Ruoan kuljetusrobotit saapuvat Lietoon


18.12.2023

Turun Osuuskauppa laajentaa Turusta tutut ruoan robottikuljetukset Lietoon. Sympaattisten ruokarobottien toimitusalue kattaa kolmen kilometrin säteen Liedon S-marketista. Robottikuljetukset alkavat maanantaina 18.12.2023.

– Meiltä on paljon kyselty, milloin robokuljetukset laajenevat myös Turun ulkopuolelle. Olemme nyt todella innoissamme, kun pääsemme tuomaan robotit Lietoon ihmisiä ilostuttamaan. Kyseessä on täysin uudenlainen, innovatiivinen ja ympäristöystävällinen palvelu, jossa pienet robotit kuljettavat ruoan kaupasta kotiovelle. Robotit ovat toimineet Turun keskusta-alueella nyt puolisen vuotta, ja palaute sekä kokemukset niistä ovat olleet niin rohkaisevia, kehitysjohtaja Arttu Parkkinen Turun Osuuskaupasta kertoo.

Robokuljetukset tilataan S-kaupat-mobiilisovelluksen kautta. Kaupan henkilökunta pakkaa tilatut ostokset ja lastaa ne robotin kyytiin. Kuljetusta voi seurata sovelluksen kautta reaaliaikaisesti ja asiakas saa lisäksi ilmoituksen puhelimeensa tilauksen saavuttua perille. Asiakas avaa robotin päällä olevan kannen sovelluksen avulla. Robotit toimittavat tilauksia noin kolmen kilometrin säteellä myymälästä.

Robotti käyttää tekoälyä sopivan kuljetusreitin suunnitteluun. Reitti kulkee jalankulkijoille tarkoitettuja väyliä pitkin ja robotti tunnistaa mahdolliset esteet sekä ihmiset ja ajoneuvot ja osaa toimia liikenteessä. Robotit ajavat 99 prosenttia ajasta itsenäisesti, mutta ihmiset tarkkailevat niiden toimintaa ja voivat ottaa hallinnan itselleen koska tahansa.

S-market Liedossa odotetaan jo kovasti robotteja.
– Tosi hienoa, että palveluvalikoimamme laajenee ja saamme omat robotit Lietoon. Uusien robottien myötä meillä on Liedon S-marketissa kattava paketti ruoan verkkokaupan palveluita, kun ruoat voi tilata valmiiksi joko noutolokerikkoon tai pian roboteilla suoraan kotiin, marketpäällikkö Sari Niemi iloitsee.

– Tarjoamalla vaihtoehdon autoon hyppäämiselle pienten ruokaostosten hakemiseksi akkukäyttöiset kuljetusrobotit vähentävät myös ilmansaasteita paikallisesti Liedossa, ja luotamme siihen, että lietolaiset hyötyvät puhtaammasta ilmasta, sanoo Starshipin liiketoiminnan kehittämispäällikkö Sandra Beaumont.

Lisätietoja:
Turun Osuuskauppa, kehitysjohtaja Arttu Parkkinen, puh. 010 764 3864

Faktoja kuljetusroboteista

Turun Osuuskauppa ja Starship ovat solmineet pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen ruoan robottikuljetuksista. Starship on maailman johtava autonomisten kuljetusrobottien kehittäjä ja valmistaja. Starshipin kuljetusrobotit toimittavat ostokset myymälöistä asiakkaan määrittelemään toimitusosoitteeseen.

  • Kuljetuksen hinta alkaen 1,90 €.
  • Robottien toimitusalue on noin kolmen kilometrin säde myymälästä.
  • Robokuljetukset ovat paikallispäästöttömiä.
  • Robotti painaa noin 35 kiloa ja voi kuljettaa kerralla 2 ruokakassillista tai 9 kilogramman painosta ostoksia.
  • Sähköllä toimiva päästötön robotti tarkkailee ympäristöään 12 kameran, ultraäänisensoreiden ja tutkien avulla. Se hyödyntää tietokonenäköä ja teknologiaa, joka tunnistaa eri esteet. Robotti pysähtyy nopeasti esteen havaittuaan. Tekoälyn avulla se oppii koko ajan lisää ympäristöstään.
  • Maailmalla Starship-robotit ovat tehneet jo yli viisi miljoonaa toimitusta. Robotit tekevät yli 150 000 tienylitystä eri puolilla maailmaa joka päivä, mikä tarkoittaa kolme ylitystä per sekunti.

Kuva: Anssi Vuohelainen