Uratarina: Timo Hällfors


18.2.2022

Olen aloittanut työurani 1984 pussittamalla varhaisperunoita K-kaupassa. Sitä seuraavana kesänä palasin samaiseen kauppaan ja työskentelinkin jo vihannes- ja maito-osastoilla. Ravintolamaailma kuitenkin veti minua puoleensa ja ensimmäinen kokemukseni alalta on vuodelta 1986 Hesburgerissa. Opiskelin samaan aikaan ravintolakoulussa, jossa kävin tarjoilijalinjan. Niihin aikoihin muutti ravintolakoulu Pehtoorista Datacityyn ja avajaiset olivat täynnä juhlallisuuksia, joissa saimme olla mukana tarjoilemassa. Urani varrelle on mahtunut monia toimipaikka-avauksia ja tämä oli niistä ensimmäinen. Minulla olisi jo silloin ollut mahdollisuus jatkaa tarjoilijalinjalta vielä suoraan esihenkilökoulutukseen, mutta työt veivät mukanaan. Myöhemmin ajateltuna oli fiksua siirtää jatkokoulutusta myöhemmäksi, koska laman iskiessä, minulla riitti töitä kokemukseni ja vakituisen työsopimuksen ansiosta.

Tein 80-luvun lopulla paljon töitä eri ravintoloissa. Silloin joka puolella oli innostuneelle työntekijälle kova kysyntä. Samoihin aikoihin innostuin täysillä baarialasta, johon sain ensipuraisun Naantalista. Aloin tosissani miettiä, missä tätä kiehtovaa alaa jatkaisi ja päätin lähteä Lemmenlaivan innoittamana laivoille baarimikoksi. Kohtalo toi minut kuitenkin Turun Osuuskauppaan, kun huomasin Turun silloisen ykkösyökerho Moritzin hakevan työntekijää. Tein alkuun osa-aikaisena baaritarjoilijan hommia, mutta kun kerroin halustani siirtyä töihin laivalle, minulle tarjottiinkin vakituista paikkaa. Tartuin tilaisuuteen ja sille tielle jäin. Seurahuoneelle avattiin silloin pian myös ravintola Memphis, jonka avajaisvalmennukseen pääsin osallistumaan.

Sain oppini Seurahuoneen kokeneelta baarimestari Veijo Niemeltä, joka huomatessaan innokkuuteni alaa kohtaan, otti minut siipiensä suojiin. Sain häneltä monta oppia, jotka kantavat eteenpäin vielä tänäkin päivänä. Tärkein neuvo oli se, että olemme asiakasta varten ja siitä kaikki lähtee. Toinen hyvä oppi oli se, että työtilan järjestyksellä on työn sujuvuuden kannalta iso merkitys.

90-luvulla olin aktiivisimmillani drinkkikilpailujen osalta. Kävin jopa Lontoossa asti kisaamassa. Tulin neljänneksi Beefeater-kisassa, jossa oli osallistujia 16 maasta. Suomessa voitin Jose Cuervo Tequila -kilpailun, josta voitin matkan Meksikoon. Olen ollut niin kauan innostunut juomista ja tästä alasta, että vaikka en ole aikoihin kilpaillut, innostus ei ole hävinnyt.

Pidin taukoa töistä käydessäni armeijan vuonna 91 ja kun palasin takaisin Moritziin, olikin iskenyt lama ja asiakasmäärä vähentynyt huomattavasti. Meno alkoi kuitenkin siitä taas pikkuhiljaa tasaantumaan, mutta se alkoi myös muuttumaan. Ravintola-ala muuttuu toki jatkuvasti ja siihen on osattava vastata. Työskentelin Moritzissa vuoteen 93 asti, jolloin minua pyydettiin pyörittämään keskustaan avautuvan Ricon baaria. Baari oli miehitettynä koko viikon maanantaista alkaen, mikä on nykyään aika harvinaista ruokaravintolalle. Ricon pesti oli ensimmäisiä esihenkilötehtäviäni. Kävin neljän Ricossa vietetyn vuoden ajan myös baarimestarivalmennuksia ja esihenkilövalmennuksen. Ricosta jatkoin hetkeksi ravintola Samppalinnaan, jota sain myös olla avaamassa kesällä 97.

