Tervetuloa oman kylän kauppaan!


25.11.2020

Anna Räihä

Varmaan jokainen loimaalainen muistaa Tapani-myrskyn aiheuttaman pimeyden ja poikkeustilan joulun välipäivinä vuonna 2011. Me toimimme silloin vielä S-Markettina, eikä sosiaalisen median kanavia ollut. Puhelin soi kaupalla aamusta alkaen, meiltä kysyttiin että olemmeko todella auki, ja onko meillä sähköä, saako kauppaan tulla. Tuntui hyvältä voida sydämestä vastata, että tervetuloa! Helpotuksen huokauksia kuului aika monen suusta, kaupassa oli kaikki ennallaan. Loimaan taajamassa sähkökatko ei kestänyt päiväkausia toisin kuin haja-asutusalueella. Silloin moni halusi puhua myrskystä, kokemuksistaan, halatakin. Ihan vaan vaihtaa kuulumisia.

Koronavirus toi oman kriisinsä keväällä. Tavallinen torstaiaamu vaihtui hyvin epätavalliseen torstai-iltaan ja viikonloppuun, jolloin kaikki muuttui. Epätietoisuus ja hämmennys oli hyvin aistittavissa. Miten varautua, miten arki järjestyy, kun yhtäkkiä pitääkin pysytellä kaukana muista ihmisistä. Virus oli uhkaava ja vaarallinen. Turun osuuskauppa ja samaa tahtia me Prisma Loimaalla reagoimme niin nopeasti kuin mahdollista. Uusia ohjeita tuli kovaa vauhtia ja käytäntöjä muutettiin lennosta. Ihan alkuun tavaraa ei tullut, kun tilausjärjestelmä ei pystynyt ennustamaan niin valtavaa kysyntäpiikkiä, mutta sitten sitä rupesi tulemaan hurjia määriä. Tavarantoimittaja toimi täydellä teholla ja rekat kulkivat päivin öin läpi Uudenmaan sulun, Loimaalta Sipooseen ja takaisin.

Elämme edelleen varsin epävarmoja aikoja koronan varjossa. Näyttää siltä, että joulun vietämme normaalista poikkeavin tavoin, ilman pikkujouluja ja yhteen kokoontumisia isoilla porukoilla. Kaupassa joulukauteen valmistautuminen on kuitenkin pyörähtänyt käyntiin ihan normaalisti. Kausivalosarjat, makeiset, kynttilät ja monenmoiset lahjaideat ovat hiljalleen hiipineet myymälään. Maskeista ja desistä huolimatta joulun odotuksen tunnelmaa voi aistia. Koronan on sanottu tuoneen meidät hiukan lähemmäksi perusarvoja ja kaipaamaan esimerkiksi puhtaaseen luontoon. Sama voi koskea perinteistä joulua. Ehkä haluamme nyt kokea lämpimän ja rauhallisen, tunnelmallisen ja turvallisen joulun. Meiltä saa siihen kaiken tarvittavan, palvelemme laajoin aukioloajoin ja Kauppakassiinkin on mahdollista jouluostokset tilata.

Emme tietenkään unohda myymälässä tärkeintä tehtäväämme, joka on tuottaa etuja ja palveluita asiakasomistajillemme. Helpottaa arkea. Kuitenkin tämä vuosi on ollut hyvin poikkeuksellinen, ja tärkeä sävy toiminnassamme on ollut arjen jatkuvuuden osoittaminen. Kuten S-ryhmän korona-ajan viestinnässäkin korostetaan, tulkoon mitä vaan, me olemme täällä. Olemme saaneet kiitosta siitä, että olemme pyrkineet turvaamaan asiakkaidemme terveyttä lukuisin erilaisin hygieniakeinoin. Olemme saaneet kiitosta kuitenkin myös siitä, että olemme olleet auki, olemme olleet täällä niin kuin ennenkin. Tutut myyjät, tuttu oma Prisma ja käytävillä vastaan tulevat tutut asiakkaat. Juuri nyt onni on niin normaali arki kuin mahdollista, ruokaostoksineen. Pian, niin normaali joulu kuin mahdollista, jouluostoksineen.

Enää ei niinkään puhelin soi, nyt kysellään somen yksityisviesteillä, miten aukiolot ja onko hyllyssä ostettavaa. Edelleen on aivan yhtä ihanaa voida vastata, että auki ollaan. Tervetuloa omaan kauppaan!

 

Kirjoittaja on Prisma Loimaan myyjä, joka rakastaa rekkoja.