16.11.2016
Turun Osuuskappa on lahjoittanut Turun museokeskukselle neljä tarjoilija-asua, joita Turun linnan juhlahuoneistossa ja Juhana Herttuan Kellarissa työskennelleet tarjoilijat ovat käyttäneet työasuinaan 1960–1980 -luvuilla.
Vanhin ja ajankohtaisin puvuista on vuodelta 1961, jolloin Turun linnan päälinnan restauroinnin valmistumista juhlittiin presidentti Urho Kekkosta ja Suomen hallitusta myöden. Restauroinnin yhteydessä linnan ylimpään kerrokseen oli suunniteltu juhlahuoneisto kaupungin edustustilaisuuksia varten. Tilaisuuksien ravintolapalveluista vastaamaan kiinnitettiin Turun Osuuskauppa, ja heidän tehtäväkseen annettiin myös tilojen tyyliin sopivien tarjoilijoiden asujen hankkiminen. Puvun sai suunnitellakseen kuvaamataidonopettaja, taiteilija Milfred Sandelin, jonka laatimista lukuisista ehdotuksista kaupungin asiantuntijaraati valitsi 1500-luvun tyyliä mukailevan asukokonaisuuden.
Turun museokeskus on etsinyt alkuperäistä pukua saadakseen sen esille linnan restauroinnista kertovaan näyttelyyn. Ensin löytyivät pukuluonnokset, jotka Milfred Sandelinin tytär, sisustusarkkitehti Assi Sandelin lahjoitti museolle, ja vihdoin alkoi myös pukuja nousta päivänvaloon. Eikä vain yksi vaan peräti neljä erilaista.
Avainasemassa pukujen löytymiselle oli Turun Osuuskaupan matkailu- ja ravitsemiskaupan kehitysjohtaja Tuija Suominen-Åkerlund. Hän innostui asiasta ja muutaman tärkeän avainhenkilön avustuksella keksi, minne etsinnät kannattaa suunnata. Hamburger Börsin varaston ylähyllyllä komeili isoja laatikoita, joiden sisältä paljastui huolella pakattuja pukuja ja asusteita.
– Mielestämme on todella hieno asia, että pystymme tällä lahjoituksella tukemaan museokeskusta heidän tavoitteessaan säilyttää paikallishistoriallisesti mielenkiintoisia tavaroita, jotka kertovat turkulaisesta maailmanmenosta vuosikymmenien varrella. Varmasti moni näyttelyä katsomaan menevä henkilö on kokenut Turun linnan pidot ja pystyy näin tunnistamaan myös nämä puvut. Lisäksi tämä osui juuri oikeaan aikaan eli TOK:n115-juhlavuoteen, jota vietetään teemalla ”Arjen hyviä tekoja jo vuodesta 1901”, kommentoi Tuija Suominen-Åkerlund.
Pukujen joukossa oleva Milfred Sandelinin suunnittelema edestä avoin villapuku, johon kuuluu valkoinen keinokuituinen alushame sekä puuvillaiset mansetit, kaulukset ja pieni hattu, oli pian henkarilla. Sen seuraksi nousi villasekoitepuku, jonka tykötarpeisiin kuuluvat valkoinen esiliina, mansetit ja kauluri. Vuonna 1981 valmistetut keinokuitukankaiset puvut suunnitteli museon amanuenssi Tom Bergroth, joka oli vuotta aiemmin suunnitellut myös uuden hovimestariasun Juhana Herttuan pitoja varten. Näiden pukujen lisäksi löytyi vielä kaksi muuta liivihamepukua, jotka ovat tiettävästi olleet käytössä Juhana Herttuan Kellarissa ja Herrainkellarissa.
Milfred Sandelinin suunnittelema asetetaan esille Eteläisen näyttelyhalliin, jossa tällä hetkellä jo esillä oleva näyttely Raunioista rakennettu – Erik ja Carin Bryggmanin Turun linna täydentyy linnan juhlahuoneiston liittyvällä esineistöllä. Puku on yleisön nähtävillä 10.12.2016 alkaen.
13.12.2024 | Paikallisia uutisia
12.12.2024 | Paikallisia uutisia | Tiedotteet