Lähituottaja: Oksasen Puutarha Oy


31.3.2021

Kaarlo Kanin salaatit ja yrtit, nuo vihreät herkut, viljelee Oksasen Puutarha Oy Paattisilla ja Oripäässä. Viljelijä ja hallituksen puheenjohtaja on Juha Oksanen. Salaatit ja yrtit viljellään, myydään ja pakataan noin 50 ihmisen voimin. Yritys viljelee puutarhoissaan vuosittain noin 12 miljoonaa salaattia ja yrttiä ja tuottaakin noin 15 % koko Suomen ruukkuvihanneksista.

Oksasen Puutarhan tarina alkoi 1970-luvun alkupuolella, jolloin Iiris ja Kauko Oksanen ostivat tomaattiviljelyyn keskittyneen Koiviston tilan Paattisilta. Viljelykasvi vaihtui jo vuonna 1973 keräsalaattiin, jonka viljelyä lisättiin nopeasti. keräsalaatti säilyi päätuotteena aina vuoteen 1989, jolloin tuotantoon tuli ruukkusalaatti. Lehtisalaatin perässä seurasivat muut salaattilajikkeet, kuten tammenlehti-, Lollo Rosso- sekä jää- ja roomansalaatti. Nykyään valikoimaan kuuluu vielä makea frisée –salaatti.

Oksasen Puutarhalla on vuosittain uusittava hyvien tuotantotapojen GLOBALG.A.P.-sertifikaatti, mikä kertoo jatkuvasta panostuksesta vastuulliseen yritystoimintaan.

-Olemme esimerkiksi siirtyneet käyttämään puutarhoissamme uusiutuvaa biopolttoainetta sekä ekologista vesivoimalla tuotettua sähköenergiaa. Nyt myös viljelemme salaatit ja yrtit täysin maatuvassa paperiruukussa. Vähensimme muovin käyttöä noin 32 tonnia vuodessa luopumalla muovisesta viljelyruukusta. Käytämme myös biologista torjuntaa kasvitautien ja tuholaisten torjunnassa. Ostamme ekologisesti tuotettua sähköenergiaa ja pyrimme tekemään kestäviä valintoja viljelyssämme, kertoo Juha Oksanen.

Yhteistyö TOK:n kanssa on jatkunut jo kymmeniä vuosia.

-Olemme toimittaneet salaatteja ja yrttejä Turun alueen kauppoihin 80-luvulta alkaen, mutta yhteistyö on syventynyt jatkuvasti. Nyt kaupat saavat tilata sähköisesti suoraan puutarhalta tuoreita salaatteja ja yrttejä, päättää Oksanen.