Autopesun ABC


15.1.2021

Petri Marjamaa

Oletko harkinnut autosi pesemistä ABC CarWash-asemalla, muttet ole aivan varma mitä pesussa tapahtuu? Auton voi pestä joko pesukadulla tai -hallissa ja näissä on joitain eroja.

Kerrataanpa, mitä pesupaikalla oikeastaan tapahtuu:

Pesukadulla kuljetin vie auton läpi pesuohjelman eri vaiheet. Pesuhallissa auto on paikallaan ja pesukone liikkuu auton edestä taakse ja toistaa liikettä suorittaen eri pesuvaiheet.

Pesukatu on nopea ja pesu kestää pesukadun pituudesta riippuen n. 6-8 min. Pesuhallissa pesu kestää auton koosta riippuen n. 10-15 min.

Pesukadulla voi olla samanaikaisesti useampi auto, jotka ovat pesun eri vaiheissa. Pesuhallissa pestään yksi auto kerrallaan. Tämän takia pesukadulla jonotusajat ovat merkittävästi lyhyemmät ruuhkahetkissä kuin pesuhallissa. ABC-mobiilista näet kuvaa, josta voit tarkastaa pesupaikan jonotustilanteen juuri nyt.

Pesukadulla pesuaika on sama kaikilla pesuohjelmilla. Pesukadun pesukone toteuttaa valitun pesun mukaiset toimenpiteet pesun aikana. Pesuhallissa pesun kestoon vaikuttaa valittu pesuohjelma.

Pesukadulla auton vasen eturengas ajetaan kuljettimelle. Moottorin voi jättää käyntiin. Oleellista on, ettei pesun aikana ohjata, jarruteta eikä ajeta ja pidetään vaihde vapaalla, jotta pyörät pyörivät vapaasti koko pesun ajan. Pesuhallissa auto ajetaan ns. pesukoneen väliin, moottori sammutetaan ja auton paikallaan pysyminen varmistetaan käsijarrulla. Kummassakin pesukonetyypissä liikennevalolla ohjataan mihin asti auto pesukoneessa ajetaan.

Käyttämämme pesuaineet ovat testattuja, autopesuun tarkoitettuja ja ympäristöystävällisiä. Pesuissa pesuvesi kulkee käytön jälkeen hiekanerottimen ja öljynerottimen kautta, joten ympäristöön ei pääse ympäristöä kuormittavia aineita.

Autopesumyyttejä – Totta vai tarua?

”Auto kannattaa pestä vasta kun se on silmin nähden likainen, vaikka aikaa edellisestä pesusta olisi kulunut kuukausia.”

Tarua, auton maalipinta vaatii säännöllistä hoitoa, kuten ihokin. Suositus on pestä auto kahden viikon välein. Piintynyt kuivunut lika on aina hankalampi poistaa autosta.

”En käytä pesukonetta, koska se naarmuttaa autoa.”

Tarua, autot pestään ennen harjausta korkeapainepesulla. Nykyaikaiset pehmoharjat ovat maalipinnalle ystävälliset ja kone huuhtelee pehmoharjat harjapesuaineella pesun jälkeen. Käsinpesussa todennäköisyys saada autoon naarmuja on suurempi, jollei huolellisesti varmista, ettei pesuveden mukana kulkeudu likaa pesusieneen tai harjaan. ”Hiusnaarmuja” syntyy jo auton likaantuessa kuran/lian roiskuessa maalipintaan kovissa nopeuksissa.

”On aivan sama mitä pesuainetta autopesussa käytetään.”

Tarua, eri vuodenajoille käytetään erilaisia pesuaineita ja eri suhteessa. Talvella tarvitaan erilaiset pesuaineet irrottamaan suola ja piki maalipinnasta. Kesällä hyönteisten irrottamiseen maalipinnasta tarvitaan erilaiset pesuaineet.

”Säilytän autoani lämpimässä tallissa talvisin ja minulla on ongelma saada pesussa autoani puhtaaksi.”

Totta, lämpö vaikuttaa varsinkin talvella tieltä tulevaan likaan siten, että se kuivuu lujasti kiinni maalipintaan. Tämän takia talvella on tärkeää huolehtia auton säännöllisestä pesusta. Autopesun ja pesuaineiden tulee toimia hellävaraisesti maalipinnalle eikä pesussa ole tarkoitus ns. hioa autoa. Piintyneet likakohdat voi käsitellä erillisellä liuottimella ennen pesua ja antaa liuottimelle vaikutusaikaa ennen pesua. Piintyneet kohdat voi käsitellä myös puhdistavalla autovahalla pesun jälkeen.

”Kesällä puiden mahla ja pihka ei irtoa autopesussa.”

Totta, kuivunut pihka ei irtoa ilman erillistä käsittelyä. Hyväksi havaittuja aineita pihkan irrottamiseen ovat esimerkiksi dieselöljy tai valopetroli. Huomioithan, että käsittelyn jälkeen auto kannattaa pestä ja vahata.

”Koska autopesussa on vaha mukana, minun ei tarvitse koskaan erikseen vahata autoani.”

Tarua, auto olisi hyvä vahata vähintään 2 kertaa vuodessa. Vaha estää lian piintymisen ja helpottaa auton puhdistumista pesussa. Pesukoneen vahat lisäävät maalipinnan kiiltoa ja luovat kalvon, josta vesi valuu tehokkaammin pois. Pesukoneen vahaus ei kuitenkaan korvaa perinteistä vahausta.

”Pesun jälkeen vanteisiini jää likaa, vaikka ostin pesun vannepesulla.”

Mahdollista, vanteiden muotokieli on haasteellinen jarrupölyn irrottamiselle, koska vesisuihku / vanneharjat eivät pääse kaikkiin vanteiden syvennyksiin. Pesussa vanteille käytetään erillistä kemikaalia, joten pöly on helppo pyyhkiä pois esim. pehmeällä kankaalla tai pesuliinalla heti pesun jälkeen. Vahaamalla vanteet muun vahauksen yhteydessä helpotat lian irtoamista pesun yhteydessä.

”Harjattoman pesun jälkeen autoni jää harmaaksi ikään kuin en olisi sitä pessyt.”

Totta, pesuaineet ja painevesi eivät aina riitä poistamaan autosta maalipinnalla olevaa ns. likafilmiä, jollei maalipinnalle tehdä mekaanista pyyhintää, jonka pesukoneen pehmorajat tekevät. Tämän takia suosittelemme harjatonta pesua lähinnä kesäisin ns. pölyn pois pesuun.

 

Kirjoittaja on ABC CarWash-päällikkö, joka on tehnyt työuraa koneellisten autopesujen kanssa 1992 alkaen. Intohimona työn lisäksi on ratamoottoripyöräily niin radalla, mekaanikkona kuin kilpailujen toimitsijanakin.

 

Turussa palvelevat ABC CarWash pesukadut: Itäharju ja juuri uudistunut Mylly

ABC CarWash pesuhallit: Satakunnantie ja Auranlaakso