Lähituottaja: Kalaset Oy


20.1.2021

Tuoretta & ruodotonta

Uusikaupunkilainen Kalaset Oy jalostaa lähikalaa yli 30 vuoden kokemuksella. Se valmistaa fileitä kotimaisista merikaloista ja jonkin verran norjalaisesta lohesta. Pari vuotta sitten Kalaset lähti jalostamaan silakkaa. Aluevaltaus on luonnollinen, sillä Uusikaupunki on yksi silakkatroolareiden pääsatamista.

Kalasetin asiakaskunta muodostuu pääasiassa suurkeittiöistä ja teollisuudesta. Yritys haluaa kuitenkin tarjota oman alueensa kuluttajille mahdollisuuden ostaa huipputuoretta kalaa. Kala toimitetaan omalla kuljetuskalustolla suoraan Uudestakaupungista.

Kalasetin filosofian mukaan ainoa oikea tapa hyödyntää kotimaisia kaloja on käsitellä ne mahdollisimman nopeasti pyynnin jälkeen ja kuljettaa jäämurskassa palvelutiskeihin.

Järkevällä ja tehokkaalla tavalla hoidetulla jalostuksella ja logistiikalla aamulla nostetuista kaloista osa on jo saman iltapäivän aikana tiskillä, loputkin jo seuraavana aamuna. Tämä koskee yrityksen Turun talousalueella toimivia vähittäiskauppoja.

Fileoinnin kehittäjä

Kalasetin perustajat Esa Lahtinen ja Pekka Vapanen työskentelivät 1980-luvulla kalanjalostuksen pioneeriyritys Kalakomppaniassa. He olivat mukana kehittämässä kirjolohen ja luonnonkalojen fileerausta, joka oli uutta alalla. Neljäkymmentä vuotta sitten suurin osa kalasta myytiin vielä kokonaisena tai perattuna.

Vuonna 1988 miehet toivat tietotaitonsa Varsinais-Suomeen ja perustivat Uuteenkaupunkiin oman yrityksensä, jossa kalankäsittelyä on viety eteenpäin merkittävin harppauksin. Fileeraus on Kalasetissä edelleen huippuammattilaisten tekemää käsityötä, eikä koneellisia fileerauslinjoja käytetä.

Aidosti ruodottomia fileitä

Kalaset on myös ruodottomien tuotteiden edelläkävijä Suomessa. Se kehitti menetelmän 30 vuotta sitten Japanin vaativille sashimi-markkinoille sekä kotimaisiin lastenruokajalosteisiin.

Jatkuvan kehitystyön ansiosta vähittäiskaupalle valmistetut kirjolohifileet ovat aidosti ruodottomia. Tässäkin yritys uskoo käsityön tuomaan laatuun. Ero on suuri koneruodittuun kalaan, johon jää katkenneita ruotoja. Niitä ei saa olla, kun kuluttaja olettaa ostavansa ruodotonta.

Käsityövoittoinen työtapa vaatii hiottuja menetelmiä sekä pitkäaikaista, koulutettua ja motivoitunutta henkilökuntaa. Se takaa parhaan lopputuloksen. Kalasetillä on palveluksessaan 40 kala-alan huippuammattilaista. Työntekijät ovat sitoutuneita ja työsuhteet pitkäikäisiä.

Lisäksi yrityksen yhteistyökumppaneina on kaikenikäisiä, innokkaita sopimuskalastajia, joiden ansiosta kotimaisten luonnonkalan saatavuus on hyvällä tolalla.

Yhteistyö Turun Osuuskaupan kanssa alkoi kolmisen vuotta sitten, kun valikoima-asiantuntija Marika Koskinen oli kuullut yrityksen tavasta toimia ja kutsui edustajat Turkuun neuvotteluun. Alusta alkaen osapuolet ovat pyrkineet pitkäaikaiseen, luottamukselliseen yhteistyöhön ja kumppanuuteen.

Kalasetin tavoite ja tehtävä on varmistaa, että tuoretta, kotimaista kalaa on saatavilla myös vuodenaikojen mukaan vaihtelevien kalasesonkien ulkopuolella. Tähän yrityksellä on poikkeuksellisen hyvät edellytykset pitkäaikaisten sopimuskalastajien ja vuosikymmeniä yhteistyötä heidän kanssaan tehneiden kalankasvattajien avulla.

Myyntituoreet tuotteet, järkevä toimitusrytmi, hävikin karttaminen sekä sesonkien hyödyntäminen ovat sekä kaupalle että nykyisille ja tuleville kotimaisen kalan ystäville ensiarvoisen tärkeitä.