneksia, jotka asiakas voi ostaa edulliseen kilo- tai kappalehintaan. Hinta saattaa vaihdella paikallisesti. Myytävän hevihävikin määrä vaihtelee päivittäin myymäläkohtaisesti. Marketeissamme on myös jo pidempään ollut käytössä Eilisen tähdet -konsepti, jossa syötäväksi hyvin kelpaavat, mutta tiukat laatukriteerit täyttämättömät hedelmät ja vihannekset pussitetaan ja myydään alennettuun hintaan.

S-ryhmän ruokakaupoissa myydään punalaputetuista tuotteista eniten:

Euroissa: pakattuja kala- ja lihatuotteita, kuten lohifileetä, jauhelihaa ja karjalanpaistilihaa

Kappalemääräisesti: leipomotuotteita, kuten riisipiirakoita, croissanteja, lihapasteijoita ja ruispaloja.

ResQ Club

Iso osa ravintoloitamme ja kahviloitamme on mukana ResQ Club -toiminnassa. ResQ Club -sovelluksen kautta voi osallistua mukaan yhteisiin ruokahävikkitalkoisiin. ResQ:n avulla voi kokeilla niin uusia kuin jo entuudestaan tuttuja ravintoloita ja kahviloita tai hankkia raaka-aineita reilulla alennuksella. Ostamalla edullisia ruokia ResQ:sta säästää sekä rahaa että kokkaamiseen kuluvaa aikaa. Ja samalla vähentää myös ruokahävikkiä! Palvelussa on myytävänä sekä aterioita, välipaloja että isoja ruokakasseja useimmiten 50 % alennuksella.

Koko ResQ-historiamme aikana ravintolamme ovat vähentäneet huikeat 70 794 annosta hävikkiä.
Tänä vuonna toimipaikoistamme on pelastettu yhteensä jo 14 044 annosta.

TOK:n ResQ Clubissa mukana olevat ravintolat ja kahvilat:

 

  • Coffee House Wiklund, Turku
  • Trattoria Wiklund, Turku
  • Wine Bar Axel W, Turku
  • Grill it! Marina, Turku
  • Bistro Elli & Deli, Turku
  • Gunnar Eatery&Bar, Turku
  • Coffee House Mylly, Raisio
  • Kulman Kuppila Mylly, Raisio
  • Presso Piispanristi, Kaarina
  • ABC Koulukatu
  • ABC Raisio

ResQ-asiakkaat pelastivat toimipaikoistamme lähes 21 000 annosta ruokaa vuonna 2022. Määrä vastaa arviolta reilun 52 000 kg verran säästettyjä hiilidioksidipäästöjä.

Lisäksi ravintoloilla on omia yksittäisiä käytäntöjä, joilla hillitä hävikkiä. Esimerkiksi Radisson Blu Marina Palace Hotellin aamiaiselta jääneestä kaurapuurosta on leivottu leipää, mitä on tarjottu mm. Grill it! -ravintolan lounaalla. Maitoakaan ei hotellissa heitetä viemäristä alas, jos siitä voi tehdä pannukakkua aamiaisvieraiden iloksi.

Operaatio Ruokakassi

Turkulainen Operaatio Ruokakassi ry jakaa ruokaa vähävaraisille. Yksi toiminnan mahdollistajista on Turun Osuuskauppa, joka lahjoittaa marketeistaan ruokaa vuositasolla noin 490 tonnia. Ruokaa noudetaan lähes kaikista Turun Osuuskaupan kaupoista kuutena päivänä viikossa. Operaatio Ruokakassi jakaa kaupasta ylijääviä käyttökelpoisia elintarvikkeita edelleen niitä tarvitseville.

 

Tiesitkö?
  • Henkilöstöllä on suuri rooli vastuullisen toiminnan toteuttamisessa. Oikeaoppinen kierrätys ja energian säästäminen ovat tärkeä osa työntekijöiden perehdytystä.
  • Alle prosentti myymälöidemme ruokajätteestä päätyy kaatopaikoille. Myös punalaputetuilla tuotteilla, ilta-alennuksella ja ruoka-avun antamisella on hävikinhallinnassa suuri rooli. Myymällä monen kokoisia tuotepakkauksia myymälä voi kontrolloida myös kotitalouksilta syntyvää ruokahävikkiä. Oikeanlaisella valikoiman kohdentamisella voi auttaa asiakasta ruokahävikin vähentämisessä.
  • Biojäte jalostetaan tarkkaan suunnitellun prosessin tuloksena biokaasuksi. Ylijäämäruoka kierrätetään uusiokäyttöön. Leivästä tehdään bioetanolia yhteistyössä ST1:n kanssa, muusta biojätteestä biokaasua Gasumin kanssa.
  •  Kotimaisten ja lähellä tuotettujen tuotteiden suosiminen edistää kestävää kehitystä ja on vastuullista toimintaa.
  • Jätteet pyritään lajittelemaan oikein ja ympäristö mielessä pitäen. Mahdollisimman suuri osa jätteistä pyritään uusiokäyttämään.