Ruoankuljetusrobotit leviävät laajasti Turun Osuuskaupan alueelle


27.5.2024

Ruoankuljetusrobottien määrä laajenee alkukesästä Turun Osuuskaupan alueella. S-ryhmän kumppani robokuljetuksissa on Starship Technologies, joka on maailman johtava autonomisten kuljetusrobottien kehittäjä ja valmistaja.

Tällä viikolla robokuljetukset alkavat Sale Etapissa ja S-market Tuulensuunkadulla Naantalissa, S-market Vakka-Suomenkadulla Uudessakaupungissa, S-market Kaarinassa, S-market Paraisilla ja S-market Piikkiössä. Kesäkuussa vuorossa ovat Turussa Salet Lauste, Petrelius, Jyrkkälä ja Runosmäki. Lisäksi S-marketit Raisiontori, Auranlaakso, Rusko ja Halinen ottavat robokuljetukset käyttöön kesäkuun puoliväliin mennessä.

– Olemme todella innoissamme uusista robottien kuljetusalueista. Toimme vuosi sitten Turun keskustan alueelle aivan uudenlaisen palvelun, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, huipputeknologia ja ympäristöystävällisyys. Lisäksi Lieto sai omat robottinsa viime joulukuussa. Sympaattiset robot on otettu innolla vastaan ja olemme saamiemme toiveiden mukaan laajentaneet kuljetuksia nyt usealle paikkakunnalle. On hienoa, että robot ilahduttavat nyt ihmisiä entistä laajemmalla alueella, kenttäjohtaja Arttu Parkkinen Turun Osuuskaupasta iloitsee.

Robokuljetukset tilataan S-kaupat-mobiilisovelluksen kautta. Kaupan henkilökunta pakkaa tilatut ostokset ja lastaa ne robotin kyytiin. Kuljetusta voi seurata sovelluksen kautta reaaliaikaisesti ja asiakas saa lisäksi ilmoituksen puhelimeensa tilauksen saavuttua perille. Robotin päällä oleva kansi aukeaa sovelluksen avulla. Robotit toimittavat tilauksia noin parin kilometrin säteellä myymälästä ja tilaukset tulevat jopa tunnissa perille niiden tekemisestä.

Robokuljetus on lisännyt S-kaupat-sovelluksen suosiota ja robokuljetustilausten kautta sovellusta on ladattu arviolta 20 000 kertaa kuukaudessa viimeisen vuoden aikana. Turun Osuuskaupan alueella robot ovat kuljettaneet vuoden alusta alkaen jo useita tuhansia tilauksia. Viimeisen vuoden aikana robotit ovat kuljettaneet eniten maitoa, banaania, jauhelihaa, energiajuomia, kanan fileesuikaleita, riisipiirakoita, kermaviiliä, kurkkua, jääsalaattia ja miniluumutomaatteja. Väsymättömät ja nopeat robotit kuljettavat ostoksia tasaisesti joka arkipäivä, viikonloppua kohti tahti hieman kiihtyy. Lauantai on suosituin tilauspäivä ja tilauksia tehdään eniten iltaisin.

Robokuljetuksella ostoksia tilaavat niin nuoret kuin iäkkäämmät, perheet, sinkut ja dinkutkin. Eniten tilauksia kuitenkin tekevät perheet, joissa on alle kouluikäisiä lapsia sekä sinkkutaloudessa asuvat nuoret ja ikähaitarilla tarkasteltuna 25–44-vuotiaat.

– Olemme iloisia voidessamme laajentaa robottikuljetuksia Turun seudulla yhdessä Turun Osuuskaupan kanssa. Turkulaiset ovat ottaneet päästöttömät ja autonomiset jakelurobottimme omakseen. Ne helpottavat ihmisten arkea, vähentävät liikenneruuhkia ja sähkökäyttöisinä myös päästöjä. Olemme juuri saavuttaneet 150 000 toimituksen rajan Suomessa, ja odotamme innolla lisää”, sanoo Sandra Beaumont, Starship Technologiesin Euroopan liiketoiminnan kehitysjohtaja.

Turun Osuuskauppa ja Starship ovat solmineet pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen ruoan robottikuljetuksista. Starship on maailman johtava autonomisten kuljetusrobottien kehittäjä ja valmistaja. Starshipin kuljetusrobotit toimittavat ostokset myymälöistä asiakkaan määrittelemään toimitusosoitteeseen.

 

Lisätietoja:

Turun Osuuskauppa Kenttäjohtaja Arttu Parkkinen, puh. 010 764 3864

Starship Technologiesin puolesta Harri Kammonen, viestintätoimisto Manifesto, 040 500 1120, harri.kammonen@manifesto.fi

 

 

Faktoja kuljetusroboteista

  • Kuljetuksen hinta 1,90 €.
  • Robottien toimitusalue on muutaman kilometrin säde myymälästä.
  • Robokuljetukset ovat paikallispäästöttömiä.
  • Robotti painaa noin 36 kiloa ja voi kuljettaa kerralla 2 ruokakassillista tai 9 kilogramman painosta ostoksia.
  • Sähköllä toimiva päästötön robotti tarkkailee ympäristöään 12 kameran, ultraäänisensoreiden ja tutkien avulla. Se hyödyntää tietokonenäköä ja teknologiaa, joka tunnistaa eri esteet. Robotti pysähtyy nopeasti esteen havaittuaan. Tekoälyn avulla se oppii koko ajan lisää ympäristöstään.
  • Robotit ovat kulkeneet yli 13 miljoonaa kilometriä ja suorittaneet yli 6 miljoonaa autonomista toimitusta eri puolilla maailmaa.