Kesän jälkeen jatkoin väliaikaisesti Ravintola Teiniin, jossa pyöri paljon opiskelijaporukoita. Tiesin, että uusia avauksia oli jälleen tulossa ja siirryinkin vuonna 98 avaamaan ja vetämään ravintola Erik Public Housea, joka oli Bar Edisonin edeltäjä. Erik oli uudenlainen konsepti, ”pubi, jossa viihtyisivät myös naiset”. Lähdimme kehittämään baarin ideaa alusta alkaen ja todella hyvä siitä lopulta kehkeytyikin. Myös kasaamamme tiimi oli aivan loistava. Erik oli monena vuonna City-lehden lukijoiden valitsemana Turun suosituin baari, mikä viesti siitä, että konseptimme oli onnistunut.

Lapsena Timo haaveili olevansa isona palomies.

2001 sain puhelun, että lähtisinkö mukaan uuteen Kauppakeskus Myllyyn. Se oli hyppy vähän erilaiseen maailmaan, kaikkien Myllyyn avattavien ravintoloiden päälliköksi. Avausvaiheessa meillä oli sellaiset 80 työntekijää. Avausvuosi oli joulukauppaan asti aivan huikea. Sitä seurasi rauhallisempi vaihe, jota saimme kuitenkin määrätietoisella tekemisellä systemaattisesti kasvatettua. Ravintolamme valittiin useasti myös TOK:n Vuoden yksiköksi sen reilun 8 vuoden ajan, jotka toimin Myllyn ravintolamaailmassa. Olen edelleen ylpeä siitä, miten saimme sen toimimaan niin hyvin ja olen ilolla seurannut silloisten tiimiläisteni kehittymistä ja siirtymistä eteenpäin.

Olen aina ollut avoin uusille haasteille. 2010 aloin miettiä, olisiko mahdollista siirtyä taas uusiin tehtäviin ja samoihin aikoihin aukesikin ryhmäpäällikön tehtävä. Tämä toi mukanaan jälleen uusia konsepteja, joita pääsin rakentamaan ja tekemään, kuten Wine & Deli ja Red Hot Chilis. Näiden lisäksi oli tietysti myös olemassa olevia toimipaikkojamme, joiden toimintaa tarvitsi kehittää. 2015 tuli Myllyn uudistus, joka toi ravintolamaailmaan uusia ravintoloita. Myös Itäharjun Hesburger ja Kaffela Itäharju lanseerattiin siinä paikkeilla, myös muut kehitysjutut ja projektit uudistuksiin liittyen työllistivät.

2016 siirryin ABC maailmaan. Olin ABC Koulukadun vetäjänä vähän toista vuotta. Se oli itselle jälleen osittain uusi kokemus, kun kokonaisuuteen kuului ravintolamaailman lisäksi myös ABC market.

Pian TOK:ssa alkoi kuitenkin taas monta uutta ravintolaprojektia Wiklundin uudistuksen myötä, joiden kehittämiseen hyppäsin mukaan. Tätä seurasi nopeasti Seurahuoneen uudistuminen, jossa olin myös mukana. Sitä seurasi Kupittaan hotelli ja sen ravintoloiden konseptointi.

Olen saanut TOK urani aikana mahdollisuuksia kouluttautua, mitä pidän yhtenä talon monista vahvuuksista. Osaamisen ylläpitoa on tuettu vahvasti ja työntekijöistä pidetään muutenkin huolta. Henkilökuntaedut ovat myös loistavia. Lisäksi olen tavannut uskomattomia työkavereita ja kollegoita urani varrella. Pitkän uran hyöty on sekin, että on tullut tutuksi monen kollegan kanssa myös yli toimialarajojen. Vuosien varrella on tullut muutenkin tunne, että raja-aitoja on hävinnyt ja pelaamme paljon enemmän yhteen kuin aiemmin.

Olen päässyt urani aikana osallistumaan yhteensä 41 toimipaikan avaukseen, näihin kuuluvat uuden konseptin avaukset sekä kokonaan uusien ravintoloiden ja baarien avaukset. Nykyisessä toimessani ryhmäpäällikkönä vastuualueellani ovat kaikki hotellien ulkopuoliset TOK:n ravintolat, kaiken kaikkiaan 16 yksikköä.

Koen, että TOK on vahvasti mukana ajassa ja muutoksessa ja myös muutokset tarvitsevat osaamista. Maailma muuttuu koko ajan nopeammaksi, mutta ravintola-ala vaatii ketteryyden ohella myös määrätietoista tekemistä. Tämä ala on yksityiskohtia ja tunnelmaa, elämyksen tuottamista asiakkaalle. Ruoan ja juomien valmistaminen ja kehittäminen ei ole minulle vain työtä, vaan myös intohimo.