Liittymään ei tarvitse sitoutua


8.5.2013

Puhelin on jo pitkään ollut muutakin kuin soittamisen ja viestittelyn päätelaite. Käyttötottumusten muutosten mukana myös tarpeet liittymälle vaihtelevat. Siksi määräaikaisiin liittymäsopimuksiin ei enää kannata sitoutua.

Kuluttajaviranomaisten mukaan viestintäpalveluista valitetaan usein. Eräs epäselviä tilanteita ostajan ja myyjän välille aiheuttava asia liittyy määräaikaisiin liittymäsopimuksiin. Jatkuvasti kehittyvät, uusilla ominaisuuksilla varustetut puhelimet houkuttelevat vaihtamaan kännykkää entistä useammin, ja usein näihin kytkeytyy liittymä useamman vuoden sopimuksilla.

Käyttötottumukset muuttuvat puhelinten lisäksi myös liittymien osalta. Liittymää tai kännykkää saatetaan haluta vaihtaa useammin kuin parin vuoden välein.

– Kytkykaupan suosio on vähentynyt selvästi viime vuosina. Asiakkaat haluavat vaihtaa laitetta ja liittymää vapaammin ja toisistaan riippumattomasti. Tästä syystä olemmekin vuoden alusta luopuneet käytännöstä, että laite- ja liittymäsopimukset on sidottu toisiinsa. Nykymallillamme olemassa olevaan liittymään on helpompi hankkia uusi laite ja vanha laite voidaan myydä tai antaa toiselle käyttäjälle ilman sopimusrasitteita tai puhelimen SIM-lukitusta, kertoo liiketoimintajohtaja Jan Virkki Elisalta.

Asiakkaita Elisan ja Saunalahden liittymiä koskeva muutos helpottaa, sillä puhelimen voi edelleen hankkia halutessaan osamaksulla, mutta mukana ei kulje enää sitova liittymäsopimus. Kuluttajaviraston mukaan määräaikaisen liittymäsopimuksen irtisanominen ja numeron siirtäminen uuteen liittymään on mahdollista kesken sopimuskauden, mutta tällöin joutuu yleensä vielä maksamaan sopimuksen jäljellä olevat kuukausimaksut sekä mahdollisesti vielä irtisanomismaksun. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että osalla asiakkaista on useita päällekkäisiä määräaikaisia liittymäsopimuksia, joista he maksavat kuukausimaksuja. Elisan uusilla asiakkailla ei tätä huolta ole, eikä liittymän kanssa tarvitse olla pakkoavioliitossa.

Elisa on S-ryhmän bonusyhteistyökumppani.