Suomalaisten makumuistojen jäljillä Kauppakeskus Myllyssä


18.5.2017

TOK on ylpeä saadessaan olla osa varsinaissuomalaista ruokaperinnettä. Tule Kauppakeskus Myllyn Mylly Goes Street -tapahtumaan 19.–21. toukokuuta ja jaa oma tarinasi Ruoka-Kalevala-osastollamme!

S-ryhmän suurin ponnistus Suomi 100 -juhlavuotena on Ruoka-Kalevala. Sen myötä suomalaisten makumuistot, kokemukset ruoasta ja uudet ruokaideat kootaan yhteen. Ruoka-Kalevalan tarinoiden pariin pääsee makumuistoja keräävällä ruokakalevala.fi-sivustolla sekä sosiaalisen median kanavissa. Kesällä makumuistoja kerrytetään Ruoka-Kalevala-tapahtumakiertueella ja MTV3-kanavalla alkavan tv-sarjan parissa. Syksyllä luvassa on vielä Ruoka-Kalevala-kirjan julkaisu.

Tuhansia tarinoita ruokakulttuurista

Ruoka-Kalevalan tarina sai alkunsa vuosi sitten S-ryhmän, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Marttaliiton yhteistyöstä. Tavoitteena on kerätä suomalaisten ruokamuistot ja -kokemukset yhteen.

– Ruokakauppana olemme mukana ihmisten elämässä ja ruokahetkissä joka päivä. Ruokaan latautuu paljon tunnetta: iloa, rakkautta, surua ja kaipaustakin. Siksi lähdimme viime keväänä kokoamaan suomalaisten ruokamuistoja, asiakkuus- ja viestintäpäällikkö Jaana Evesti Turun Osuuskaupasta kuvaa.

Ruokakalevala.fi-sivustolla on jo parituhatta tavallisten suomalaisten kirjoittamaa makumuistoa ja tarinaa suomalaisesta ruokakulttuurista. Facebookissa Ruoka-Kalevala kannustaa osallistumaan ja kertomaan tarinoita sivustolle, Instagramissa Ruoka-Kalevala näyttäytyy lukijoiden makumuistojen kuvina. Youtubeen on luvassa myös videosisältöjä maakunnista.

Makumuistoja Suomesta

Suomalaisen ruokakulttuurin tarina muodostuu maakuntien ruokamuistoista ja -kokemuksista.

Toukokuussa starttaava Ruoka-Kalevala-tapahtumakiertue kiertää ympäri Suomen osuuskauppojen myymälöissä ja paikallisissa tapahtumissa kuulemassa ja keräämässä ihmisten tarinoita. Tällä hetkellä tiedossa on jo yli 30 tapahtumaa.

– Tapahtumissa paikallisen ruoan historia ja nykypäivä nousevat esiin ihmisten muistojen kautta. Suomalainen ruokakulttuuri vaihtelee alueittain voimakkaasti. Tämä on upea rikkaus, jota on tärkeää dokumentoida. Meillä Varsinais-Suomessa on upea ruokakulttuuri. Tiesitkö, että haarukka on tullut maahamme Turun kautta, samoin kuin makkara ja sen valmistustaito, Jaana Evesti jatkaa.

Maakuntien tarinat valtaavat television ja huipentuvat kirjaksi

Monivivahteinen alueellisuus pääsee päärooliin myös 8-osaisessa Makumuistoja-televisiosarjassa, joka alkaa MTV3-kanavalla 19.7. Uudenlaisessa tv-formaatissa juontajat Jenni Kokander ja Kari Lumikero kiertävät Suomea ja keräävät yhteen suomalaisten tärkeimmät ruokamuistot. S-ryhmä on kehittänyt sarjan yhteistyössä Warner Televisionin kanssa.

Television lisäksi S-ryhmän ja Marttaliiton keräämät makumuistot ikuistetaan kirjaksi. Lokakuussa Turun kirjamessuilla julkaistaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantama Ruoka-Kalevala.

Tietokirjailija Jani Kaaron toimittamasta kirjasta löytyvät suomalaisten tärkeimmät, rakkaimmat ja sydäntäsärkevimmät ruokamuistot. Kirjassa on myös tunnettujen suomalaisten kirjailijoiden novelleja ruokakulttuurista.

Lisätietoja:

Turun Osuuskauppa, asiakkuus- ja viestintäpäällikkö Jaana Evesti, puh. 010 764 4051