Elämän mittaisia kokemuksia


13.11.2020

Petra Hellsten

Kun aloin työskennellä Turun Osuuskaupan palveluksessa vuonna 2006, en voinut kuvitellakaan kuinka paljon tulisin kohtaamaan ihmisiä, jotka ovat jääneet mieleeni tavalla tai toisella. Asiakaskohtaamisia vuosien varrella on ollut tuhansia ja niitä on työkavereiden kanssa muisteltu monet kerrat.

Urani TOK:lla alkoi Myllyn Taco Barissa ja henkilö, joka minut lopulta palkkasi, antoi minulle haastattelun päätteeksi neuvon: ” Kun muistat hymyillä vielä vähän enemmän, palkkaan sinut saman tien ”. Tätä neuvoa olen yrittänyt noudattaa aina asiakaspalvelutilanteissa.  Aito hymy, iloisuus ja asiakkaan huomioiminen johtaa lähes poikkeuksetta onnistuneeseen kokemukseen. Myös työkaverin ja kollegan päivää pystyy piristämään, kun muistaa aina tervehtiä ja pysähtyä hetkeksi. Hymyily ei maksa mitään, mutta sen vaikutus on mittaamattoman arvokas.

Työskentelin pitkään tarjoilijana ja tyttäreni syntymän jälkeen palasin töihin intoa puhkuen. Halusin kehittyä ja edetä urallani. Silloin muuan esimies sanoi minulle: ” Älä hätäile, kaikelle on aikansa ja paikkansa. Tee vaan parhaasi, se kyllä jossain vaiheessa palkitsee. ” Tämän kuultuani sain sinnikkyyttä yrittää vieläkin kovemmin. Neuvon antanut oli oikeassa. Pääsin esimieheksi ja siitä alkoikin ihan uusi vaihe työurallani.

Myllyssä kohtasin valtavasti haasteita, mutta sitäkin enemmän onnistumisia. Silloiset kollegani olivat minulle tuki ja turva. Siellä onnistumisia juhlittiin ja vaikeissa tilanteissa sain aina apua. Monet kerrat nauroimme kyyneleet silmissä päivän kiireiden keskellä. Huumorintajuisuus ja mahdollisuus olla oma itsensä olivat tärkeitä asioita, jotka auttoivat jaksamaan arjen pyörityksessä.  Tälläkin hetkellä ajattelen, että yksi tärkeimpiä tekijöitä hyvinvoivaan työyhteisöön on mahdollisuus olla oma itsensä. Jokaisella on oikeus tuoda oma persoonansa esiin. Tämä monesti johtaa yllätykseen, jota asiakas ei välttämättä osannut edes odottaa.

Vuosien varrella minulla on ollut ilo työskennellä hyvin erilaisten ihmisten kanssa. Jotkut ovat olleet työkavereinani vain hetken, muutamien kanssa yhteistyö on jatkunut vuosia. Erään vuoropäällikön sanat ovat jääneet ohjenuoraksi vielä vuosien jälkeen: ” Anna tunteittesi näkyä, se vain kertoo siitä, että olet inhimillinen.” Monet minun kanssani työskennelleet tietävät, kuinka helposti minut saa liikuttumaan. Rosso Myllystä lähtiessäni kyyneleet valuivat ja silloin minulle eräs kokki kuiskasi: ” Pysy juuri tuollaisena kuin olet”.

Nykyisessä työpaikassani Wiklundilla työyhteisö on suuri. Yhteistyön merkitys ja aito asiakkaan huomioiminen ovat asioita, joiden äärellä olemme Wiklundin ravintoloissa joka ikinen päivä. Tällä hetkellä maailma on päälaellaan. Esimieheni on monta kertaa sanonut, että riittää kun tekee parhaansa. Tämän muistaminen on joskus vaikeaa, mutta tärkeää on muistaa olla myös armollinen itseään kohtaan.  Kollegat ympärilläni tuovat varmuutta päätöksentekoon ja osaamisen jakaminen kehittyy joka päivä. Tiimini kanssa on helppo tehdä töitä. He ovat avoimia ja antavat toisilleen palautetta.

Tämänhetkinen tilanne on opettanut, että pysähtyä ei saa. Matkamme jatkuu. Yhdessä.

 

Kirjoittaja on ravintolapäällikkö Wiklundilla, jolle perhe on kaikki kaikessa, joka haluaisi matkustaa maailman joka kolkkaan sekä rakastaa hyvän ruoan ja juoman yhdistelmiä.