Kevään 2011 ruokalistalla ovat hyvät tavat


10.3.2011

Kevään 2011 ruokalistalla ovat hyvät tavat

Mihin sijoitan lautasliinan, miten yletyn salaattikastikkeeseen, milloin voin aloittaa syömisen? Ruokailuun liittyvät pelisäännöt ovat teemana keväällä käynnistyvässä Ruokalistalla hyvät tavat –hankkeessa, jonka tavoitteena on kannustaa perheitä panostamaan ruokakulttuuriin.

Fransmanni-ravintoloiden alullepaneman hankkeen avulla halutaan korostaa yhteisten ruokailuhetkien merkitystä perheiden hyvinvoinnille. Pöytätapoja lähestytään innostavana haasteena, joka auttaa lasta nauttimaan ruokailutilanteista. Keväällä 2011 käynnistyvä hanke tarjoaa työvälineitä sekä kodeille, kouluille että nuorille itselleen.

”Pöytätavat eivät ole etikettien noudattamista vaan peruskohteliaisuutta, jossa nautitaan yhdessä olosta toisia kunnioittaen. Ei tarvitse syödä hotkien hiljaisuudessa vaan voi aterioida ihan rauhassa samalla jutellen. Yhdessä syöminen on ruokakulttuuria parhaimmillaan, ja kasvattaa perheen yhteishenkeä”, sanoo hankkeen kummiksi valittu kokki Sami Garam.

Hankkeen tärkeänä osana on Fransmanni-ravintoloiden yhteistyö ala-asteen 6-luokkalaisten kanssa. Kaikki 15 Fransmannia valitsevat itselleen kummiluokan, jonka oppilaista tulee hyvien pöytätapojen lähettiläitä. Kummiluokka pääsee ruokailemaan Fransmanni-ravintolaan, jossa ravintolapäällikkö opastaa koululaisia ravintolaruokailussa. Ravintolapäällikkö, hankekummi Sami Garam ja tapakouluttaja Kaarina Suonperä tulevat luennoimaan pöytätavoista myös koulun muille oppilaille. Tilaisuutta juhlistaa kummiluokan koko koululle suunnittelema juhlakattaus.

Fransmanni-ravintolat jakavat lapsiasiakkailleen kirjasen, jossa ruokakulttuuria esitellään iloisessa ja innostavassa hengessä. Kirjasessa on vastauksia etiketin kiperiin kysymyksiin, mutta myös paljon ideoita nuorten itsensä toteutettavaksi: reseptejä, servietin taitteluohjeita ja koristeluideoita.

Hankkeeseen liittyvässä tapasankari.fi -blogissa julkaistaan tapa- ja ruokakulttuuriin liittyviä artikkeleja. Blogissa esitellään trendejä, pukeutumista, kattausta, ruokia ja muita nuoria kiinnostavia asioita. Blogissa julkaistaan lisäksi yhteistyöyritysten järjestämiä kilpailuja ja nuorten kirjoittamia artikkeleita.

”Hankkeeseen osallistuvat yritykset haluavat tukea kouluja ja perheitä nuorten tapakasvatuksessa. Perheiden kiireistä arkea emme voi muuttaa, mutta kannustamme pitämään ruokakulttuuria voimissaan siitä huolimatta. Toivomme, että kampanjan myötä yhä useampi nuori hallitsee pöytätavat ja nauttii yhteisistä ruokailuista. Tämä on meidän yhteiskuntavastuutamme”, sanoo Fransmannin brand manager Katja Malminen.

Ruokalistalla hyvät tavat –hankkeen toteuttavat yhteistyössä Fransmanni-ravintolat, HK Ruokatalo, Suomen Nestlé, Hartwall, Duni ja kirjapaino Libris. Hankkeen kummina toimii kokki Sami Garam ja hankkeen asiantuntijana Tapaseuran puheenjohtaja Kaarina Suonperä. Hankkeen toteuttavat tahot kiittävät Opetushallituksen Marjaana Mannista kommenteista.

Lisätietoja

Brand manager, Katja Malminen puh: 050- 562 0994; katja.malminen@sok.fi

www.fransmanni.fi

Fransmanni on S-ryhmän valtakunnallinen ravintolakonsepti, johon kuuluu 15 ravintolaa Suomessa ja yksi Pietarissa. Vuodesta 1987 toimineiden ravintoloiden lähtökohtana on rakkaus maalaisranskalaisen keittiön puhtaisiin ja yrttisiin makuihin ja täyteläisiin viineihin. Fransmanni-ravintolat työllistävät noin 260 henkilöä. Turussa Ravintola Fransmanni palvelee Sokos Hotel Hamburger Börsissä Kauppatorin laidalla.