Uratarina: Lotta Lukka


10.12.2021

Olen maaseudulta kotoisin, ja toivoin aina asuvani kaupungissa, jossa pääsee pyöräilemään asfaltilla – olinhan kyllästynyt hiekkatien kuoppiin ja tuulisiin peltoaukeisiin. Nukkeleikkien myötä toki haaveilin omasta perheestä, ja työssä olin lapsuuteni haaveissa aina ambulanssissa tai kaupassa. Viimeisin onkin toteutunut jo urani varrella.

Ensimmäinen kesätyöni oli mansikkalaatikoiden kokoaminen n. 6-vuotiaana perheemme omalla viljatilalla, jossa tuolloin viljeltiin myös mansikoita. Viralliset kesätyöt ulkopuolisen työnantajan palveluksessa aloitin isosiskoni kanssa 13–14-vuotiaana paikallisessa siivouspalvelussa, ja lisäksi kävimme inventoimassa paikallista rautakauppaa. Työvuoroihin suuntasimme siskoni skootterilla, ja siitä lähtien olin kesät erilaisissa asiakaspalvelu-, siivous- ja ohjaustehtävissä. Jo nuorena omaksuttu ymmärrys työnteon merkityksestä kokemuksen, osaamisen ja rahankäytön näkökulmasta on puhtaasti vanhempieni ansiota.

Lapsena Lotta haaveili olevansa isona töissä ambulanssissa tai kaupassa.

Olin työskennellyt Jyväskylän yliopistossa vietettyjen opiskeluvuosien ajan McDonald’sissa ja K-Citymarketissa, ja 2015 päätin muuttaa opintojen loppusuoralla takaisin kotiseudulle. Pääsin tuolloin kesätöihin Myllyn Prismaan. Myllyn työporukka otti minut erittäin nopeasti ”omakseen” ja kesä oli aivan mahtava Myllyn infopisteessä ja kassaosastolla!

Vietin kesän 2015 Myllyn Prismassa, jonka jälkeen lähdin vaihto-oppilaaksi Berliiniin kasvatustieteen opintojeni ollessa vielä kesken. Vaihto-opiskelun aikana päätin kokeilla onneani harjoittelupaikan osalta nyt jo tutusta Turun Osuuskaupasta, HR-osastolta. Työhaastattelun myötä palasin keväällä 2016 Turkuun ja takaisin TOK:n riveihin. Sain HR-harjoittelun lisäksi jatkaa kevään ja kesän jälleen Myllyssä ja toimia myös uusien työntekijöiden perehdyttäjänä, mutta loppukesä kuluikin jo pitkälti konttorilla uuden Elli-työvuorosuunnittelujärjestelmän käyttöönotossa ja koulutuksissa. Sen myötä jäin HR-asiantuntijan tehtäviin Turun Osuuskauppaan.

Neljän vuoden ajan toimin HR-tiimissä vastaten pääsääntöisesti rekrytoinnista ja perehdytyksestä sekä niihin liittyvistä kehitysprojekteista. Lisäksi opin koko HR-työn perustan työsuhteen elinkaareen liittyvissä eri tehtävissä. Pääsin suunnittelemaan ja toteuttamaan keskitetyn rekrytoinnin ja perehdytyksen toimintamalleja, ja olin ottamassa käyttöön muun muassa ryhmähaastattelut, speed dating-pikahaastattelut sekä marketkaupan keskitetyt perehdytyspäivät. Olen todella ylpeä siitä, mitä kaikkea saimme tuolloin tiimissä aikaseksi! Työ oli mahtavaa, ja työkaverit vielä mahtavampia!

Alkuvuodesta 2020 sain mahdollisuuden siirtyä Jollaksen riveihin vahvemmin HRD-työn, osaamisen kehittämisen ja oppimisen pariin. Valitsin tarttua tilaisuuteen, olenhan koulutukseltani aikuisopettaja ja katselen maailmaa usein oppimisen silmin. Ja täällä olen edelleen, pedagogisena asiantuntijana ja valmentajana, tekemässä nyt oppimisen hankkeita koko S-ryhmän ja kaikkien osuuskauppojen hyväksi.

