Turun Osuuskaupan asiakasomistajien määrä kasvoi


14.8.2012

TOK:n liikevaihto on kasvanut edelliseen vuoteen verrattuna 5,6 %. Myynnin kasvu johtuu pitkälti marketkaupan hyvästä kehityksestä. Uusia asiakasomistajatalouksia on liittynyt alkuvuoden aikana yli 3 500 eli 20 % edellisvuotta enemmän.

– Turun Osuuskaupan alkuvuoden myynnin kehitys on ollut positiivista. Ainoastaan matkailu- ja ravitsemistoimialalla olemme hieman edellistä vuotta jäljessä johtuen viime vuonna olleesta Turun kulttuuripääkaupunkivuodesta. TOK:n tehtävänä alueellisena osuuskauppana on tuottaa palveluja ja etuja asiakasomistajille Varsinais-Suomessa. Asiakasomistajien palveluiden kehittämistä on jatkettu määrätietoisesti toimipaikkaverkoston, valikoimien sekä palvelun laadun osalta. Taloudellisten suhdanteiden heikentymisestä huolimatta on viety eteenpäin investointeja, jotka ovat asiakasomistajien palvelujen parantamisen kannalta tärkeitä. Maaliskuussa avattiin uusi Prisma Turun Länsikeskukseen ja tämän viikon perjantaina avataan uusi Prisma-keskus Loimaalle parantamaan asiakasomistajien palveluja. Palvelujen kehittämien on näkynyt asiakasomistajamäärän merkittävänäkasvuna, Turun Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Koponen kertoo.

Turun Osuuskauppa -konsernin liikevaihto tammi-kesäkuussa oli 271,5 miljoonaa euroa, mikä on 14,5 miljoonaa euroa eli 5,6 % edellistä vuotta enemmän. TOK:n markettien ja Sokosten liikevaihto oli 196,5 miljoonaa euroa. Matkailu- ja ravitsemistoimialan liikevaihto oli 23,0 miljoonaa euroa ja liikennemyymälätoimialan liikevaihto 50,2 miljoonaa euroa.

 

Liikevaihto toimialoittain m€

1.1.-30.6.2012

1.1.-30.6.2011

Keh.

Market- ja Sokos-toimiala

196,5

183,2

7,3 %

Matkailu- ja ravitsemistoimiala

23,0

23,2

-1,0 %

Liikennemyymälätoimiala

50,2

48,8

2,9 %

Muut

1,8

1,8

0,0 %

Yhteensä

271,5

257,0

5,6 %

 

Päivittäistavarakaupan liikevaihto oli 165,3 miljoonaa euroa, jossa kasvua 7,1 %. Liikevaihdon kasvua ovat vauhdittaneet edullinen ostoskori ja asioinnin helppous sekä maaliskuun lopussa avattu Prisma Länsikeskus.

– Erityisesti S-ryhmän omien merkkien myynti on kasvanut selvästi markkinoita enemmän – jopa kuusinkertaisesti, S-market ja Sale -ketjujohtaja Mikko Rauhanen kertoo.

Käyttötavarakaupan liikevaihto oli 34,5 miljoonaa euroa, jossa kasvua 4,4 %. Kasvu kertyi Sokosten positiivisesta kehityksestä ja Prisma Länsikeskuksen avauksesta.

–TOK:n Prisma-ketjun käyttötavarakaupan tarjonta kasvaa edelleen, kun Loimaan uusi Prisma avataan. Lisäksi asiakasomistajien käyttötavaratarjontaa parantaa myös elokuussa avattu Prisman verkkokauppa, TOK:n Prisma-ketjujohtaja Jussi Virtanen toteaa.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto oli 50,2 miljoonaa euroa, jossa kasvua
oli 2,9 %.

Matkailu- ja ravitsemistoimialan liikevaihto oli 23,0 miljoonaa euroa, jossa on laskua edellisvuoteen 1,0 %. Matkailu- ja ravitsemiskaupan kysynnän voimakas kasvu on hiipunut Turku 2011 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen.

