Lähituottaja: Peuravaaran Puutarha Oy


29.4.2021

Peuravaaran Puutarha Oy on Sauvolainen perheyritys, joka pyörii jo kolmannen sukupolven voimin. Ensimmäiset kasvihuoneet otettiin käyttöön 1960-luvun alussa. Puutarhan päätuotteita ovat tomaatti ja erikoistomaatit. Lisäksi tilalla viljellään vähän paprikaa ja kurkkua. Yritys työllistää 3-12 henkilöä vuodenajasta riippuen. Tuotteet viljellään luonnonvalossa, joten tuotantokausi kestää huhtikuusta marraskuun loppuun.

-Olemme käyttäneet kasvihuoneiden lämmitykseen suomalaista bioenergiaa jo 15 vuoden ajan. Yrityksemme on laatutarha-auditoitu vuonna 2017. Kaikki tuotteemme ovat saaneet Kotimaiset Kasvikset ry:n sirkkalehtimerkin: se on ainoa merkki, joka takaa tuotteen kotimaisuuden, kertoo yrittäjä Tuomas Peuravaara.

Ekologisuus on otettu huomioon Peuravaaran Puutarhan toiminnassa. Kasvihuoneissa käytettävä kasteluvesi kierrätetään ja hyödynnetään uudelleen. Viljeltävien tuotteiden suojeluun käytetään ainoastaan biologista torjuntaa. Kirsikkatomaattipakkauksissa on siirrytty 100% biohajoavaan Suomessa valmistettuun rasiaan.

– Tomaatin kasvatus alkaa puutarhallamme siemenestä alkaen ja meillä on oma taimituotanto. Tuotteita ei poimita varastoon, vaan sadonkorjuu tapahtuu menekin mukaan. Samaten omat automme kuljettavat tuotteita kauppoihin 2-3 kertaa viikossa menekin mukaan, jatkaa Peuravaara.

Yhteistyö Turun Osuuskaupan kanssa on jatkunut jo vuosikymmenten ajan.

– Tarkkaa vuosilukua yhteistyön alusta ei ole, mutta ainakin 1980-luvulla on tehty kauppaa. Ainakin nykyisellä viljelijällä, eli allekirjoittaneella, on muistikuvia olleensa mukana viemässä tomaatteja Piispanristin Prismaan monia kertoja pienenä poikana. Eli yli 30 vuotta sitten, muistelee Peuravaara.