SOK keskittyy jatkossa lähialueliiketoiminnassaan Viroon ja Venäjään


2.5.2017

SOK on päättänyt jatkossa keskittyä Prismojen toiminnan kehittämiseen Pietarissa ja Virossa. Latviassa ja Liettuassa SOK puolestaan luopuu Prisma-liiketoiminnastaan. Tehty päätös perustuu SOK:ssa alkuvuonna käynnistettyyn liiketoiminnan strategiatyöhön.

– Työn aikana totesimme, että Latvian ja Liettuan Prismojen markkinaosuus ei ole tarpeeksi suuri toiminnan kannattavuuden turvaamiseksi ja että riittävän lisävolyymin saanti orgaanisen kasvun avulla olisi hyvin haastavaa lähivuosien aikana, SOK Liiketoiminta Oy:n toimitusjohtaja Jorma Vehviläinen toteaa.

– Kaupan alan toimijat ovat investoineet kumpaankin maahan runsaasti viime vuosina, minkä seurauksena kaupan neliömäärä suhteessa väestömäärään ja kuluttajien ostovoimaan on jo varsin korkea. Lisäksi Latviassa toimintaedellytyksiämme heikensi merkittävästi Prisma Deglavan asettaminen käyttökieltoon viime vuonna ja siitä seurannut vuokrasopimuksen purkaminen.

SOK:lla on tällä hetkellä kolme Prismaa Latviassa ja neljä Liettuassa.  Myymälät suljetaan kesäkuussa ja kesän jälkeen tilat luovutetaan tyhjinä vuokranantajille. Toiminta ajetaan alas hallitusti, ja alasajo alkaa toukokuun alussa varaston loppuunmyynnillä. Tämän hetken arvio on, että käyttöomaisuuden ja vaihto-omaisuuden realisoinnin kustannukset ovat kummassakin maassa noin viiden miljoonan euron luokkaa.

SOK jatkaa Prismojen toimintaa Virossa ja Pietarissa, joissa Prismoja on yhteensä 24. Tavoitteena on kasvattaa edelleen markkinaosuutta ja myymälöiden määrää kummassakin maassa. Latvian ja Liettuan Prismojen lopettamisella ei ole tulosvaikutusta Viron ja Pietarin toimintoihin.