Joulujäädyke Gunnarin tapaan


27.11.2018

Gunnar Eatery & Bar -ravintolan avausta vielä odotellaan, mutta keittiöpäällikkömme Magnus Lindroos loihti pistaasijäädykereseptin joulukauden iloksi.

 

Jouluinen pistaasijäädyke
 
2 kananmunaa
0,5 dl vettä
150 g sokeria
2 dl kermaa
50 g pistaasipähkinöitä
110 g pumpernikkeliä
 
Valmista ensin karamelli:
Sulata 100 g sokeria pannussa kullanruskeaksi. Levitä sula sokeri silikonimatolle ja jäähdytä. Riko jäähtynyt sokerimassa tehosekoittimessa jauheeksi. 
Raasta punainen osa pumpernikkelistä käsin ja laita jauhe sivuun. Murusta loppuosa pumpernikkelistä tasaiseksi sauvasekoittimella ja lisää 40g sulaa voita, sekoita taikinaksi. Jaa taikina 6 pieneen kelmulla vuorattuun kulhoon. 
Vatkaa sitten munat vaahdoksi ja kiehauta vesi sekä sokeri siirapiksi. Lisää sokerisiirappi ohuena nauhana kananmunavaahtoon ja vatkaa kylmäksi, kovaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. 
Riko pistaasipähkinät sauvasekoittimella muruksi. Vaahdota kerma ja lisää joukkoon karamelli ja pistaasi. Yhdistä kananmunavaahdon kanssa ja jaa jäädyke valmistelemiisi kulhoihin ja laita pakkaseen. Anna jäähtyä vähintään 4 tunnin ajan, mielellään yön yli.
 
Karamellikastike
150 g sokeria
2 dl vettä
1 kanelitanko
2 tähtianista
 
Sulata sokeri kattilassa kovalla lämmöllä puukauhalla sekoittaen. Värin muuttuessa kullanruskeaksi, nosta kattila sivuun ja lisää 2 dl vettä. Ole varovainen, sillä sula sokeri on erittäin kuumaa! Lisää kanelitanko ja anis ja jatka keittämistä 5-10 minuuttia. Anna tekeytyä yön yli ja siivilöi kastike seuraavana päivänä.
 
Ota jäädykkeet pakkasesta 10-15 minuuttia ennen tarjoilua, poista jäädykkeet kulhoista ja leikkaa kahtia ja asettele lautaselle. Koristele vaaleanpunaisella pumpernikkelijauheella siivilöimällä jauhetta jäädykkeen päälle ja lisää mukaan karamellikastike. 
 
Herkullisia tunnelmia ja makuja joulupöytään, 
toivottaa Gunnarin ja Turun Seurahuoneen väki.