Ruoan verkkokaupan suosio kasvaa – tulevaisuudessa ruokatoimituksia jopa ilmateitse?


10.9.2024

Turun Osuuskauppa lähti yhdessä pirkanmaalaisen Lentola Logisticsin kanssa testaamaan ruokaostosten dronekuljetuksia Velkualla haastavissa saaristo-olosuhteissa. Testauksessa käytettyjen dronejen kantokapasiteetti oli reilu 3 kiloa ja niillä kuljetettiin pitkään säilyviä elintarvikkeita kuten tonnikalaa, pähkinöitä, tomaattimurskaa sekä kivennäisvettä.

-Ruokaostosten dronekuljetukset voisivat olla tulevaisuutta esimerkiksi haja-asutusalueilla ja saaristossa sekä muissa vaikeasti muilla kuljetusvälineillä saavutettavissa olevissa kohteissa. Alusten suurimpana haasteena ovat vielä tässä vaiheessa kehitystä vaihtelevat sääolosuhteet ja tähän yritetään keksiä ratkaisua. Olimme ennen tätä testausta kokeilleet kuljettaa saariston alueen valikoiduille asukkaille sanomalehtiä ja se onnistui erinomaisesti. Samasta testiryhmästä lähti myös tähän kokeiluun innokkaita osallistujia mukaan, kertoo Lentola Logisticsin toimitusjohtaja Markus Hohenthal.

Vastaavanlaista ruokaostosten toimitusta ei ole aiemmin kokeiltu Suomessa. Kuljetuksia seurataan etäyhteydellä ja videokuvan välityksellä. Testikuljetuksissa dronet kuljettivat ostoksia noin 7 kilometrin säteelle lähtöpaikasta. Nykyisen alusmallin kantama tällaisessa käyttötarkoituksessa on noin 30 kilometriä. Matka vie muutaman minuutin ja ostokset tiputetaan laskuvarjolla kohteeseen.

-Lähdimme tähän testaukseen innolla mukaan, koska haluamme jatkuvasti kehittää ruoan verkkokauppaa ja tarjota asiakkaillemme uusia mahdollisuuksia vastaanottaa tilauksia. Dronekuljetuksissa on kuitenkin edelleen muutamia käytännön asioita, jotka tulisi ratkaista ennen kuin kuljetukset voisivat olla meillä arkipäivää. Näitä ovat esimerkiksi se, että kuljetusten tulisi lähteä läheltä kauppaa mistä tilaus kerätään. Lisäksi kuljetuskapasiteettiin olisi hyvä saada pieni lisäys. On kuitenkin hienoa, että tällaista kehitystyötä tehdään ja itse kuljetus näytti todella kätevältä, kertoo ruoan verkkokaupasta vastaava kenttäjohtaja Arttu Parkkinen Turun Osuuskaupasta.

Ruoan verkkokaupan suosio jatkaa kasvuaan

Ruoan verkkokaupan tilauksissa on ollut kasvua alkuvuonna noin 40 prosenttia vuoden takaiseen. Tilauksia on tehty yhteensä lähes 170 000. Näistä noutotilauksia on 63 % ja kotiinkuljetuksia 33 %. Robokuljetuksia on muutama prosentti, mutta ne kasvattavat suosiotaan ja niiden määrä onkin kesällä tuplaantunut.

-Ruoan verkkokaupan suosio jatkaa edelleen kasvuaan ja tulee kehittymään tulevaisuudesta kiivaaseen tahtiin. Me tutkimme koko ajan uusia mahdollisuuksia ruoan verkkokaupan kehittämiseksi ja asiakkaiden arjen helpottamiseksi yhdessä kumppaneidemme kanssa. Vaikka dronekuljetukset eivät vielä ole arkipäivää, niin tulevaisuudessa ruokaostokset voivat kirjaimellisesti tipahtaa taivaalta kotipihalle, sanoo Arttu Parkkinen.