Joulun iloa – meille kaikille


16.12.2022

Petri Laine

Joulu, tuo kaikkien perheiden niin odottama talven katkaisu on aivan kulman takana. Jokaisella on ne opitut ja tutut joulunviettotavat. Ja onhan joulun odotuksessa oma hohtonsa. Korttien kirjoittaminen, tuttujen muistaminen. Ajatus lasten iloisista huudahduksista toivottujen lahjojen keskellä. Paistetun piparin maku suussa ja jouluaattoaamuna kinkun herkullinen tuoksu tulvahtaa keittiöstä.

Joulu on iloinen juhla meille kaikille. Se on kuitenkin meistä itsestämme kiinni. Joulutunnelmaa voi parantaa hyvinkin pienillä teoilla. Äidin auttaminen joulusiivouksessa on aina tervetullutta. Usein perheen hengettärenä toimiva äitikin voisi hämmentyneenä katsoa sohvalta, kun perheen muut jäsenet hoitavat suurimmat siivoamiset ja yllättäen äitikin jaksaa hymyillä joulupöydässä. Kauniin hyasintin tai joulutähden ilmestyminen pöydälle herättää heti lämpimän, jouluisen tunteen. Iloisten äänten sorina jouluvalmisteluja tehdessä tai vaikka paketteja avatessa tekee pakostakin hyvän mielen. Lasten vilpitön riemu ja purkautuva jännitys joulupukin saapuessa saa väsyneimmänkin mielen virkistymään. Jouluhan on kuitenkin ennen kaikkea lasten juhla.

Itse olen nyt tekemässä toisten joulua jo 33. kertaa. Ilokseni olen havainnut, että joulun odotukseen liittynyt karvas sivumaku työssä on alkanut vuosien kuluessa hälvetä. Aivan kuin ihmiset olisivat huomanneet, että joulun voi ottaa vastaan rennomminkin. Kireys on vaihtunut leppoisiin toiveisiin ja vaikka joskus jotain puuttuisikin, annetaan meille myyjille aikaa järjestää se. Ja me myös teemme sen. Asiakastoiveisiin vastataan ja ani harvoin asiakkaat joutuvat hakemaan toiveensa muualta. Toki siinä on mukana vuosien kokemusta ja paikallistuntemusta. Mutta myös rentous ja luottamus ovat kasvaneet. Tuttujen asiakkaiden kanssa rupattelu ja leppoisat joulutervehdykset saavat jaksamaan ja samalla huomaan kuin varkain joulumielen tulleen jo itsellenikin. Hymy on ja pysyy herkässä.

On ihan meistä itsestämme kiinni, miten sen otamme vastaan. Me, ammattilaiset, tiedämme parhaiten, miten asiakkaan saa hyvälle tuulelle. Ja usein se alkuun vaikealta tuntuva asiakastilanne onkin lopulta ihan normaali ja kokemuksella saamme asiakkaan lähtemään tyytyväisenä.

Oikein ihanaa ja rentoa joulua kaikille.

 

Kirjoittaja on myymäläpäällikkö, joka harrastaa lintuja, retkeilyä ja musiikkia.