Lähituottaja: Saariston Leipä valmistaa herkullista leipää perinteitä kunnioittaen


27.1.2021

Saariston Leivän liikeidea on ollut alusta alkaen tehdä herkullista saaristolaisleipää vanhanaikaisin valmistusmenetelmin. Pienessä leipomossa Vehmaalla tuotteet valmistetaan pääsääntöisesti käsin, minkä vuoksi työvaiheita on useita. Turun Osuuskaupan yhteistyökumppanina leipomo on toiminut vuodesta 2006 asti. Saariston Leipä toimittaa tuotteita niin Primoihin, S-marketeihin, kuin Saleihinkin.

– Suosikkituotteemme on perinteinen saaristolaisleipä. Sen valmistus vie kolme vuorokautta. Valmistusmenetelmien ansiosta tuotteemme säilyvät pitkään, vaikka ne ovatkin säilöntä- ja lisäaineettomia, kertoo Mia Lindfors Saariston Leivästä.

Aluksi leivät leivottiin perinteisellä tavalla piimällä ja ruisjauhojuureen, mutta myöhemmin asiakkaat toivoivat myös laktoositonta ja gluteenitonta vaihtoehtoa. Nyt leipiä tehdään myös omenatuoremehuun ja appelsiinimehuun. Nämä leivät ovat laktoosittomia ja vegaanisia. Appelsiinimehuun leivottu gluteeniton leipä valmistetaan erillisessä tilassa.

– Leipiämme käytetään esimerkiksi aamupalaksi, ruokaleipänä, kahvileipänä ja cocktailpaloina. Makeasta omenamehuun valmistetusta leivästä on tullut erityisesti lasten suosikki, jatkaa Lindfors.

Saariston Leivän toiminnassa pyritään mahdollisimman pieneen hävikkiin. Leipomon tilat ovat sen verran rajalliset, että jauhot, siirappi ja mehut kiertävät nopeasti. Yhteistyö kauppojen kanssa on jatkunut jo sen verran pitkään, että etukäteen suunnitelluilla tilausmäärillä voidaan hallita hävikkiä.

– Meillä on lähitoimittajana se etu, että pystymme lyhyelläkin varoitusajalla toimittamaan lisää tuotteita myymälään erityisesti sesonkiaikoina, kun niihin on leipomossa varauduttu etukäteen isolla kapasiteetilla, kertoo Lindfors.

Lähituottajilta saadaan tuoretta tuotetta hyllyyn ja nopealla toimituksella.

– On hienoa, että suuret kaupparyhmät ovat huomanneet lähiruoan merkityksen asiakkaille ja valikoimiin on otettu myös enemmän lähituottajien tuotteita, päättää Lindfors.