Musta Joutsen


31.8.2020

Mikko Eskelinen

Puhelimeni soi keskiviikkona 11.3.2020 iltasella. Hotellinjohtaja ilmoitti hotellissa majoittuvasta koronatartunnan jäljitysketjuun kuuluvasta asiakkaasta. Siitä alkoi kohdallani raju ja tiivis tapahtumien ketju, jonka myötä matkailu- ja ravitsemiskauppa ajettiin alas parissa viikossa, viranomaisten määräyksestä, ja kysynnän kadotessa myös omasta tahdostamme.

Miten tässä maailmassa näin kävi? Nyt, puoli vuotta myöhemmin tunnen edelleen hetkittäin, että olen jossain unessa ja odotan herääväni kohta. Etenkin kauniina päivänä luonnossa kävellessä, tuntuu epäuskottavalta, että meitä on kohdannut globaali uhka.

TOK:n MaRa elää renesanssia. Keväällä piti koittaa hetki, jolloin uusi upea palveluverkostomme ja tikkiin hiottu asiakaspalvelumme pääsisi loistoonsa ja toimialalla työskentelevä upea ammattilaisten joukko saisi osoittaa arvonsa omistajallemme. Oli dramaattista lyödä täysi jarru päälle ja pysäyttää kehityksen suunta. Kevään hetkistä olemme selvinneet. Mikään ei kenties ole jatkossa helpompaa ja vastassa on ehkä suurempiakin vaikeuksia, mutta olemme valmiimpia kohtaamaan ne yhtenäisempänä ja voimakkaampana kuin koskaan.

Ässätekoja

Koen ylpeyttä johtoryhmän kyvystä löytää luovia ja ihmistä arvostavia ratkaisuja hädän hetkellä. Pahimman alkukriisin ollessa päällä ideoimme yhdessä toimintamallin, jonka onnistuessamme saisimme minimoitua tappiot sulkemalla suurimman osan MaRan liikepaikoista, mutta samalla varmistettua työn jatkuvuuden TOKkilaisille ja kenties jopa voittaisimme markkinaosuutta kilpailijalta.  Käytännössä parissa viikossa maralaiset, limylaiset, ja osa Sokoksen väestä oli sijoitettu kaupan puolelle. Tilanne ei varmasti ollut helppo uusiin tehtäviin siirtyneille työntekijöille, mutta jälkikäteen voi kukin olla ylpeä siitä osaamispääomasta, jota vierailu uusissa tehtävissä kerrytti.

Matkailutaseen alijäämä

Suomalaiset matkustavat eurooppalaisista eniten. Valitettavasti me teemme leijonan osan matkoistamme ulkomaille ja kansainvälinen matkustus ei normaalitilanteessakaan riitä mitenkään paikkaamaan tilannetta. Olemme siten Euroopan alijäämäisiin matkustustaseessa, viennin ja tuonnin suhdeluvussa.

Kun epidemian pahin tilanne kesään mennessä helpotti ja rajoituksia kevennettiin, kääntyivät entiset heikkoutemme uusiksi vahvuuksiksi. Turussa majoittuvien kansainvälisten vierailijoiden osuus on ollut melko matala, jos verrataan pääkaupunkiseudun ja Lapin matkailijarakennetta. Suomalaisten into matkailla edelleen oli tallella ja nyt se kohdistui kotimaan matkailuun. Asiakasomistajamme pelastivat meidän kesän kaupan ja ainakin hetkellisesti saimme nauttia täysistä hotelleista ja ravintoloista – ihanista kesän hetkistä asiakkaidemme kanssa.

Ennustettavuus oli kuitenkin kovin heikko. Heinäkuun alkaessa hotelleissamme kirjoilla olevat varaukset ennustivat vain muutaman kymmenen prosentin käyttöastetta. Lopputulemana oli kuitenkin lähes 100% käyttöaste. Huoneet varattiin pääsääntöisesti samalle päivälle tai huomiselle, varaukset tehtiin tien päältä ja pääsääntöisesti sokoshotels.fi varauskanavan kautta.

Henkilökuntamme jousti ja osoitti ammattitaitonsa tässäkin vaikeassa tilanteessa. Kiitos. Onneksi myös asiakkaillamme oli tilanteessa useimmiten ymmärrystä ja tästäkin tilanteesta selvittiin.

Swingi sumuun

Elokuisena lauantaina tii-aika kotikentälleni Kultarantaan oli varhaisen aamun ensimmäinen. Lämmin ilmamassa oli vyörynyt yöllä mereltä länsi-Suomen ylle ja saari oli peittynyt sankkaan usvaan. Tunnelma oli taianomainen, täysin tyyni, hiljainen, lämmin ja kostea. Avauslyöntini lähtiessä pallo katosi nopeasti sumuun ja vain herkällä korvalla kuuntelemalla saattoi aavistaa mihin suuntaa pallo laskeutui.

Tuo sama usvainen tunnelma leimaa syksyistä työpäivääni. Toisaalta minulla on levollinen ja rauhallinen mieli, koska kenttä on tuttu ja pelikaverini ovat parhaita mahdollisia. Mutta toisaalta näkymä eteenpäin on niin lyhyt ja usvainen, että en tiedä mihin pallo laskeutuu.

 

Kirjoittaja on matkailu- ja ravitsemiskaupan sekä tavaratalokaupan toimialajohtaja, jonka intohimo on nähdä ja kokea maailman menoa monelta kantilta.