16.9.2025
Ravintola-ala työllisti noin 74 300 henkilöä vuonna 2022 (mara.fi), ja se on yksi Suomen merkittävimmistä työllistäjistä. Alaa kohtaan on paljon ennakkoluuloja, kuten jatkuva kiire sekä arvostuksen puute työtä kohtaan, jota pidetään turhan yksipuolisena. Turussa työskentelevät ravintola-alan ammattilaiset kumoavat nyt myyttejä työstään.
On totta, että ravintolatyössä tulee harvemmin tylsiä hetkiä eikä työ sovi kaikille. Töissä on vauhtia, mutta hyvällä perehdytyksellä, tiimin tuella ja toimivilla työvälineillä arki on hallittua ja yhdessä tekeminen tuo energiaa. Oikealla asenteella pärjää pitkälle ja moni kokee pienen kiireen kannustavan entistä parempiin suorituksiin.
-Onhan se totta, että tällä alalla työvuorot menevät ripeästi. Mielestäni työssä pieni hektisyys on kuitenkin positiivista ja vakiasiakkaat tuovat työhön piristystä, kun vuoron lomassa saa rupatella niitä näitä, kertoo vuoropäällikkönä työskentelevä Elina.
Tarjolla on joustavia työvuoroja, osa-aikaisuutta ja monenlaisia työaikoja. Ravintola-ala sopiikin näistä syistä moneen eri elämäntilanteeseen. Esimerkiksi lounasravintolassa ja baarissa tarvitaan keskenään erilaista työskentelyotetta. Toiselle sopii keittiön puolella työskentely päivisin, aamuvirkut nauttivat aamiaisen esille laittamisesta ja jotkut jopa rakastavat ilta- ja yövuoroja! (Ja saahan niistä mukavan lisän palkkapussiinkin.)
-Olen viihtynyt ravintolatyössä jo useamman vuoden. Minulle myöhäiset työvuorot sopivat hyvin, sillä olen ”yöeläjä” ja työ on mahdollista myös opintojen ohella, sanoo yökerhossa tarjoilijana työskentelevä Anna.
Jokainen päivä opettaa. Työntekijät pääsevät kehittämään vuorovaikutustaitojaan, ruoka- ja juomatuntemusta sekä vastuunkantoa. S-ryhmä tarjoaa työntekijöilleen monipuolisesti koulutuksia ja uralla voi edetä halutessaan vuoropäälliköksi tai jopa päälliköksi asti. Ravintola-alalla vain taivas on rajana uuden oppimisessa. Esimerkiksi nippelitieto ruoista ja juomista ja sen hyödyntäminen työssä ovat monelle ammatin parhaita puolia.
-On aivan mahtavaa saada hyödyntää tietoani drinkeistä omassa työssäni. Olen laatinut listallemme muutaman oman juoman ja se lisää tunnetta, että asiantuntemustani arvostetaan, sanoo ravintolassa työskentelevä Timo.
Pikaruokaravintolan työt ovat tavallisia töitä, joissa tehdään tärkeää työtä yhdessä tiimin kanssa ja saadaan arvokasta työkokemusta. Moni pikaruokalassa työskentelevä on nuori aloitteleva työntekijä tai tekee työtä opintojen ohella, mutta alalla on myös konkareita, joiden kokemusta arvostetaan. Teit sitten urasi pikaruokaravintolan kassalla tai päädyt päällikkörooliin, jokaisella on tärkeä tehtävänsä työpaikalla.
-Työ pikaruokalassa on todella monipuolista ja antoisaa. Kassatyön lisäksi opitaan keittiöpuolta, asiakaspalvelua, logistiikkaa ja tiimityötä. Urapolku voi viedä esihenkilöksi asti. Ja monipuoliset työajat tuovat työhön myös joustavuutta, sanoo alalla jo usean vuoden töitä tehnyt Tiina.
Baarityö on myös makujen ja elämyksien luomista, asiakkaiden kohtaamista ja vastuullista anniskelua. Se on ammattitaitoa vaativa ala, jossa oppii luovuutta ja paineensietokykyä. Jokainen työpäivä on erilainen. Baarityö voi kehittää jopa esiintymistaitoa, ongelmanratkaisukykyä ja tiimin hallintaa, eli kaikkia arvokkaita taitoja myös tulevaisuuden esihenkilö- ja asiantuntijatehtäviin.
-Minua on töissä tuettu urapolullani ja olen edennyt tarjoilijasta vuoropäälliköksi. Meillä on lisäksi myös mahdollista päästä työskentelemään useammassa eri toimipaikassa, mikä tuo vaihtelua työhön ja opettaa jatkuvasti uutta, toteaa Elina.
Turun Osuuskaupasta löytyy asiakaspalvelun asiantuntijoita lähes 2700 henkilöä, mikä tekee yrityksestä yhden Varsinais-Suomen suurimmista työllistäjistä. Tutustu Turun Osuuskaupan avoimiin työpaikkoihin: tok.fi/tyopaikat
16.9.2025 | Paikallisia uutisia | Työpaikat | Uutiset
12.9.2025 | Paikallisia uutisia | Tapahtumat | Tiedotteet
11.9.2025 | Paikallisia uutisia | Työpaikat | Uutiset