Työntekijän perehdyttäminen kotisohvalla, mitä ihmettä?


2.10.2020

Aino Säteri

Turun Osuuskaupan työtä tehdään pääsääntöisesti käsityönä. Työntekijämme kohtaavat asiakkaat myymälä- ja ravintolaympäristössä ja antavat työpanoksensa iloisena palveluna sekä ammattitaitoisina työsuorituksina. Voiko tällaisiin käytännön ammatteihin kuitenkin perehdyttää ilman, että työntekijä saapuu edes toimipaikkaan?

Poikkeuksellinen kevät on ajanut monia toimijoita keksimään ihan uusia tapoja toimia ja näin kävi myös Turun Osuuskaupan keskitetylle perehdytykselle. Aiemmin market-toimialan uudet työntekijät osallistuivat työsuhteensa alussa keskitettyyn perehdytystilaisuuteen, jossa käytiin läpi Osuuskaupan pelisääntöjä, hyllytystä sekä kassatyöskentelyä. Kun COVID-19 -viruksen myötä kokoontuminen yhteisen asian äärelle fyysisesti ei enää ollutkaan mahdollista, päätimme mahdollistaa perehdyttämisen toisella tavalla.

Nyt Turun Osuuskaupan kaupan alan tuoreet tekijät osallistuvat keskitettyyn perehdytykseen TEAMS-kokouksen kautta. Uusi työntekijä tarvitsee etäperehdytykseen osallistumiseen kutsulinkin lisäksi ainoastaan tietokoneen, mobiili- tai tablet-laitteen, joten uuteen työhön perehtyminen on mahdollista vaikka omalla kotisohvalla löhöillen.

Keskitetyssä perehdytyksessä uusien työntekijöiden kanssa käymme läpi osuustoiminnan periaatteet, Turun Osuuskaupan toimialat, arvot sekä pelisäännöt. Uuden työntekijän kanssa on tärkeää käydä huolellisesti läpi työsuhteen perusasiat: milloin palkka maksetaan, milloin työvuorolistat julkaistaan, mihin sen työvuorotoiveen oikein voi syöttää ja entä, jos oma puhelinnumero vaihtuu? Näitä asioita on hyvä ja helppo kertoa uusille työntekijöille yhteisesti. Kun kaikki osallistujat ovat tuoreita tokkilaisia, kynnys kysyä epäselvistä asioista on pienempi.

Iso osa keskitetyn perehdytyksen ajasta kuitenkin hujahtaa Pecussa, sovelluksessa, joka sisältää työntekijän työsuhdetiedot. Uudet työntekijät suorittavat heti työsuhteensa alussa PCI-passin sekä Tietosuojakoulutuksen. Kassatyössä tarvittavat Veikkaus-koulutus sekä ikärajapassi huomioidaan myös keskitetyssä perehdytyksessä. Lisäksi näytämme muutaman videon itse työstä sekä työergonomiasta. On ehkä hieman vähemmän jännittävää mennä toimipaikkaan ensimmäiseen työvuoroon, kun on jo etukäteen nähnyt pienen ”sneak peekin” siitä, millaista työ oikeastaan tulee olemaan.

Aluksi meitä hieman jännitti, kuinka etäperehdytykseen suhtauduttaisiin. On ollut kuitenkin valtavan hieno huomata, kuinka positiivista vastaanotto on ollut ja miten hyvät digitaaliset taidot pääsääntöisesti kaikilla työntekijöillä on. S-ryhmän järjestelmät vaikuttavat hieman kimuranteilta, mutta hienosti olemme saaneet kaikki uudet tekijät Pecuun ja Mobiilielliin (sovellus sisältää työvuorolistat). Perehdytystilaisuuksissa kyllä huomaa, että monelle tämä etäkokoustaminen on jo ”uusi normaali”. Etäkokouksessa ollaan aidosti läsnä, sitoudutaan oppimaan ja kysytään, jos jää epäselvää. Tästä iso kiitos kaikille osallistuneille!

Käytännön työtä ei tietenkään voi oppia vain kuuntelemalla tai katselemalla. Sen perehdyttäminen on tottakai luotettu niille, jotka sen parhaiten taitavat – työpaikkaohjaajille, esimiehille sekä vastuumyyjille. Kuitenkin tokkilaisena on tärkeä tietää myös jotain osuustoiminnasta, työsuhteen pelisäännöistä sekä järjestelmistä. Tällaiset asiat eivät ole toimipaikkasidonnaisia. Ehkäpä säästämme hieman esimiehenkin voimavaroja, kun kerromme ne yhteisesti kaikille kyseisellä viikolla aloittaville yhteisesti. Vahvasti uskon, että oikealla motivaatiolla ja asenteella sieltä kotisohvalta voi siis saada aika hyvän startin tokkilaiseksi!

Kirjoittaja on syksyyn asti HR-projektityöntekijänä toiminut hotellin ravintolapäällikkö, joka rakastaa järjestystä, hitaita aamuja ja pitkiä pyörälenkkejä.