Työ Turun Osuuskaupassa antoi minulle valtavasti kokemusta ja osaamista, mahtavia tyyppejä sekä potkun urallani eteenpäin. Osuuskauppa opettaa ymmärtämää ison talon tapoja, toimintakulttuuria ja mahdollisuuksia. Työnantajan vakaus ja turvallisuus ovat merkityksellisiä työn mielekkyyden kannalta. Kokemus asiakaspalvelusta on eduksi jokaisessa työssä.

Turun Osuuskaupan HR-osasto oli paras paikka nuorelle valmistuneelle sen aidon, kannustavan ilmapiirin vuoksi. Sain isoja haasteita, luottamusta ja tukea sekä kehityin ammatillisesti eteenpäin. Olin TOK:sta lähtiessäni osaavampi kuin sinne tullessa, ja tämä on mielestäni hyvän työpaikan edellytys.

Minulla on paljon hyviä muistoja työuraltani. Myllyn infopisteessä oli todella hauskaa aina! Työpäivät ennen juhlapäiviä olivat kiireisimpiä ja ehdottomasti hauskimpia – olimme isolla porukalla töissä ja tunnelma parani vauhdin myötä! Jokaisen tiimin kanssa syntyy omia sisäpiirijuttuja, joita nauretaan vedet silmissä, näin myös Myllyssä ja HR-osastolla.

S-ryhmässä on aina kavereita! Ässä-verkosto on suuri ja ymmärrämme toisiamme ja toistemme arkea vahvuuksineen ja kehityskohteineen tehtävästä riippumatta todella hyvin. Lisäksi S-ryhmässä on erisuuntaisia mahdollisuuksia urapolun rakentamiselle – on paljon itsestä kiinni, mihin suuntaan polkuaan haluaa rakentaa.

Yksi suurimmista haasteista urallani on ollut se, kun pääsin HR-asiantuntijan tehtäviin nuorena, ja työ pitää sisällään usein vaikeidenkin päätösten tekemistä – onhan kyse ihmisistä. Muistan ensimmäiset työtehtäväni esimerkiksi yhteistoimintaneuvottelujen osalta, jotka silloin tuntuivat 23-vuotiaalle todella haastavilta.

Koen helpoksi sopeutumisen eri työtehtäviin ja tiimeihin, ja olen saanut työskennellä aina itseäni viisaammassa ja kokeneemmassa seurassa, josta olen todella kiitollinen. Työtehtäväni ovat sisältäneet paljonkin esiintymistilanteita, jotka pääosin ovat olleet ilmapiiriltään kannustavia. Silti edelleen huomaan pohtivani usein sitä, otetaanko minut asiantuntijana vakavasti.

Haluan kehittyä ja oppia jatkuvasti lisää, oli työ mitä tahansa. Työelämäoppimiseen ja valmentamiseen liittyvät tehtävät ovat itselleni tällä hetkellä mieluisia, ja haluan toimia ihmisten lisäksi lähellä bisnestä – ymmärtää liiketoiminnan lainalaisuuksia. Olen isojen kokonaisuuksien, uusien ideoiden ja toimintamallien sekä kaikenlaisen kehittämistyön fani, ja parhaat työtehtävät sisältävätkin aina out of the box-ajattelua. Se on minun juttuni.

Minulla on iso ystäväpiiri ja läheinen perhe. Olen harjoitellut golfaamaan, liikun ja ulkoilen päivittäin ja pyrin aina lähtemään pois kotoa lomalla, jotta palautuminen lähtee liikkeelle. Hauskanpito ja erityisesti festarit kuuluvat omiin suosikkeihini osana palautumista!

Rakastan rohkeita kokeiluja ja heittäytymistä, joten työtehtävissäni olen hyödyntänyt ohjetta ”Mieluummin saa anteeksi kuin luvan.” Useimmiten lupakin on kokeilun jälkeen saatu. Toisaalta hyvä oppi työelämässä on ollut se, että siellä pärjää parhaiten ihan omana itsenään