Turun Osuuskaupan liikevaihto oli 541,0 M€ vuonna 2011


20.1.2012

Turun Osuuskaupan liikevaihto vuonna 2011 oli 541,0 miljoonaa euroa (edv. 499,0 M€). Liikevaihto kasvoi 8,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

– TOK:n vuotta 2011 vauhdittivat Turun Osuuskaupan 110. toimintavuoden tapahtumat sekä Turun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi lukuisine tapahtumineen. Harvinaisen lämmin syksy hillitsi hieman joulukaupan kasvua erityisesti vaatekaupassa. Uusia toimipaikkoja avattiin viime vuosia vähemmän, joten viime vuoden hyvä myynnin kasvu on henkilökunnan hyvän asiakaspalvelun seurausta, toimitusjohtaja Harri Koponen arvioi.  

TOK:lla oli vuoden 2011 lopussa yhteensä 123 534 asiakasomistajaa. Uusia asiakasomistajia liittyi vuoden aikana 6 722. TOK:n toimialueen talouksista asiakasomistajatalouksia on 67 prosenttia (edv. 65 %). TOK palvelee asiakasomistajiaan 117 toimipaikallaan.

– Asiakasomistajien ostojen osuus TOK:n kokonaismyynnistä oli 80,1 prosenttia (edv. 82,2 %). TOK:n asiakasomistajat saivat Bonusta vuonna 2011 yhteensä 24,3 miljoonaa euroa (edv. 23,6 M€). Tämän lisäksi asiakasomistajat saivat 0,3 miljoonaa maksutapaetua, toimitusjohtaja Harri Koponen kertoo.

Sale–lähimyymälöiden myynti kasvoi 12 prosenttia

TOK:n market-toimialan liikevaihto kasvoi vuonna 2011 yhteensä 6 prosenttia ollen 351,2 miljoonaa euroa (edv. 331,6 M€). Hintakilpailu sekä päivittäis- että käyttötavarakaupassa on jatkunut edelleen kireänä, mutta TOK on menestynyt kilpailussa hyvin. TOK:n valtteja kireässä kilpailussa ovat kokonaisedullinen hinnoittelu ja laajat valikoimat.

– Olemme viime vuosina aktiivisesti panostaneet asiakasomistajien lähipalvelujen kehittämiseen Sale-verkostoa kasvattamalla ja se näkyy nyt hyvänä myynnin kehityksenä. Sale-myymälät palvelevat pitkin aukioloajoin ja tarjoavat laajat valikoimat lähellä kotia. Uusin investointimme on Pöytyän kunnassa Sale Kyröntie, jonka ovet avattiin marraskuussa. Sale-lähimyymälöiden myynti kasvoi edellisvuodesta 12,3 prosenttia. Myös S-markettien myynti kehittyi positiivisesti, kertoo S-market- ja Sale-ketjujohtaja Mikko Rauhanen.

– Tampereentien Prisman myynti kehittyi myymälän uudistuksen jälkeen hyvin. Myös Myllyn Prisman hyvä myynnin kehitys on ollut positiivinen asia. TOK:n palvelutarjonta market-toimialalla laajenee entisestään, kun avaamme maaliskuussa Turun Länsikeskukseen uuden Prisman. Prisma Länsikeskuksessa panostamme ennen kaikkea monipuoliseen ja palvelevaan päivittäistavarakauppaan. Uusi Prisma nousee myös Loimaalle ja se avataan syksyllä, sanoo Prisma-ketjujohtaja Jussi Virtanen.

Sokos Wiklundin uudistus vauhditti myyntiä

Sokos-tavaratalojen (Sokos Wiklund ja Sokos Mylly) liikevaihto oli 34,3 miljoonaa euroa (edv. 31,4 M€). Liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 9 prosenttia.

– Sokos Wiklundin uudistukset viime vuosina ja nyt syksyllä 2011 näkyvät liikevaihdon kasvussa. Tavaratalon uudistumisen ja palvelujen sekä valikoimien laajentumisen myötä puhuttelemme entistä suurempaa asiakasjoukkoa. Olemme onnistuneet tuomaan asiakkaille uudenlaisia elämyksiä muun muassa monipuolisemmalla ravintola- ja kahvilatarjonnalla ja W Hyvä Olo –hoitolan palveluilla, jotka vauhdittavat kauppaa, toteaa TOK:n Sokoksista vastaava toimialajohtaja Mika Nupponen.

Kulttuuripääkaupunkivuosi oli piristysruiske matkailu- ja ravitsemistoimialalle

TOK:n matkailu- ja ravitsemistoimialan liikevaihto oli vuoden lopussa 51,1 miljoonaa euroa (edv. 41,1 M€).

– TOK:n matkailu- ja ravitsemistoimialan liikevaihdon kasvu oli viime vuonna ennätyksellistä. Liikevaihto kasvoi koko toimialalla yhteensä 24 prosenttia edellisvuodesta. Merkittävimmän kasvun liikevaihtoon toi helmikuussa toteutettu Radisson Blu Marina Palace hotellin liiketoimintakauppa. Liikevaihdon kasvua vauhditti etenkin ensimmäisen vuosipuoliskon aikana Turun kulttuuripääkaupunkivuosi, joka toi kaupunkiin paljon liike- ja vapaa-ajanmatkustajia sekä ravintola-asiakkaita, toteaa matkailu- ja ravitsemiskaupasta vastaava toimialajohtaja Mikko Eskelinen.

ABC liikennemyymälöiden suosio jatkuu

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto oli 101,1 miljoonaa euroa (edv. 92,2 M€). Liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 9,6 prosenttia.

– ABC liikennemyymälöiden päivittäistavara- ja ravintolamyynti kehittyi hyvin. Kasvua edellisvuoteen oli 10 prosenttia. Polttonestekaupassa liikevaihdon kasvu (+11%) johtui pääasiassa polttonesteiden maailmanmarkkinahintojen noususta, sanoo liikennemyymälä- ja polttonestekaupasta vastaava toimialajohtaja Mika Nupponen.


Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Harri Koponen, puh. 010 764 4001

S-market ja Sale-ketjujohtaja Mikko Rauhanen, puh. 010 764 4062

Prisma-ketjujohtaja Jussi Virtanen, puh. 010 764 5005

Toimialajohtaja Mika Nupponen, Sokokset, liikennemyymälät ja polttonestekauppa,
puh. 010 764 3301

Toimialajohtaja Mikko Eskelinen, matkailu- ja ravitsemiskauppa, puh. 010 764 5007