Parsakausi on nyt parhaimmillaan


23.4.2025

Parsan satokausi alkaa huhtikuussa, ja samalla käynnistyvät myös ravintoloiden odotetut parsaviikot. Vihreällä ja valkoisella parsalla on omat kannattajakuntansa, mutta tiesitkö, mitä eroa niillä on?

Vihreä parsa kasvaa vapaasti maan pinnalla. Se saa kauniin värinsä lehtivihreästä, jota syntyy auringonvalon avulla. Vihreän parsan sato kerätään juuri ennen nuppujen avautumista – silloin maku on paras. Valkoinen parsa kasvaa mullan alla ja se kerätään, kun parsojen kärjet alkavat nousta maan pinnalle. Valkoinen parsa kuoritaan aina ja kypsennetään. Vihreän voi syödä myös raakana.

Miten parsa kannattaa valmistaa?

Ravintola Gunnarin keittiöpäällikkö Magnus ja Grill it! Marinan keittiömestari Matti jakavat parhaat parsavinkkinsä kotikokeille.

Parsat kannattaa kuoria ja katkaista tyvestä. Ne keitetään kiehuvassa vedessä, missä on reilusti suolaa. Joukkoon voi lisätä myös sokeripalan. Keittämisen jälkeen parsat voi paistaa pannulla tai grillissä. Mausteeksi sopivat perinteiset suola ja pippuri. Halutessaan mausteena voi käyttää myös vaikka sitruunamehua. Parsat voi valmistaa ryöppäämällä, paistamalla, grillaamalla tai syödä raakana salaateissa – uunissakin ne kypsyvät.

Keittiöpäällikkö Magnus esittelee Gunnarin parsa-annosta

Parsat maistuvat erityisesti kalan kanssa, mutta myös ilmakuivattu kinkku, grillattu pekoni ja uppomuna sopivat parsan pariksi. Klassikko on tarjoilla lisäksi Hollandaise-kastiketta.

Parsakausi on käynnissä myös ravintoloissamme. Ravintoloissa parsaviikot aloittavat niin kevään herkullisen ruokasesongin kuin kuplivan juhlakauden.

Ravintoloiden parsamenut näet täältä: https://www.raflaamo.fi/fi/parsat