Turun Osuuskauppa viettää 110-vuotisjuhliaan


20.10.2011

Suomen vanhin, yhtäjaksoisesti näihin päiviin saakka toiminut osuuskauppa – Turun Osuuskauppa – täyttää 110 vuotta lokakuun 20. päivänä. Vuosien varrella noin 20 varsinaissuomalaista paikallisosuuskauppaa on yhdistynyt Turun Osuuskauppaan. Nykyään Turun Osuuskauppa toimii 21 kunnan alueella Varsinais-Suomessa.
 

Vuonna 1901 voimaan astunut osuustoimintalaki virallisti kansalaisten yhteistoiminnan elinolojensa parantamiseksi ja mahdollisti osuuskauppojen perustamisen. 20.10.2011 tulee kuluneeksi 110 vuotta siitä, kun joukko kuluttajaosuustoiminnasta kiinnostuneita henkilöitä kokoontui Turun Raunistulaan Maarian VPK-talolle ja perusti Vähäväkisten Osuusliikkeenvaalimaan asiakkaiden etuja ja tarjoamaan laadukkaita tuotteita kohtuulliseen hintaan. Vuonna 1918 nimi muutettiin Turun Osuuskaupaksi.


Toiminnan alkuvuodet olivat luonteeltaan lähinnä yhteisostotoimintaa ja myymälät olivat vaatimattomia. Pikkuhiljaa toiminta laajeni myös muille toimialoille. Esimerkiksi 1940-luvulla Turun Osuuskauppa osti Hamburger Börsin kiinteistön ja sen liiketoiminnan ja 1950-luvulla Wiklundin tavaratalon Turun keskustasta. S-ryhmän ensimmäinen automarket nousi 70-luvulla Turkuun Tampereentielle nykyisen Prisman paikalle. 1980-luvulla TOK:ssa siirryttiin ketjumaiseen päivittäistavarakauppaan ja katukuvaan tulivat S-marketit ja Prismat.


– Todennäköisesti tärkein syy 110 vuoden iän saavuttamiselle on se, että Turun Osuuskauppa eli TOK on koko historiansa ajan ollut uskollinen osuustoiminnan perusperiaatteille. Näitä periaatteita ovat olleet avoin jäsenyys, demokraattinen hallinto ja ylijäämän palautus ostojen suhteessa jäsenille. Yhä edelleen TOK toimii näiden samojen periaatteiden mukaisesti. TOK on varsinaissuomalaisten ihmisten ja perheiden omistama yhteisö, jonka toiminnan tarkoituksena on koko historiansa ajan ollut tuottaa palveluja ja etuja asiakasomistajilleen ja heidän perheilleen sekä edistää koko toimialueensa ja siellä asuvien ihmisten hyvinvointia, toteaa Turun Osuuskaupan hallintoneuvoston puheenjohtaja Maija Junkola-Lehtonen.

 

Oman alueen asialla


Nykyään TOK tuottaa palveluja asiakasomistajilleen päivittäistavarakaupan, erikoistavarakaupan, majoitus- ja ravitsemiskaupan sekä polttoneste- ja liikennemyymäläkaupan aloilla. Vaikka toiminta on laajentunut, niin TOK:n toiminnan arvot ovat pysyneet muuttumattomina. 


Viimeisen kymmenen vuoden aikana TOK:n asiakasomistajien palveluverkostoa on kehitetty voimakkaasti. Erityisesti on kasvanut asiakasomistajien lähipalveluiden eli Sale-myymälöiden, S-markettien ja ABC-liikennemyymälöiden määrä.    


– Palveluverkoston kehittämisen myötä TOK:n asiakasomistajatalouksien määrä on kymmenessä vuodessa kolminkertaistunut 40 000:stä yli 120 000 asiakasomistajatalouteen. Samalla on luotu uusia työpaikkoja Varsinais-Suomeen ja henkilöstömäärämme on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut 700:sta 2300:aan. Tällä hetkellä TOK on maakunnan suurin palvelualan yritys. Lisäksi palveluverkoston kehittäminen on työllistänyt merkittävällä tavalla varsinaissuomalaisia suunnittelijoita ja rakentajia, Turun Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Koponen kertoo.


TOK on arvojensa mukaisesti pyrkinyt edistämään myös Varsinais-Suomen taloudellista toimeliaisuutta ja tuottamaan hyvinvointia alueelleen.Esimerkiksi vuonna 2010 TOK osti paikallisilta tavarantoimittajilta 66,5 miljoonan euron arvosta elintarvikkeita.


– TOK näkyy alueella muutenkin vahvasti ja osallistumme alueellisen hyvinvoinnin edistämiseen tukemalla muun muassa paikallisia urheiluseuroja, kulttuuritoimijoita sekä yhteiskunnallisia kohteita vuosittain noin 0,5 miljoonalla eurolla. Alueellisen vastuullisuustyön painopiste on viime vuosina ollut lasten ja nuorten toiminnan tukemisessa, Koponen jatkaa.

 

Asiakasomistajien juhlaa


TOK:n 110-vuotisjuhlat huipentuvat tulevaan viikonloppuun, jolloin TOK:n toimipaikoissa vietetään syntymäpäivää ja tarjotaan S-Etukortilla tuntuvia juhlaetuja.


– Olemme vuoden aikana juhlistaneet TOK:n 110-vuotista taivalta ja teeman ympärille on rakennettu monenlaista ohjelmaa. Olemme muun muassa tarjonneet etuja Turku 2011-kulttuurivuoden tapahtumiin ja järjestäneet urheiluseurakumppaneidemme kanssa erilaisia tilaisuuksia, Koponen summaa.


Osuustoimintamuotoista yritystoimintaa tuodaan näyttävästi esille myös ensi vuonna, kun vietetään kansainvälistä osuustoiminnan vuotta. TOK:n edustajiston vaalit järjestetään kevättalvella ja asiakasomistajat pääsevät vaikuttamaan oman osuuskauppansa tulevaisuuteen sekä asettumalla ehdolle että äänestämällä vaaleissa.

 

Lisätietoja:

Turun Osuuskauppa, toimitusjohtaja Harri Koponen, p. 010 764 4001, harri.koponen@sok.fi
Turun Osuuskauppa, hallintoneuvoston puheenjohtaja Maija Junkola-Lehtonen, p. 050 317 0571