3.6.2022
Turun Osuuskaupan pullonpalautusautomaateissa on SPR:n keräysluvalla voinut lahjoittaa panttirahat Punaisen Ristin paikalliseen työhön Varsinais-Suomessa. Varat suunnataan lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn. Tammikuussa aloitettua projektia vedetään Varsinais-Suomen piiritoimistossa ja tehtävään on puolipäiväisesti palkattu yhteisöpedagogi, FM Kai Saarto.
Saarto ja piirin lapsi- ja nuorisotyön asiantuntija Elina Jalonen jalkautuvat vuoden aikana nuorten pariin mm. erilaisten pop up -tapahtumien ja uuden klubitoiminnan myötä.
Uudenlaisia toimintamalleja kokeilussa
SPR:n tammikuussa teettämän Yksinäisyysbarometrin tulosten mukaan varsinkin nuoret kokevat paljon yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta. Uusi projekti pyrkii tarttumaan osaltaan tähän ongelmaan tuomalla yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä sinne, missä nuoret ovat.
‒ Yksi painopisteemme on Turun ylioppilaskylässä. Olemme järjestäneet siellä useampia pop up -tyyppisiä tapahtumia ja huomanneet nuorten kaipaavan alueelle toimintaa, Elina Jalonen kertoo.
Rasisminvastaiselle viikolla järjestetyssä Speed Friending -tapahtumassa Holiday Club Caribiassa nuoret saivat tutustua toisiinsa pikadeittailulta lainatulla idealla. Uuden ihmisen kanssa juteltiin viisi minuuttia, jonka jälkeen vaihdettiin keskustelukumppania. Paikalla oli noin 50 nuorta ja keskusteluja käytiin niin suomeksi kuin englanniksi.
Lisäksi Yo-kylässä on jaettu Ystävänpäivänä suklaasuukkoja, tehty polkupyörien keväthuoltoa, sekä pidetty lautapelikahvilaa.
Kesäksi paljon toimintaa
Kesän aikana järjestetään viikoittainen Kesäklubi, jonka tarkoituksena on lisätä yhteisöllisyyttä, tutustuttaa nuoria toisiinsa ja antaa hyviä elämäntaitoja.
‒ Kesäklubi tarjoaa 16-29 -vuotiaille nuorille ilmaista kesäohjelmaa aina keskiviikkoisin. Joka kerta on erilaista toimintaa, kuten retkiä, kulttuuria ja yhdessä syömistä. Kesäkuussa pääsemme mm. tutustumaan Aurajoen laaksossa villiruokaan. Uimarantailtapäivän ohessa opetellaan luontevasti elvyttämistä ja grillailuiltana opitaan alkusammutuksesta, Saarto luettelee. SPR:n paikallisten osastojen nuoria on tulossa toimintaan mukaan ja tarkoituksena on myös matalan kynnyksen osallistumisen kautta ohjata kiinnostuneita nuoria mukaan paikallisosastojen omaan nuorisotoimintaan.
Yhteistyötä tehdään myös muiden alueellisten toimijoiden kanssa.
‒ Hankimme Ylioppilaskylästä viljelypalstan, jota ryhdymme yhteisöllisesti nuorten kanssa viljelemään. Tähän saamme apua ja neuvoja 4H-yhdistykseltä, jossa tätä osaamista on runsaasti. Itse kasvatetun ruoan valmistukseen ja säilöntään pyydetään neuvoja puolestaan Martoilta, kertovat Jalonen ja Saarto.
Viestinvientiä nuorille
SPR:n toiminnassa mukana olevat nuoret ovat toivoneet enemmän heille suunnattua viestintää ja uudessa projektissa laitetaan paukkuja myös siihen. SPR Varsinais-Suomen Piiri on aloittanut viestinnän nuorten suosimassa TikTok-palvelussa projektin tiimoilta. TikTok-videot löytyvät tilin @sprvspiiri takaa ja myös Instagramissa samalla tunnuksella löytyy tietoa nuorille suunnatusta toiminnasta.
Kuva: SPR Varsinais-Suomen piiri.
31.8.2020 |
30.10.2020 |
8.9.2020 |