Työntekijät arvostavat Turun Osuuskaupan ekologisuustekoja


30.3.2023

Turun Osuuskauppa on osa S-ryhmää, jonka tavoitteena on olla hiilinegatiivinen vuoteen 2025 mennessä. Toimimme yhtenä Varsinais-Suomen suurimpina työllistäjinä ja tarjoamme palveluitamme lähes sadassa toimipaikassa. Koska toimintamme on alueella suurta ja vaikuttaa koko alueen väestöön, pidämme erityisen tärkeänä, että toimimme mahdollisimman vastuullisesti kaikilla toiminta-alueillamme. 

Monelle työntekijälle on myös tärkeää, että työnantajan tekojen ja sanojen takana voi ylpeästi seistä itsekin. Kävimme haastattelemassa kolmea työntekijää eri aloilta ja kysyimme, miten heidän toimipaikassaan näkyy ekologisuus ja kuinka se vaikuttaa työntekijän arkeen. 

 

Ella inspiroitui ekologisuudesta hotellin tapahtumia järjestäessään 

 Työskentelen Radisson Blu Marina Palace Hotellissa Aurajoen rannalla, ja työhöni kuuluu huolehtia kokousten ja muiden hotellissa järjestettävien tapahtumien toteuttamisesta ja sujuvuudesta. 

Ruokaa menee usein kokouksissa ja tapahtumissa paljon, joten yhteisenä haasteena on tietysti ruokahävikin minimoiminen. Meillä Turun Osuuskaupan ravintoloissa ja hotelleissa hyödynnetään ResQ-sovellusta, josta yksityishenkilöt voivat ostaa yli jäänyttä täysin vielä syömäkelpoista ruokaa edullisesti. ResQ:n lisäksi ruoan menekkiä arvioidaan tarkasti, jotta ruokaa ei päätyisi turhaan biojätteeseen. Biojätettä syntyy siitä huolimatta aina vähän, joten on helpottavaa tietää, että meillä Turun Osuuskaupasta 99 % siitä uusiokäytetään biokaasun valmistukseen. 

Minulle henkilökohtaisesti on tärkeää, että työnantajani toimii vastuullisesti myös ekologisuuden kannalta. Kierrätänhän itsekin roskat kotona, pyrin oman ruokahävikkini minimoimiseen ja olen muuttanut kulutustottumuksiani esimerkiksi vaatteiden ostossa ekologisempiin vaihtoehtoihin. Työ ruoan parissa on saanut silmäni avautumaan entistä enemmän vastuulliselle kuluttamiselle. En halua tuoda omalla toiminnallani kotonakaan enää yhtään enempää hävikkiä tähän maailmaan. 

 

Kristian toivoo suurilta toimijoilta näkyviä ilmastotekoja 

 Olen työskennellyt nyt kaksi vuotta Tampereentien Prismassa panimo- ja pakasteosastolla. Täällä työskennellessäni minulle on tullut tutuiksi kaupan päivittäisessä arjessa näkyvät ekologisuuteen vaikuttavat teot. 

Turun Osuuskauppa investoi vuosittain miljoonia euroja toimipaikkojensa uudistamiseen, mikä näkyy esimerkiksi myymälän tekniikan vaihtamisessa ekologisempiin ratkaisuihin. Täällä Tampereentielläkin oli ennen loppuvuoden remonttia avoimet pakastealtaat ja energiatehottomat valaisimet, jotka vaihdettiin uusiin energiaa säästäviin ratkaisuihin. Koko S-ryhmän tavoite on olla hiilinegatiivinen oman toimintansa osalta vuoden 2025 loppuun mennessä, johon tietysti me täällä Turun Osuuskaupassakin vaikutamme omilla investoinneillamme. 

Olen pitänyt S-ryhmää aina aika vastuullisena toimijana ekologisuuden osalta ja minusta suurten toimijoiden täytyy kantaa kortensa kekoon tässä ilmastokriisissä. Minulle itselleni ekoteot ovat tärkeitä ja pyrin vähentämään päästöjä ainakin omalta osaltani mahdollisimman paljon. Kotoani löytyvät muun muassa aurinkopaneelit ja maalämpö, enkä haaskaa esimerkiksi ruokaa. Minusta on tärkeää, että itseni lisäksi työnantajani yrittää parhaansa ekologisuuden saralla. 

 

Hävikin vähentäminen on osa Adan ammattiylpeyttä 

 Työskentelen tällä hetkellä Itäharjun Prismassa päivittäistavaraosaston puolella ja kyllä se ekologisuus näkyy työni arjessa ihan joka päivä. Esimerkiksi hävikin määrää pystytään vähentämään merkittävästi huolellisella myytävien tuotteiden saldomäärien kirjauksilla ja päivityksillä, sekä kylmälaitteiden lämpötiloja seuraamalla. Itäharjun Prismassa panostetaan myös oikeaoppiseen kierrätykseen niin myymälässä kuin henkilökunnan yhteisissä tiloissakin. 

Arjen vastuullisuustekojen tekeminen on osa omaa ammattiylpeyttä ja S-ryhmässä seurataan onneksi tarkasti päivittäistä tekemistä toimipaikassa. Meillä Itäharjulla ollaan petrattu todella kovasti hävikin vähentämisessä ja olemmekin Turun Osuuskaupan toimipaikkojen listauksessa parhaimpien joukossa tässä asiassa. Ruokatuotteet jotka ovat vielä syömäkelpoisia, mutta joita ei voi enää laittaa myyntiin esimerkiksi vioittuneen pakkauksen takia, lahjoitamme vähävaraisille hyväntekeväisyyteen Operaatio Ruokakassin avulla. 

Omassa arjessani ekologiseen elämäntyyliin pyrkiminen näkyy esimerkiksi kierrättämällä ja oman ruokahävikin vähentämisellä. Työ ruoan ympärillä on avannut silmiäni esimerkiksi ruokahävikin hallinnalle myös kotonani.