Uratarina: Jarno Örnberg


29.10.2021

Lapsena minulla oli useampia haaveammatteja. Niitä perinteisiä, kuorma-auton tai kaivinkoneen kuljettaja, lentäjä, ehkä pisimpään kesti merikapteeni.

Ensimmäinen oikea kesätyöni oli Aurialla Medi-Heli -tukipakettien puhelinmyynnissä. Lukion jälkeen mietin opettajan uraa ja työskentelinkin kouluavustajana kaverin kanssa Ihalan ala-asteella, jota itsekin aikanani kävin. Kaverista tuli opettaja, mutta itse en koskaan hakenut alalle, vaan kaupallisemmat opinnot veivät mukanaan Turun kauppakorkeakouluun. Opiskelijana sain kesätöitä Turun Osuuskaupasta ja samalla matkalla edelleen S-ryhmän leivissä ollaan. Aloitin Tampereentien Prismassa kassa- ja päivittäistavaraosastoilla ja siitä alkaen aloin olla kesät ja opintojen ohessa 1-2 vuoroa viikossa Prismassa. Kun valmistuin Turun kauppakorkeakoulusta, oli edessä päätös, mitä seuraavaksi. Esille nousi mahdollisuus jatkaa TOK:ssa ja lähteä päällikköpolulle. Tartuin tilaisuuteen ja nykyiseen tehtävään asti se valinta on vienyt.

Kävin esihenkilövalmennuksen Jollaksessa ja sen jälkeen lähdin ikään kuin toimipaikkakiertueelle. Olin ensin töissä Sauvon S-marketissa yhden kesäkauden tuoteryhmävastaavana ja ensimmäinen esihenkilöpaikka tuli vastaan samana syksynä Sale Lausteella, jossa viihdyin puolisentoista vuotta. Sen jälkeen toimin marketpäällikkönä vajaan vuoden S-market Halisissa, sitten muutaman kuukauden Sale Humalistonkadulla, josta siirryin vetämään Paraisten S-marketia. Paraisilla meni äkkiä seuraavat puolitoista vuotta ja sieltä tulin valituksi Myllyn Prismaan myyntipäälliköksi päivittäistavaraosastolle, jossa vierähti seitsemän antoisaa vuotta, joiden jälkeen oli vuorossa kaksi vuotta myyntipäällikkönä Prisma Piispanristillä, jossa pääsin ensi kertaa mukaan avaamaan kokonaan uutta yksikköä.

Prismassa olen siis viihtynyt suurimman osan työurasta, mutta kierrokset muissa ketjuissa ovat olleet myös hyvin silmiä avaavia. Nykyisen toimenkuvani kannalta on hyvä, että eri market-ketjujen arki on tuttua. Jokainen on kuitenkin omanlaisensa maailma.

Nykyisin työskentelen SOK:lla, Marketkaupan ketjuohjauksen myymälätoiminnot-tiimissä, jossa kehitetään ja mallinnetaan myymäläprosesseja, työkäytäntöjä sekä niitä tukevia työkaluja toimeenpantavaksi yhdessä alueosuuskauppojen kanssa. Tiimissämme on 7 kehityspäällikköä. Jokaisella on omat vastuualueensa, mutta teemme ja sparrailemme toki paljon myös yhdessä asioita. Työpöydälläni on tällä hetkellä mm. laadun kolmiloikka ja siihen liittyvä raportointi ja viestiminen sekä marketkaupan mystery shopping .

Olen jo ehtinyt olla mukana mm. suunnittelemassa ruoan verkkokauppaan liittyviä valmennuksia ja parhaillaan jatketaan myymälätyön tärkeän työkalun eli Kamu-käsipäätteen toiminnallisuuksien kehitystyötä. Luonnollisesti on erittäin hyödyllistä, että olen kokenut erilaisten ja eri kokoisten myymälöiden arkea. Isojen työryhmien vetäjänä olen nähnyt monipuolisesti, miten ihmiset erilaisia järjestelmiä ja työvälineitä käyttävät ja mistä haasteet esimerkiksi juuri uusien järjestelmien käyttöönotossa käyttäjänäkökulmasta johtuvat. Pitkän myymälätyökokemuksen ansiosta monia perusasioita ei tarvitse erikseen selvittää ja toisaalta on helpompaa kysyä kentältä ja asiantuntijoilta kehittämistyön tueksi niitä oikeita kysymyksiä.

