Lämpöä kotiin


27.3.2013

Öljyn hinnan nousu sekä uusi laki rakennusten energiatodistuksesta kannustavat uudisrakentajia ja remontoijia käyttämään kaukolämpöä sekä uusiutuvia energialähteitä, kuten pellettiä ja maalämpöä sekä aurinkoenergiaa.

Nykyaikainen lämmitysjärjestelmä koostuu monesta osasesta. Perustan muodostavat lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät, talon rakenteet ja ikkunat.

Lämmitysjärjestelmän osaksi kannattaa kytkeä tukilämmitysjärjestelmä. Se tuottaa osan tarvittavasta lämmitysenergiasta käyttämällä muita lämpöenergialähteitä kuin peruslämmitysjärjestelmä.  

Pientalorakentamisen Kehittämiskeskuksesta opastetaan, että  mitä useampaa energiamuotoa lämmitysjärjestelmä hyödyntää, sitä riippumattomampi se on ulkoisista toimitushäiriöistä.

Myös laki kannustaa

Uuden lain mukaan uudisrakennukselle pitää tehdä energiatodistus, jonka avulla kuluttajat voivat vertailla rakennusten energiatehokkuutta. Energiatodistuksessa kerrotaan rakennuksen tarvitsema lämmitysenergia, laite- tai kiinteistösähkö, jäähdytysenergia sekä niiden pohjalta laskettu energiatehokkuusluku. Sen perusteella määräytyy rakennuksen energialuokka asteikolla A-G.

Laki kannustaa erityisesti sähkö- ja öljylämmitteisiä taloja lisälämmönlähteiden käyttöön. Niitä ovat esimerkiksi takat, pellettitakat ja ilmalämpöpumput.

– Myös ilmanvaihtojärjestelmissä suositaan laitteita, jotka ottavat lämmön tehokkaammin talteen, rakentamisen ryhmäpäällikkö Petri Rämö SOK:lta kertoo.

Hän toteaa mahdollisten lisäinvestointien maksavan itsensä takaisin pienempinä käytönaikaisina energiakustannuksina.  

 

  • Aiheesta lisää Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry.
  • S-ryhmässä on tavoitteena myydä tulevaisuudessa kokonaisia lämmitysjärjestelmiä avaimet käteen -periaatteella.
  • Kodin Terrat, S-Raudat ja Prismat myyvät muun muassa polttopuita, takkoja, pellettitakkoja ja ilmalämpöpumppuja.
  • Lämmitysöljyä myydään osuuskaupoista.