Mukana energiansäästötalkoissa


30.1.2023

Me Turun Osuuskaupassa osana S-ryhmää, kannamme oman vastuumme valtakunnallisissa energiansäästötalkoissa. Kaupparyhmä on jo laskenut lähes kahdentuhannen toimipaikkansa lämpötilaa yhdellä asteella sekä varautunut vähentämään sähkönkulutusta valtakunnallisten huippukulutuspiikkien aikana säätämällä toimipaikkojensa ilmanvaihtoa ja valaistusta.

Lisäksi S-ryhmä on liittynyt mukaan kantaverkkoyhtiö Fingridin Sähköjärjestelmän tuki -menettelyyn, jolla pyritään ehkäisemään sähköpulaa. Sähköpulan uhatessa S-ryhmä saa Fingridiltä ennakkovaroituksen ja sitoutuu joustamaan lisätoimin, kuten ottamaan kiinteistökohtaisia varavoimakoneita tilapäiseen käyttöön sekä käyttämään suuritehoisia laitteita porrastaen. Tällaisia ovat esimerkiksi ravintoloiden ja myymälöiden grillit ja uunit.

 

Omaa kulutusta lasketaan, kun Suomessa tarvitaan sähköä

S-ryhmä on laskenut lähes kahdessatuhannessa toimipaikassaan eri puolilla Suomea sisäilman lämpötilaa pysyvästi yhdellä asteella, mikä vastaa reilun 800 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta. Myös meidän toimipaikkamme osallistuvat luonnollisesti kampanjaan.

Sähkönkäytön tehohuiput osuvat tyypillisesti aamukahdeksaan ja iltaviiteen. Tehohuippujen aikana sitoudumme pienentämään ilmanvaihdon ilmamäärät minimiin ja säätämään valaistusta pienemmäksi. Energiansäästötoimenpiteet toteutetaan kiinteistöissä, joissa ne ovat teknisesti mahdollisia, järjestelmät ovat S-ryhmän hallinnassa ja toimilla ei ole merkittävää vaikutusta työskentelyyn tai asiointiin.

 

Energiatehokasta toimintaa marketeissa

Valaistuksessa olemme siirtyneet toimipaikkojen uudistusten myötä energiaa säästäviin LED-valaisimiin ja moneen toimipaikkaamme on asennettu lauhdelämpöpumppu, jolla tehostetaan kaupan kylmäjärjestelmän tuottamaa lauhdelämpöä.

Pienillä teoilla on iso vaikutus ja jokainen kilowatti merkitsee. Esimerkiksi kaikki Sale-myymälämme ovat sitoutuneet sähkönkulutuksen vähentämiseen mm. seuraavilla toimenpiteillä:

  • Paistouunia käytetään vain tarvittaessa. Suurimpien sähkönkulutuspiikkien aikaan aamulla ja loppuiltapäivästä uunia ei käytetä lainkaan.
  • Erilliset juoma-altaat ovat pois päältä koko ajan

Myymälöiden omavalvonnalla seuraamme kylmälaitteiden toimivuutta, optimaalista säilytyslämpötilaa ja tuoteturvallisuutta. Näillä keinoilla kontrolloidaan myös energiankulutusta. Suuressa osassa myymälöitämme on ovelliset kylmäkalusteet. Myymälöiden uudistamisten myötä niiden määrä lisääntyy entisestään.

 

Hotellit mukana säästötoimenpiteissä

Pienin muutoksin saadaan paljon aikaiseksi, miellyttävä hotellikokemus säilyttäen. Näillä toimenpiteillä Sokos Hotelleissamme säästetään energiaa ja lasketaan majoitus- ja ravitsemiskaupan päästöjä:

  • huoneiden ja ravintoloiden lämpötiloja lasketaan asteella alas.
  • Ilmanvaihdon tehoa pienennetään piikkiaikoina. Puhtaasta ja hyvästä sisäilman laadusta kuitenkin huolehditaan aina.
  • Asiakassaunojen aukioloaikoja lyhennetään hotellikohtaisesti.
  • Mahdollisen sähkökatkon aikana hotellin huoneissa/kokoustiloissa voi oleskella. Noudata henkilökunnan antamia ohjeita.
  • Sammutathan aina valot poistuessasi huoneesta

Myös Radisson Blu Marina Palacessa on rajoitettu asiakassaunojen käyttöaikoja. Asiakassaunojen aukioloaikojen supistaminen vähentää energiankulutusta seuraavasti: Mikäli kaikissa neljässä hotellissamme olisi 7 päivänä viikossa 2 saunaa päällä aamuisin kolmen tunnin ajan, olisi energiansäästö vuodessa noin 78 624 kWh. Tämä vastaa reilun neljän sähkölämmitteisen omakotitalon (joissa asuu nelihenkinen perhe) keskimääräistä vuosikulutusta. (Laskettu olettamalla, että kaikissa saunoissa olisi 9kW:n kiuas.)

Investointeja uusiutuvaan energiaan

S-ryhmä on tehnyt jo vuosien ajan merkittäviä investointeja energiankulutuksen tehostamisen lisäksi omaan uusiutuvaan energiaan. Omalla tuuli- ja aurinkovoimalla tuotettu sähkö kattaakin jo lähes kaiken kaupparyhmän sähkön kulutuksesta.

Aurinkoenergiaa on hyödynnetty pienimuotoisesti aurinkokeräimillä lämpimän käyttöveden esilämmitykseen esim. Koulukadun ABC:llä ja Loimaan Prismassa. Piispanristin Prisman katolla on aurinkovoimala, joka koostuu 860 aurinkopaneelista. Kesäaikaan voimalan sähköntuotannolla pystytään kattamaan suurin osa Prisman sähkönkäytöstä.

Energiansäästötalkoisiin tarvitaan nyt myös nopeita ja vaikutukseltaan riittävän merkittäviä uusia keinoja nimenomaan kulutuspiikkeihin vastaamiseksi.