Osuuskaupassa asiakas voi vaikuttaa


11.3.2024

Turun Osuuskauppa on merkittävä osa paikallisten arkea ja myötävaikuttaa koko maakuntaan työllistäjänä, investoijana ja kehittäjänä. Pian on taas aika yhdessä valita Turun Osuuskaupalle uusi edustajisto.

-Osuustoiminnallisena yrityksenä kuuntelemme asiakkaitamme. Osuuskauppavaaleissa asiakas voi vaikuttaa. Tutustu alueesi ehdokkaisiin ja käytä ääntäsi, kehottaa Turun Osuuskaupan asiakkuuspäällikkö Anna Sainio.

Asiakasomistajilla on mahdollisuus vaikuttaa oman kauppansa kehittämiseen esimerkiksi äänestämällä nyt käsillä olevissa osuuskauppavaaleissa. Edustajiston vaalien vaalikone avataan 14.3. ja äänestysaika vaaleissa on 18.3.–2.4.2024. Osuuskaupan tehtävää ja toimintaa tukevaan edustajistoon valitaan yhteensä 60 jäsentä. Vaaleissa on tänä vuonna ehdokkaita yhteensä 365, mikä on lähes yhtä monta ehdokasta kuin edellisvaaleissa vuonna 2020. Vaaleissa äänioikeutettuja ovat kaikki ennen vaalivuoden alkua jäseniksi hyväksytyt ja 15 vuotta täyttäneet osuuskaupan jäsenet.

– Osuustoiminnan ytimessä on paitsi isojen yhteiskunnallisten haasteiden, erityisesti arjen ongelmakohtien ratkominen. Me Turun Osuuskaupassa tunnemme hyvin paikallista arkea ja haluamme missiomme mukaisesti tehdä Varsinais-Suomesta paremman paikan elää. Tätä varten haluamme kuulla asiakasomistajiamme, joiden äänitorvena pian valittava edustajisto toimii, Anna Sainio kertoo.

Osuuskauppa on näkyvä osa jäsentensä arkea: tarjoamme laajat valikoimat, edulliset hinnat sekä kiireitä helpottavan verkkokaupan, kattavat valikoimat ja laajat aukioloajot sekä tuemme monipuolisesti paikallisia toimijoita esimerkiksi Kannustajat-ohjelman kautta. Osuuskaupan tehtävänä on tuottaa palveluja ja etuja asiakasomistajilleen ja yhteisölleen, jonka osana se toimii.

Osuustoiminnassa taloudellisten näkökulmien lisäksi päätöksentekoa ohjaavat myös muut intressit, kuten yhteisöllisyys, arvot tai vaikkapa kulttuuri. Edustajisto tuo jäsentensä eli asiakasomistajien kehitysajatukset osuuskaupan johdolle.

– Tänä vuonna saimme ehdolle yli 360 ehdokasta. Laaja innostus vaaleja kohtaan kertoo siitä, että osuuskaupalla nähdään olevan tärkeä rooli koko alueen kehityksessä, Sainio sanoo.

Edustajisto edustaa osuuskaupan asiakasomistajia

S-ryhmän alueosuuskaupat ovat asiakkaidensa omistamia yrityksiä, joiden päätöksentekoon osuuskaupan jäsenet voivat ottaa monella tapaa osaa. Jäseniä osuuskaupoissa edustaa edustajisto, joka valitaan vaaleilla osuuskaupan asiakasomistajista joka neljäs vuosi. Edustajisto muun muassa päättää osuuskaupan säännöistä, vahvistaa edellisen vuoden tilinpäätöksen ja päättää ylijäämän käytöstä sekä valitsee hallintoneuvoston jäsenet ja tilintarkastajat.

Edustajistossa on keskusteltu mm. toimipaikkaverkoston, matkailu- ja ravitsemiskaupan sekä ruoan verkkokaupan kehittämisestä, työvoiman saatavuudesta, asiakasomistajapeiton kasvusta, kotimaisesta ruoasta, markettien valikoimasta, päivittäistavarakauppojen ja S-Pankin aukioloajoista sekä autojen sähkölatauksesta.

Edustajistoa vielä tiiviimmin osuuskaupan päätöksentekoon pääsee osallistumaan hallintoneuvostossa, jonka kokoonpanon päättää edustajisto. Hallintoneuvosto muun muassa vahvistaa osuuskaupan strategian ja valitsee hallituksen kalenterivuodeksi kerrallaan.

Äänestysohjeisiin ja ehdokkaisiin voi tutustua vaalisivuilla www.osuuskauppavaalit.fi/tok