Gunnarin ruokalista syntyy suomalaisen luonnon inspiroimana


3.11.2020

Ravintola Gunnarin ruokalistat syntyvät käsityönä keittiötiimin upeista ideoista. Vaikutteita haetaan suomalaisesta luonnosta ja yhdistellään rohkeasti kaukomaiden makuihin, perehtyen raaka-aineisiin ja kunnioittaen niiden ominaisia makuja. 

Samppa Kujansuu

Pitkä viikko, laitan kumpparit jalkaan, repun selkään ja lähden luontoon. Hengitän raikasta ilmaa ja istahdan kannolle. Keittelen pannukaffet ja vaan hengittelen. Vieressäni on upeita hehkuvan punaisia puolukoita, joiden väri korostuu vaalean jäkälän seasta. Mielessä alkaa heti syntyä ajatuksia tuosta luonnon superfoodista, jota mummo aikoinaan tarjoili kaalilaatikon kaverina, mihin ja miten mä laittaisin sen vuonna 2020?

Tällein kaupunkilaisena mä kaipaan luonnon keskelle rauhoittumaan ja inspiroitumaan. Gunnarin uuden listan annoksia onkin suunniteltu tuolla metsässä samoillessa, ihan kuin vahingossa. Nuotiossa palava tuli, metsän tuoksu sateen jälkeen ja upeat ruskan sävyt ovat niitä, jotka saa mun ajatukset syttymään. Luonto tarjoaa kauneuttaan, kunhan sen vaan osaa hyödyntää. Mulle on tärkeää, että käytetään puhtaita, kotimaisia raaka-aineita ja tuodaan ne perinteisetkin maut rohkeasti, mutta raaka-ainetta kunnioittaen tähän päivään. Tärkeää on myös raaka-aineiden hyödyntäminen alusta loppuun, minimoiden hävikin syntyminen. Niinpä meillä keksitäänkin kaikelle mahdolliselle käyttöä, joko sitten liemien pohjassa tai jossain muussa.

Gunnarin uudella listalla makumaailma vaihtuu kesäisen raikkaasta, kirpeästä ja kepeästä syksyiseen syvempään, intensiivisempään ja paahteisempaan. Makuihin, jotka kietovat nautiskelijat syvään syleilyynsä iltojen viilentyessä. Lista nojaa skandinaavisiin tukipilareihin, joiden selkeät maut saavat rinnalleen maailmalta matkamuistoiksi kerättyjä makuja, jotka tuovat annoksiin uudenlaista särmää.  Tyhjälle lautaselle alkaa muodostua annos, kuin maalarin maalaus, komponentti ja makupari kerrallaan. Yksi tän työn parhaita asioita onkin se tunne, kun näkee sen oman ajatuksen muodostuvan siihen lautaselle ja ikään kuin piirtyvän valmiiksi”.

Kirjoittaja on Ravintola Gunnarin Keittiömestari, jonka ideat annoksiin syntyvät usein sienireissuilla.

Teemu Hytönen

Syksyinen aamu on kaunis, usva on laskeutunut meren ylle. Hiljaisuus ja rauha, vain minä ja omat ajatukset. Se on jotain mitä kaipaa kiireisen arjen keskellä.  Siellä syntyvät ne parhaimmat ajatukset. Idea annokseen voi syntyä ihan jostain pienestä jutusta, vaikkapa kaloja savustaessa. Haluan tuoda sen saman fiiliksen siihen lautaselle, mikä mulla on, kun pääsen luonnon keskelle. On se sitten häivähdys sitä nuotion savua, sienet tai asettelu, joka muistuttaa saariston kallioita. Ikään kuin tuodaan luonto kaupunkiin ja siihen hetkeen.

Gunnarin listan kaikki annokset on suunniteltu raaka-aineita arvostaen ja niiden makuja korostaen. Tuoreus, raikkaus ja kotimaiset lähituottajien upeat raaka-aineet yhdistyvät nykyaikaisiksi ja vähän kujeileviksi annoksiksi. Ollaanhan me tällaisia velikultia itsekin, ei niin vakavia.

Kirjoittaja on Ravintola Gunnarin keittiön vuoropäällikkö, jonka ideat annoksiin syntyvät usein kalaretkillä.

Tutustu Gunnarin uuteen listaan TÄÄLLÄ.