Minulla on esihenkilönä ollut joka yksikössä erinomainen työryhmä ja toisaalta esihenkilöporukka TOK:lla on sen verran tiivis, että vaikkei välttämättä edes kuukausittain olla tekemisissä, on kuitenkin aina mahdollista kysyä ongelmien sattuessa kollegoilta tukea ja sparria. Se on hieno vahvuus yritykselle.

Päällikön roolissa sitä on aina tullut sitouduttua hyvin tiiviisti omaan yksikköön ja ehkä vaikeinta on aina ollut jättää ”oma” vanha tiimi, mutta toisaalta terve kunnianhimoni on vienyt minua eteenpäin ja olen aina kyllä nauttinut uusista haasteista.

Opiskeluaikoina minuun teki suuren vaikutuksen SOK:n silloisen pääjohtajan Kari Neilimon haastattelu. Hän puhui vahvasti ihmiskasvoisesta kapitalismista, se kolahti omaan arvomaailmaan ja S-ryhmä yrityksenä alkoi kiinnostaa kesätöitä pidemmällekin. Lisäksi S-ryhmän ympäri maailmaa vaikuttava vastuullisuustyö on minusta hienoa ja siinä olen kuulevinani yhä Neilimon aikojen viestin. S-ryhmän hieno arvopohja on yksi niistä syistä, miksi olen pysynyt pitkään ja olen edelleenkin hyvin sitoutunut ässäläinen.

Ennen muuta aina on ollut jotain uutta haastetta tarjolla ja on ollut onni saada työskennellä yksiköissä, joissa on oikeasti kiva tehdä töitä. Pidän myös siitä, miten monipuolinen yritys S-ryhmä on. On vähittäiskauppaa, käyttötavarakauppaa, Sokos, ravintoloita, hotelleita ja pankkeja. Ryhmä alueosuuskauppoja on niin monessa mukana vaikuttamassa kaikkialla Suomessa ja talona tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia kehittyä. S-ryhmän julkisuuskuva on myös mielestäni kehittynyt viime aikoina positiivisesti, sillä asioista on alettu viestimään oikealla tavalla. Esimerkiksi asiakasomistajuudesta viestitään nykyään ymmärrettävästi ja lisäksi vastuullisuusviestintään panostaminen näkyy ja kuuluu.

Olen kokenut urallani sekä hienoja onnistumisia että kohdannut opettavaisia haasteita. Piispanristin Prisma valittiin vuonna 2020 TOK:n vuoden yksiköksi ja se tuntui erityisen hienolta, koska itselle tämä kunnia olla mukana palkitussa yksikössä oli ensimmäinen kerta ja tuli niin sanotusti aivan TOK-uran kalkkiviivoilla!

Suurin haaste urallani oli ehkä Myllyn Prisman remontin jälkeiset ajat, jolloin mm. ruoan verkkokaupan avauksen ja muiden muutosten myötä toimin lopulta yli 90 henkilölle suorana esihenkilönä, mikä asetti oman ajankäytön suunnittelun osalta riman aiempaa korkeammalle. Mielestäni jokainen työntekijä ansaitsee runsaasti palautetta työstään ja sen varmistaminen rajallisessa ajassa ei ollut aina helppoa. Myllyn huippuporukan kanssa työskentely antoi vastavuoroisesti kyllä paljon ja isokin laiva toimi lopulta hienosti. Olimme mm. eteenpäin siirtyessäni Suomen Prismoista kolmansia asiakastyytyväisyydellä mitattuna ja se oli hieno palkinto koko Prisman jengin työlle.

Nykyinen toimenkuvani tuntuu pitkän esihenkilövaiheen jälkeen juuri oikealta muutokselta ja itsessään varsinaiselta unelmaduunilta. Pääsen mukaan näkemään, vaikuttamaan ja kehittämään isompaa kokonaisuutta sekä tukemaan myymälöiden arkea.

Työntekoa tasapainotan harrastuksilla, joihin kuuluu golfia, kuntosalia ja salibandya, kesäisin pyöräily kiinnostaa yhä vain enemmän. Lähinnä omaksi riemukseni harrastan myös luovaa kirjoittamista. Olen lisäksi mukana kotikuntani kunnallispolitiikassa ja aktiivisena omistajana myös TOK:n edustajistossakin varajäsenenä.

Pikku Jarno haaveili olevansa isona merikapteeni.