Maito ovilla vai ilman?


4.2.2022

Antti Heikkilä

Kaupan ala on merkittävässä roolissa ilmastopäästöjen hillitsemisessä ja energiatehokkuuden edistämisessä. Kun tarkastellaan kaupan omia päästöjä, syntyy leijonanosa sekä päästöistä että energiankulutuksesta kaupan kylmäjärjestelmistä, joita tarvitaan elintarvikkeiden turvallisessa kylmäsäilytyksessä. Meillä Turun Osuuskaupassa ja koko S-ryhmässä on kunnianhimoinen tavoite olla oman toimintamme osalta hiilinegatiivisia vuoden 2025 aikana. Tämä on erittäin kova tavoite ja aikataulu on kaupan alan tiukin. Sen takia meidänkin katseemme kohdistuu muun muassa maitokylmiöihin ja kalatiskeihin, kun haemme ratkaisuja tavoitteen saavuttamiseksi.

Kaupassa asiakkaalle näkyvä osa kylmäjärjestelmää ovat kylmäkalusteet, joissa myytävät elintarvikkeet odottavat rivissä tai pinossa asiakkaita. Se mikä asiakkaalle ei näy, on varsinaisen kylmän tuottava järjestelmä. Kaupan takatiloissa on kylmäkonehuone, jossa sijaitsevat kompressorikoneikot tuottavat kylmäaineen välityksellä kylmäkalusteille kylmää. Järjestelmään kuuluu oleellisesti myös yleensä kaupan katolla tai takapihalla sijaitseva lauhdutinyksikkö, jota voidaan uusimmissa järjestelmissä kutsua kaasujäähdyttimeksi.

Vielä toistaiseksi suurin osa kauppojen kylmäjärjestelmistä käyttää R404a -nimistä kylmäainetta, joka on erittäin haitallista ilmastolle. Yhden kilon kylmäainevuoto tällaisessa kylmäjärjestelmässä kuormittaa maapallon ilmakehää yhtä paljon, kuin 3 500 kiloa hiilidioksidia. Maapallomme onneksi EU-lainsäädäntö kieltää tämän kylmäaineen käytön vuonna 2030. Nykyaikaiset C02 -kylmälaitokset, joissa kylmäaineena on luonnollinen hiilidioksidi, ovat ensinnäkin toimintavarmempia, ja jos kylmäainevuotoja jostain syystä tapahtuu, on yhden vuotavan kylmäainekilon vaikutus ilmakehään yksi kilo. Ero uuden ja vanhan ilmastovaikutuksessa on siis 3 500 kertainen! TOK:n market-verkostossa näitä C02-laitoksia on jo olemassa kolmatta kymmentä ja tämän vuoden aikana niitä on tulossa seitsemän yksikköä lisää. Uusi C02-kylmälaitos kuluttaa myös vähemmän sähköenergiaa, kuin vanhoilla kylmäaineilla toimivat laitokset. Sähköä säästyy vähintään 15 %.

 

Olemme asentaneet monissa myymälöissä erillisiä lämpöpumppuja tehostamaan kylmäjärjestelmästä saatavaa lauhdelämpöä. Lämpöpumpputekniikalla lauhde-energian lämpötilaa saadaan nostettua muutamilla kymmenillä asteilla ja silloin lauhdelämpöä voidaan laajemmin ja tehokkaammin hyödyntää myymälärakennuksen lämmittämisessä.

Parhaimmillaan tällaisten projektien seurauksena olemme voineet vähentää jopa 70 %:lla ostettavan kaukolämmön määrää, joka ei vielä toistaiseksi ole päästöttömillä energianlähteillä tuotettua, toisin kuin lämpöpumppujen ja kaupan kylmäjärjestelmien käyttämä sähköenergia. Sen TOK ostaa 100 % uusiutuvista lähteistä, pääosin S-ryhmän itse tuottamana tuulisähkönä.

Takaisin vielä myymälän puolelle ja niihin kylmäkalusteisiin… Suosimme nykyään aina kun mahdollista ovellisia kylmäkalusteita. Vanhemmissakin yksiköissämme niitä näkyy pakastekalusteissa, maitokylmiöissä ja kalatuotteiden kalusteissa, joissa kaikissa on muita elintarvikkeita kylmemmät säilytyslämpötilat.

 

Maitokylmiöt ovat myös kaupan suurimpia kylmäsäilytystiloja. Myymälöitä uudistaessamme ja uusia toimipaikkoja rakennettaessa, on pyrkimyksenä toteuttaa kaikki kaupan kylmäkalusteet ovellisina, jotta kylmää ei pääse hukkaan, eikä sen tuottamiseksi käytetä tarpeettomasti energiaa.

Joskus ahtaimmissa myymälöissä tämä on haaste, kun myymälän käytävällä pitää tila riittää sekä asiakkaiden ostoskärryille, että aukeaville kylmäkalusteiden oville. Vaikka ovet avautuessaan vievätkin tilaa, ovat ne todellakin tavoittelemisen arvoisia, sillä ovilla varustettu kylmäkalustemetri kuluttaa 50–60 % vähemmän energiaa kuin niin sanottu avokaluste.

Joten kysymys kuuluu, saisiko Teille olla maito ovilla vai ilman?

 

Kirjoittaja on kiinteistöpäällikkö, joka harrastaa vapaa-ajalla omakotitalon kunnossa pitämistä ja pitää luonnossa liikkumisesta.