Turun Osuuskauppa toimii energiatehokkaasti


10.1.2019

TOK on huomioinut uudistaessaan ja rakentaessaan uusia toimipaikkoja myös niiden mahdolliset vaikutukset ympäristölle. Esimerkiksi sähköä säästävä LED-valaistus on toimipaikoissa nykyään lähes vakio.

Toimipaikat, joissa ei LED-valaistusta vielä ole, siirtyvät siihen pikkuhiljaa. Lämmitysmuodoissa on keskitytty entistä enemmän ympäristöystävällisyyteen ja energiatehokkuuteen, esimerkiksi luopumalla pikkuhiljaa öljylämmityksestä. Myös kaupan kylmäjärjestelmien rooli on korostunut viime vuosina puhuttaessa energiatehokkuudesta. Myymälöihin on hankittu entistä enemmän ovellisia kylmäkalusteita ja kylmäjärjestelmien lauhdelämpö hyödynnetään rakennusten lämmittämisessä.

LED-valaistuksella usean omakotitalon kulutuksen verran säästöä sähköstä

Wiklundin uudistuksen yhteydessä asennetut energiatehokkaat LED -valaisimet säästävät sähköä vuodessa noin 380 MWh vanhaan systeemiin verrattuna. Prosenteissa se on 40 % säästö energian kulutukseen vuodessa. Vertailun vuoksi, neljän hengen perheen 120 neliöinen sähkölämmitteinen omakotitalo kuluttaa vuodessa sähköä keskimäärin 19 500 kWh. Pelkkä Wiklundin valaistuksen uusiminen säästää siis n.20 omakotitalon energiankulutuksen verran vuodessa.

Majakkarannan S-marketin uudistustöiden yhteydessä uusittiin myös myymälän valaistus. Se säästää vuodessa lähes 146 000 kWh sähköenergiaa, mikä vastaa keskimäärin 7,5 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta. Joulu- tammikuussa on tehty sisä- ja ulkovalaistuksen uudistuksia useissa kohteissa. Näiden ”leditysten” säästövaikutus on vuodessa reilut 1 130 000 kWh. Samalla energiamäärällä lämmittäisi sähkökiukaan yli 141 000 saunomiskertaa.

”Hiilijalanjälki pienenee valaistuksen muuttamisella 2343 tonnia, joka vastaa 418 kertaa maapallon ympäri ajettua automatkaa”, kertoo Turun Osuuskaupan kiinteistöpäällikkö Antti Heikkilä.

Aurinkovoimasta ja maalämmöstä ympäristöystävällistä apua lämmitykseen

Keväällä avattavan uuden Prisma Piispanristin katolle tulee 233 kilowatin aurinkovoimala. Se koostuu 860 aurinkopaneelista. Kesäaikaan voimalan sähköntuotannolla pystytään kattamaan suurin osa Prisman sähkönkäytöstä.

Alkaneen vuoden aikana tehostetaan lauhdelämmön hyödyntämistä neljässä Prismassa ja yhdessä S-marketissa asentamalla järjestelmiin uusi lämpöpumpputekniikka. S-market Sauvon ja Sale Nauvon aiemmat öljylämmitetyt öljykattilat on korvattu ympäristöystävällisemmillä ilma-vesilämpöpumpuilla. Piikkiön vanha öljylämmitteinen S-market puretaan tammikuun lopussa. Rymättylän uuteen Sale – myymälään tulee maalämpö ja vanha öljylämmitteinen Sale puretaan pois.  Lähi-ABC Koulukadulta ja Loimaan Prismasta löytyy aurinkolämpöjärjestelmä käyttöveden lämmitykseen. Monia muutoksia on siis energiatehokkuuden nimissä jo tehty ja tullaan tekemään vielä tulevaisuudessa.

”Energiankulutusta TOK:n toimipaikoissa on saatu pienennettyä huomattavasti aktiivisella kulutusseurannalla, käytön optimoinnilla ja energiatehokkuusinvestoinneilla. Euromääräisesti säästöä on syntynyt yli 2,5M€.” sanoo Heikkilä.