10.1.2020
Turun kaupungin ympäristötarkastaja, intohimoinen teatteriharrastaja ja ”Osuuskaupan Ugge” Petri Uggeldahl sanoo olevansa henkeen ja vereen osuuskauppalainen. Hän on kuulunut Turun Osuuskaupan edustajistoon kaksi kautta ja toimii tällä hetkellä hallintoneuvoston jäsenenä.
– Olen niin osuuskauppalainen kuin voi olla. Isäni oli Wiklundin apulaisjohtaja, äitini, tätini ja molemmat kummitätini olivat tavaratalossa osastonhoitajina myös, joten eihän minulla ollut muuta vaihtoehtoa. Olen lähtöisin Wiklund-perheestä, Petri naurahtaa.
-Ihan ensimmäinen kesätyöpestini oli Rymättylässä perunannostohommissa, mutta jo 14-vuotiaana pääsin Wiklundin konttoriin lähettiä tuuraamaan. Tuolta kesältä muistan vieläkin, kuinka jännittävää oli päästä kurkkaamaan talon ylimmässä kerroksessa olevaan hallintoneuvoston huoneeseen.
Mikä sai hakemaan edustajistoon?
– Havahduin kahdeksan vuotta sitten siihen, että tällainen omaan ajatteluuni sopiva luottamustehtävä on olemassa ja päätin hakea edustajistoon. Tulin silloin valituksi varasijalta. Neljä vuotta myöhemmin tein myös vaalityötä ja se palkittiin komealla äänimäärällä. Tulin valituksi suoraan ja eniten ääniä saaneiden kärkijoukossa. Olen aina tuntenut sympatiaa osuuskauppaa ja osuustoimintaa kohtaan. TOK on iso investoija alueellaan ja se tekee jatkuvaa työtä niin market-, ravintola- kuin majoitustoimialoilla. Investointitahti on viimevuosina ollut huikea. Wiklund, Marina, Seurahuone, Kupittaa ja tuleva Manhattanin S-market…kaikki tämä on ollut ainutlaatuisen iso satsaus yhdeltä toimijalta. Ilolla seuraan mitä tapahtuu tulevaisuudessa.
Millainen rooli edustajiston jäsenellä on?
-Jäsenen rooli on näköalapaikka osuustoimintaan. Edustajistossa edustetaan itsensä lisäksi meitä sinne valinneita asiakasomistajia, joten se on kunniatehtävä. Se on hyvä paikka saada tietoa osuuskaupasta ja siitä mihin suuntaan ollaan menossa esimerkiksi market- ja hotellitoimialoilla. Kokouksissa voi esittää toiveita ja näkemyksiä ja kun alkaa tuntemaan henkilökuntaa johtoa myöten, madaltuu kynnys esittää palautteita pitkin vuotta. Edustajistolla on tärkeä tehtävä viedä ruohonjuuritason viestiä ylemmille tahoille.
Millaiset vaikutusmahdollisuudet jäsenellä on?
– Olen mielestäni saanut ajettua tärkeäksi kokemiani asioita eteenpäin. Esimerkiksi Prismojen pihalla olevat Rinki-ekopisteet ovat oman työni kannalta minulle tärkeitä. Osuuskauppa on suhtautunut niihin kaupparyhmistä ehkä suopeimmin ja ekopisteitä onkin ilmestynyt kiitettävästi marketien pihoille. Lisää kuitenkin tarvitaan ja myös kuluttajilta vastuullisuutta niiden käytössä.
Yksi konkreettinen esimerkki vaikuttamisesta; esitin edustajistossa, että kun Wiklundin hotelli uudistuu ja vanhasta Börsistä ollaan luopumassa, CityBörsin nimeksi voisi tulla perinteitä kunnioittaen Wiklund. Tietysti valintaan saattoivat johtaa useat eri tekijät, mutta sen idean toteutumisesta tuli tunne, että edustajistossakin voi saada jotain konkreettista aikaiseksi. Yleisesti ottaen hävikin vähentäminen punalapputuotteilla ja ilta-alennuksilla on suosikkini kaikista toteutuneista paikallistoiveista, ei paremmasta väliä. Olen myös aktiivinen Facebookissa ja muistan kehua ja kommentoida osuuskaupan uudistuksia. Se on poikinut sellaista, että saan palautetta kentältä ja vien sitä eteenpäin johdolle. Henkilökunnasta välittäminen on myös tärkeää.
Miksi kannattaa asettua ehdolle?
– Edustajistoon tarvitaan eri ikäisiä ihmisiä ja monipuolisesti eri ammattiryhmistä. Jokainen asiakasomistaja on potentiaalinen edustajiston jäsen. Se ei ole missään nimessä rasittava tehtävä, sillä varsinaisia kokouksia on vain muutama vuodessa. Jäsenen rooli ei vaadi erityistä osaamista, vaan mitä erilaisemmista ihmisistä edustajisto koostuu, sen rikkaampia mielipiteitä ja keskusteluita syntyy. Edustajiston kautta jokaisella on mahdollisuus olla mukana edistämässä yhteistä hyvää!
Petrin kuva: Marjaana Dahlén
17.12.2024 | Paikallisia uutisia
13.12.2024 | Paikallisia uutisia