Varsinaissuomalaiset hullaantuivat satokausituotteista


4.10.2016

Satokausi- eli sesonkiajattelu oli Suomesta kadoksissa vuosikymmenien ajan, mutta nyt se on tehnyt vahvan paluun. Iso askel otettiin tasan vuosi sitten, kun S-ryhmä ja Satokausikalenteri päättivät yhdessä nostaa satokauden parhaat kasvikset esiin kaikissa Prismoissa ja S-marketeissa.

Turun Osuuskaupan vuoden aikana eniten myyntiään kasvattaneiden kuukauden satokausituotteiden lista näyttää tältä:

1. Keräkaali, Suomi

2. Vesimeloni, Suomi

3. Raitajuuri, Suomi

4. Punajuuri, Suomi

5. Papaija, Ecuador

6. Aprikoosi, Ranska

7. Lanttu, Suomi

8. Latva-artisokka, Espanja

9. Veriappelsiini Tarocco, Italia

10. Taateli, Iran

– On mahtavaa huomata, että varsinaissuomalaiset ovat uskaltautuneet tomaatti- ja kurkkulinjalta uusien kasvisten pariin. Valikoimiin tuli vuoden aikana monia uusia tuttavuuksia. Harva olisi vuosi sitten uskonut, että kuukauden hittituotteiksi nousevat sellaiset kasvikset kuin raitajuuri, latva-artisokka tai papaija, toimialajohtaja Mikko Rauhanen Turun Osuuskaupasta kertoo.

Vetoapua paikallisille tuotteille

Kasvisten kokonaismyynti on kasvanut Turun Osuuskaupassa vuoden aikana noin 363 000 kiloa. Valtakunnallisesti kasvisten kokonaismyynti on S-ryhmässä kasvanut vuoden aikana 12 miljoonaa kiloa.

Myös paikalliset tuotteet saivat satokausiajattelusta vetoapua.

– Erityisen iloinen olen paikallisten tuotteiden valikoiman sekä myynnin kasvusta, vaikka ne eivät vielä top 10 -listalle yltäneetkään. Innostus lähellä tuotettuja kasviksia kohtaan koituu koko maakunnan eduksi, Rauhanen toteaa. 

Kasvisinto kiihtyy

Kasvisten kulutus on pidempään ollut kasvussa ja niiden terveysvaikutukset tunnetaan yhä paremmin. Nyt voidaan puhua jo kasvisbuumista ja megatrendistä.

– On hienoa nähdä, miten asiakkaiden kiinnostus kasviksiin kasvaa. Työ suomalaisten kasvisten kulutuksen lisäämiseksi on hyvässä alussa, mutta meillä on vielä matkaa ravitsemussuositusten mukaiselle tasolle. Suunta on kuitenkin lukujen perusteella selvä, Rauhanen hehkuttaa.

 

Lisätietoja:

Toimialajohtaja Mikko Rauhanen, p. 010 764 4062