Ympäristöystävällinen ABC ja S-market Koulukatu avataan 6.5.


28.4.2010

Turun Osuuskauppa (TOK) investoi tänä vuonna 18 miljoonaa euroa Varsinais-Suomen kaupan ja palveluiden kehittämiseen. Vuoden suurin investointi on ABC ja S-market Koulukatu, joka avaa ovensa torstaina 6.5. klo 10. Uusi 3 300 neliön palvelukokonaisuus tarjoaa lähialueen asukkaille, matkailijoille sekä ohikulkevalle liikennevirralle monipuolisia palveluita 24 h. ABC ja S-market Koulukadulla energiatehokkuuteen ja muihin ympäristöasioihin on kiinnitetty erityistä huomioita sekä rakennusvaiheessa, että toiminnassa.

ABC ja S-market Koulukatu on TOK:n ympäristöasioiden pilottiyksikkö, joka on rakennettu uusien vuoden 2010 voimaan tulleiden tiukempien lämpöeristysvaatimusten mukaisesti. Tämän lisäksi Koulukadulla säästetään energiaa esimerkiksi johtamalla kylmälaitteiden lauhdelämpö sekä keittiön poistoilman lämpö kiinteistön lämmitykseen. Ravintolatilat lämmitetään osittain ilmalämpöpumpuilla ja tarvittaessa ilmalämpöpumppuja käytetään jäähdytykseen. WC-tilojen lämmin käyttövesi lämmitetään aurinkokennoilla ja WC-tiloissa käytetetään vettä säästävää tekniikkaa. Koulukadulla myös ulko-ovet säätyvät automaattisesti ulkolämpötilan ja tuuliolosuhteiden mukaan.

Turun Osuuskauppa on sitoutunut vähentämään vertailukelpoista energiankulutustaan 9% vuoteen 2016 mennessä vertailuvuoden ollessa vuosi 2005. Uusi avattava ABC ja S-market Koulukatu toimii Turun Osuuskaupan energiansäästön pilottiyksikkönä. Koulukatu on mm. ensimmäinen yksikkö, jossa kaikki kylmäkalusteet ovat ovellisia ja kannellisia.

– Kauppojen suurimpiä energiasyöppöjä ovat kylmäaltaat ja -kaapit. Uuteen liikerakennukseen tulee vain ovellisia kylmälaitteita, jotka säästävät energiaa noin 35 %, TOK:n market-toimialajohtaja Mika Marttila kertoo.

Koulukadulla kierrätetään tehokkaasti. Jätteet lajitellaan TOK:n ohjeistusten mukaisesti ja jätteiden hyötykäyttöaste on yli 70 %. Pullonpalautuksen yhteydessä on asiakkaiden käytössä lajitteluastiat muoville ja pahville.

Monen palvelun ABC Koulukatu

ABC-liikennemyymälän kokonaispinta-ala on noin 1 100 m2. Liikennemyymälä tarjoaa ABC-polttoainemyynnin lisäksi 280 asiakaspaikan ABC-ravintolakokonaisuuden, jossa toimivat ABC Restaurant, Rosso Express ja Hesburger. Lisäksi liikennemyymälän puolella palvelee 200 m2:n ABC Market. ABC-liikennemyymälä Koulukatu palvelee asiakkaitaan 24 h.

S-marketissa laaja valikoima palvelutuotteita ja tuoretavaroita

S-market Koulukatu on täyden palvelun ruokakauppa, jonka valikoimista löytyy yli 12 000 tuotetta. Uudessa S-marketissa on laaja palvelulinjasto, joka tarjoaa liha-, kala- ja äyriäistuotteet sekä arkeen että juhlaan. Grillituotteet kuten broilerit, grillikyljet ym. saa kätevästi ja nopeasti lämpötiskeistä.

S-market Koulukadulla on panostettu etenkin tuoretuotteisiin kuten hedelmiin ja vihanneksiin sekä erittäin kattaviin juoma- ja pakastevalikoimiin.

S-market Koulukatu palvelee asiakkaitaan maanantaista perjantaihin klo 7–21, lauantaisin klo 7–18 ja sunnuntaisin klo 12–18.

60 uutta työntekijää

Uusi palvelukokonaisuus työllistää kaikkiaan 60 uutta työntekijää. Koko rakennusajan

hanke on työllistänyt keskimäärin 30 henkilöä.

ABC-liikennemyymälässä tuoreudesta ja laadukkuudesta sekä hyvästä asiakaspalvelusta vastaa liikennemyymäläpäällikkö Irene Karppinen ja S-marketissa marketpäällikkö Mika Rousku.

Hankkeen kokonaiskustannukset nousevat noin 6 miljoonaan euroon.

Kohteen pääsuunnittelijana on toiminut Arkkitehtitoimisto JMH Oy Matti Haapajärvi ja pääurakoitsijana Skanska Talonrakennus Oy. Kiinteistön omistaa Sponda Oyj.

TOK on 115 000 varsinaissuomalaisen perheen omistama osuuskauppa

Turun Osuuskauppa toimii 21 kunnan alueella Varsinais-Suomessa. Sen tehtävänä on tuottaa palveluja ja etuja asiakasomistajatalouksille. Turun Osuuskauppa toimii market-, liikennemyymälä-, majoitus- ja ravitsemis- sekä tavaratalokaupassa työllistäen noin 2 300 henkilöä.

Turun Osuuskauppa avaa vuoden 2010 aikana vielä neljä uutta päivittäistavarakauppaa.

Elokuussa avataan S-market Maskun liikekeskukseen. Lokakuussa Turun kaupungin alueella avataan kaksi Sale-lähimyymälää, Sale Satakunnantie Länsikeskukseen ja Sale Martti itäiseen Turkuun Martin kirjaston entisiin tiloihin. Lokakuussa avataan myös uusi

S-market Nousiaisiin.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Harri Koponen, puh. 010 764 4001, harri.koponen@sok.fi

Toimialajohtaja Mika Marttila, puh. 050 388 4014, mika.marttila@sok.fi

Talousjohtaja Mika Nupponen, puh. 010 764 4002, mika.nupponen@sok.fi