Ruoan kuljetusrobotit saapuvat Turun keskustaan


15.6.2023

Turun Osuuskauppa ja Starship ovat solmineet pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen ruoan robottikuljetuksista. Starship on maailman johtava autonomisten kuljetusrobottien kehittäjä ja valmistaja. Starshipin kuljetusrobotit toimittavat ostokset myymälöistä asiakkaan määrittelemään toimitusosoitteeseen.

Robottikuljetukset alkavat jo tällä viikolla ja alkuun robotit toimittavat ruokaostoksia Turun keskustan, Linnafältin, Martin, yliopistonmäen sekä Nummen alueilla.

– Olemme todella innoissamme uusista kuljetusroboteista. Tuomme Turkuun aivan uudenlaisen palvelun, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, huipputeknologia ja ympäristöystävällisyys. Sitä paitsi robotit ovat todella sympaattisia, niiden menoa katsellessa tulee väkisinkin hymy huulille, ryhmäpäällikkö Arttu Parkkinen Turun Osuuskaupasta iloitsee.

Robokuljetukset tilataan S-kaupat-mobiilisovelluksen kautta. Kaupan henkilökunta pakkaa tilatut ostokset ja lastaa ne robotin kyytiin. Kuljetusta voi seurata sovelluksen kautta reaaliaikaisesti ja asiakas saa lisäksi ilmoituksen puhelimeensa tilauksen saavuttua perille. Robotin päällä oleva kansi aukeaa sovelluksen avulla. Robotit toimittavat tilauksia noin parin kilometrin säteellä myymälästä ja tilaukset tulevat jopa tunnissa perille niiden tekemisestä. Tuotteet kerätään Turun keskustan Sale-myymälöistä.

Robotti käyttää tekoälyä sopivan kuljetusreitin suunnitteluun. Reitti kulkee jalankulkijoille tarkoitettuja väyliä pitkin ja robotti tunnistaa mahdolliset esteet sekä ihmiset ja ajoneuvot ja osaa toimia liikenteessä. Robotit ajavat 99 prosenttia ajasta itsenäisesti, mutta ihmiset tarkkailevat niiden toimintaa ja voivat ottaa hallinnan itselleen koska tahansa.

– Robottimme tekevät jo ahkerasti toimituksia ympäri Helsinkiä, ja olemme varmoja, että myös turkulaiset nauttivat robottitoimituksen nopeudesta ja kätevyydestä. Robokuljetus on hyvä vaihtoehto ostosten noutamiselle autolla, sillä ystävälliset, akkukäyttöiset robottimme vähentävät myös ilmansaasteita paikallisesti, sanoo Starshipin liiketoiminnan kehittämispäällikkö Sandra Sooläte.

 

Lisätietoja:
Ketjujohtaja Ville Ämmälä, puh. 010 764 4052
Ryhmäpäällikkö Arttu Parkkinen, puh. 010 764 3864

Faktoja kuljetusroboteista

  • Kuljetuksen hinta alkaen 1,90 €.
  • Robottien toimitusalue on muutaman kilometrin säde myymälästä.
  • Robokuljetukset ovat paikallispäästöttömiä.
  • Robotti painaa noin 36 kiloa ja voi kuljettaa kerralla 2 ruokakassillista tai 9 kilogramman painosta ostoksia.
  • Sähköllä toimiva päästötön robotti tarkkailee ympäristöään 12 kameran, ultraäänisensoreiden ja tutkien avulla. Se hyödyntää tietokonenäköä ja teknologiaa, joka tunnistaa eri esteet. Robotti pysähtyy nopeasti esteen havaittuaan. Tekoälyn avulla se oppii koko ajan lisää ympäristöstään.
  • Maailmalla Starship-robotit ovat tehneet jo yli 4 miljoonaa toimitusta. Robotit tekevät yli 140 000 tienylitystä eri puolilla maailmaa joka päivä, mikä tarkoittaa kolme ylitystä per sekunti.