Täältä tulevat Tapasankarit


1.6.2013

Mikkelin Urpolan koulun kuudesluokkalaiset tietävät, miten ruokapöydässä käyttäydytään. Fransmanni-ravintoloiden hanke on koulinut heistä Tapasankareita.

Kun mikkeliläinen Urpolan koulun 6B-luokka ruokailee, ei keneltäkään unohdu kyynärpäät pöydälle, eikä veitsi eksy suuhun. Luokka on perehtynyt hyviin tapoihin koko lukuvuoden ja päätöslounaalla he alkavat olla jo aikamoisia Tapasankareita.

Luokka pääsi vuosi sitten mukaan Fransmanni-ravintoloiden Ruokalistalla hyvät tavat -kampanjaan, jonka tavoitteena on kasvattaa vanhimmista ala-asteikäisistä koululaisista sukupolvea, joka taitaa hyvät tavat ja ruokailun pelisäännöt.

Fransmanni-ravintolat , joita on 13 eri puolilla Suomea, valitsevat joka syksy kummiluokaksi yhden paikallisen kuudennen luokan, jonka kanssa tehdään yhteistyötä pöytä- ja käytöstapojen parissa.

Syökää yhdessä

Lapset ovat olleet hankkeesta innoissaan. Myös vanhemmilta on tullut pelkkää kiitosta. Kotikeittiöissä on innostuttu pohtimaan kattauksen estetiikkaa ja pöytäkeskustelujen sisältöä. Kotiin saadun vihkosen ohjeiden mukaan on taiteltu serviettejä ja kokkailtu kolmen lajin päivällisiä.

Luokan opettaja Sari Leppänen miettii, että hyvillä tavoilla on syvällisempikin merkitys kuin etiketti. Hyvät tavat avaavat ovia, ja hyvin käyttäytyvä muistetaan.

Leppänen ja hankkeen kummi, tapakouluttaja Kaarina Suonperä, korostavat, että hyvät tavat lähtevät kotoa. Perheen yhteiset ruokailuhetket ovat oivia tilanteita harjoitella hyviä tapoja ja toisten huomioimista.

– Ymmärrän perheiden kiireen, työ ja harrastukset haukkaavat arjesta ison osan. Mutta jos yhteistä aikaa ei löydy kello viiden iltaruoalle, löytyisikö sitä vaikka kello kahdeksan iltapalalle, Suonperä ehdottaa.


Hyvistä tavoista sanottua

Mikkelin Urpolan koulun kuudesluokkalaiset:

”Näyttää rumalta, jos syö pelkällä haarukalla tai puhuu suu täynnä ruokaa.”
Vadim Shestunov, 13

”On kivempi olla sellaisen ihmisen seurassa, joka osaa käyttäytyä.”
Saara Paavilainen,12

”Nyt tiedämme, miten käyttäytyä ja keskustella, jos menemme aikuisena johonkin hienoon paikkaan syömään.”
Sonja Pekonen, 13

”Perheen kanssa on kiva syödä yhdessä. Silloin kohdataan ja voi jutella päivän tapahtumista.”
Urho Ruokoski, 13