Turun Osuuskauppa investoi ruoan verkkokaupan vahvaan kasvuun


10.11.2023

Varsinais-Suomen ensimmäinen keräilykeskus vastaa kasvavaan kysyntään

Turun Osuuskauppa suunnittelee automaatioavusteista ruoan verkkokaupan keräilykeskusta Kaarinaan S-market Auranlaakson yhteyteen. Kyseessä on ensimmäinen ruoan verkkokaupan keräilykeskus Varsinais-Suomessa. Suunnitelmien toteutuessa keräilykeskus otettaisiin käyttöön vuonna 2025 ja rakentaminen alkaisi vuoden 2024 aikana.

– Kuluttajien ostotottumukset muuttuivat merkittävästi koronapandemian aikana ja ruoan verkkokaupan kasvu jäi pysyväksi ilmiöksi. Turun Osuuskaupassa ruoan verkkokauppa on kasvanut pandemian jälkeen vuosi vuodelta ja kuluvanakin vuonna kasvu on ollut yli 40 prosenttia. Tavoitteenamme on yli kaksinkertaistaa ruoan verkkokaupan myyntimme lähivuosina. Suunnitteilla oleva automatisoitu keräilykeskus on investointi ruoan verkkokauppaan sekä siihen, että pystymme tulevaisuudessakin tarjoamaan asiakkaille laajat ja edulliset ruoan verkkokaupan valikoimat, kertoo toimialajohtaja Mikko Eskelinen Turun Osuuskaupasta.

Kaarinaan suunniteltu keräilykeskus olisi kooltaan noin 3 000 neliömetriä ja se sijoittuisi S-market Auranlaakson kanssa samalle tontille. Investointina keräilykeskus kohoaisi tämän hetken arvion mukaan lähes 15 miljoonaan euroon. Hankkeelle on saatu Kaarinan kaupungilta poikkeuslupa ja rakennuslupahakemus jätetään lähiaikoina.

Myymäläkeräilyn tueksi tarvitaan tulevaisuudessa automatiikkaa, jotta verkkokaupan laadukas palvelu voidaan taata myös jatkossa. Automaatioavusteiset keräilykeskukset tuovat verkkokauppatilausten keräilyyn tehoa ja parantavat asiakaskokemusta entisestään.
– Tehokkaalla keräilyllä takaamme myös tulevaisuudessa verkkokaupan asiakkaille luotettavan ja nopean palvelun sekä asiakkaan arvostamat laajat valikoimat ja edullisen hintatason. Erityisesti pystymme kasvattamaan keräilykapasiteettia ja varmistamaan asiakkaille paremman saatavuuden kotiinkuljetus- tai noutoikkunoille, kertoo kehitysjohtaja Arttu Parkkinen Turun Osuuskaupasta.

Turun Osuuskauppaan suunniteltu toteutus on automaatioavusteinen keräilykeskus. Tilauksen perusvalikoiman tuotteet keräillään robotiikan avustuksella, ja keräilijät täydentävät tilausta tarvittaessa myymälän puolelta esimerkiksi ruokatorin tuoreilla tuotteilla.

– Keräilykeskusten robotiikka ei toimi ilman ihmiskäsiä. Robotit tuovat keräilyyn tehoa ja nopeutta, koska niiden avulla esimerkiksi isoja pakkauksia pystytään siirtelemään tehokkaasti. Robottien tehtävä on avustaa keräilijöitä, eli heillä on keskusten valmistuttua edelleen keskeinen rooli. Jatkossa robotit tuovat tuotteet tehokkaasti keräilijöiden saataville, mutta edelleen työntekijämme hoitavat keräilyn ja varmistavat tuotteiden laadun. Uuden keräilykeskuksen myötä meille avautuukin uusia työtehtäviä. Keräilykeskus vaatii oman henkilökunnan ja toiminnan ylösajon myötä se työllistää arviolta useampia kymmeniä ihmisiä, Parkkinen jatkaa.

Ruoan verkkokauppatilauksia voi tehdä osoitteessa s-kaupat.fi, josta löytyvät sekä Prisman, S-marketin että Salen valikoimat.

Turun Osuuskaupan suunnittelema keräilykeskus on valmistuessaan kolmas S-ryhmän automaatioavusteinen ruokaostosten keräilykeskus. Pääkaupunkiseudulla ja sen kehyskunnissa toimiva HOK-Elanto sekä Pirkanmaan Osuuskauppa avaavat automaattiset keräilykeskukset vuoden 2024 aikana. Mittavien hankkeiden kumppanina on automaatioteknologian edelläkävijöihin kuuluva Swisslog.

Ruoan verkkokauppa Turun Osuuskaupassa:

  • Ruoan verkkokaupan palveluja tarjoaa jo yhteensä 29 Turun Osuuskaupan marketkaupan toimipaikkaa.
    •Kuluvan vuoden aikana myynti on kasvanut noin 43 prosentin vauhdilla.
    • Yli 170 000 tilausta vuodessa
    • 68 prosenttia asiakkaista valitsee noudon, 32 prosenttia kotiinkuljetuksen.

 

Lisätietoja:
Turun Osuuskauppa, toimialajohtaja Mikko Eskelinen, puh. 010 764 5007
Turun Osuuskauppa, kehitysjohtaja Arttu Parkkinen, puh. 010 764 3864

 

Kuva: Arco Architecture Company. Alustava havainnekuva kohteesta.