– Toimialan liikevaihto on lähes viime vuoden tasolla. Näyttää siltä, että viime vuosien panostuksilla on ollut pysyväisvaikutuksia alueen matkailuvetovoimaan, toimialajohtaja Mikko Eskelinen kertoo.

Alueen palvelutarjonnan kehittäminen jatkuu

Tämä vuosi on TOK:lle historiallinen kahden uuden Prisman avaamisen vuosi. Maaliskuussa Turun seudun asiakasomistajat pääsivät nauttimaan Prisma Länsikeskuksen monipuolisista ja edullisista palveluista. Tämän viikon perjantaina avataan Loimaalle kovasti odotettu Prisma-keskus. ABC Raision rakennustyöt Raision Marjamäessä käynnistyivät alkuvuodesta. Alkuvuoden investoinnit toimialueelle olivat 13,1 miljoonaa euroa (ed.v. 5,4 m€).

Asiakasomistajatalouksien määrä kasvussa

Turun Osuuskaupan asiakasomistajien määrä kasvoi. Asiakasomistajien määrä 30.6.2012 oli 125 957 (ed.v. 120 966). Toimialueen talouksista asiakasomistajia on tällä hetkellä 67 % (ed.v. 66 %). Turun Osuuskauppaan liittyi tammi-kesäkuussa 3 542 uutta asiakasomistajaa.

Asiakasomistajien ostojen osuus TOK:n kokonaismyynnistä on 80,0 % (ed.v. 80,8 %). Asiakasomistajille maksettiin Bonusta puolen vuoden aikana 12,3 miljoonaa euroa (ed.v. 11,6 m€).Lisäksi asiakasomistajille maksettiin vuoden 2011 tuloksesta osuuspääoman korkoa 10 % eli 1,2 miljoonaa euroa (ed.v. 1,1 m€).

TOK:n henkilökunnan määrä on kasvanut uusien palveluiden myötä

Turun Osuuskauppa on Varsinais-Suomen suurin palvelualan työllistäjä, jonka henkilökuntaan kuului kesäkuun lopussa 2 801 työntekijää. Henkilökunnan määrä on kasvanut edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan 92 työntekijällä. Kuluvan kesän aikana TOK on työllistänyt lähes 800 kesätyöntekijää. Varsinaisia kesätyöpaikkoja oli noin 460 ja lisäksi TOK tarjosi yli 300 koululaiselle mahdollisuuden päästä kartuttamaan työkokemusta "Tutustu työelämään ja tienaa" – työharjoittelu-ohjelman kautta matkailu- ja ravitsemis-, liikennemyymälä- sekä kaupan toimialoilla. TOK oli mukana Turun työ- ja elinkeinotoimiston sekä Turun kaupungin kasvatus- ja opetustoimen VaSiTe-hankkeessa, jossa toisen asteen koulutuksesta valmistuneille nuorille tarjottiin työharjoittelumahdollisuutta. Ohjelman kautta kaksi nuorta työllistyi vakituisesti ja kahdeksan löysi itselleen kesätyöpaikan Turun Osuuskaupasta.

Turun Osuuskaupan toiminnan ylijäämää käytetään toimipaikkaverkoston kehittämiseen palvelemaan kasvavaa asiakasomistajakuntaa. Lisäksi ylijäämää palautetaan takaisin asiakasomistajille mm. osuuspääoman koron muodossa. Turun Osuuskaupan tammi-kesäkuun toiminnan ylijäämä ennen satunnaisia eriä ja veroja oli 0,7 miljoonaa euroa (ed.v. 1,6 m€). Tuloksen pienentyminen johtui Prisma Länsikeskuksen kertaluonteisista avauskustannuksista.

Turun Osuuskaupan liikevaihdon odotetaan kasvavan myös loppuvuoden ajan. Koko vuoden tuloksen ennakoidaan nousevan edellisvuoden tasolle.

 

 

Lisätietoja:  

Toimitusjohtaja Harri Koponen p. 010 764 4001, harri.koponen@sok.fi
Talousjohtaja Niko Toivanen p. 010 764 4002, niko.toivanen@sok.fi