Investoinnit Turun keskustaan kasvattivat TOK:n myyntiä


2.2.2009

LEHDISTÖTIEDOTE

                                                                                                                                                         Julkaisuvapaa 16.1.2009

 

 

INVESTOINNIT TURUN KESKUSTAAN KASVATTIVAT TOK:N MYYNTIÄ

Turun Osuuskaupan (TOK) toimialojen myynti vuonna 2008 oli 563 miljoonaa euroa. Myynti kasvoi 65 miljoonaa euroa, eli +13,1 % edelliseen vuoteen verrattuna. Turun Osuuskaupan myynnin vahva kehitys on seurausta aikaisempien vuosien onnistuneista investoinneista sekä viime vuoden aikana toteutetusta palveluverkoston kehittämisestä Turun keskustassa. Lisäksi myynnin kasvuun on vaikuttanut asiakasomistajamäärän voimakas kasvu ja asiakasomistajien lisääntynyt ostojen keskittäminen TOK:n toimipaikkoihin.

TOK:n myynti kasvoi markkinoita nopeammin

Market-toimialan myynti oli 380 M€, jossa oli kasvua 13,8 % edelliseen vuoteen verrattuna. TOK:n market-kaupan kasvu oli alan kasvua nopeampaa. Myymäläverkoston kehittäminen jatkui edelleen. Huhtikuussa avattiin uusi S-market Wiklund-Herkku ja toukokuussa valmistui Vehmaan S-marketin mittava uudistus. Joulukuun alussa avattiin Turussa Kaskenkadulla uusi Sale-lähimyymälä. Päivittäis- ja käyttötavarakaupassa hintakilpailu jatkui kireänä. TOK:n Prismat, S-marketit ja Salet menestyivät kilpailussa hyvin kokonaisedullisella hinnoittelulla sekä laajoilla valikoimilla. TOK:n päivittäistavarakaupan markkinaosuus kasvoi suunnitellusti. TOK arvioi päivittäistavarakaupan markkinaosuutensa olleen vuonna 2008 noin 35 %, jossa oli kasvua noin 2 prosenttiyksikköä edelliseen vuoteen verrattuna.

Sokos-tavaratalojen (Sokos Wiklund ja Sokos Mylly) myynti oli 30 M€. Tavaratalojen myynti oli edellisen vuoden tasolla, vaikka Sokos Wiklundin toimintaa rasitti vuoden aikana käynnissä ollut saneeraus. Sokos Wiklund avattiin uudistuneena marraskuun lopulla. Laajennetun Sokos Wiklundin myynnin kasvu oli joulukuussa 46,5 %.

Matkailu- ja ravitsemistoimialan myynti oli 50 M€, missä oli 3,5 % kasvua edelliseen vuoteen. Myynninkasvua rasitti keskeisten toimipaikkojen pitkät saneeraukset (Amarillo ja Cafe Wiklund). Vuoden lopulla myynti kehittyi hyvin, kun pitkät saneeraukset saatiin valmiiksi syys-marraskuun aikana. Toimialan myynnin kehitys oli joulukuussa yli 6 %.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan myynti oli 104 M€, jossa oli kasvua 20,8 % edelliseen vuoteen verrattuna. Moottoribensiinin volyymilla mitattuna markkinaosuuden kasvu jatkui edellisvuoden tapaan vahvana asiakasomistajien keskittäessä polttoaineostoja ABC-asemille. Maaliskuun aikana avattiin uudistettu Myllyn Pesukatu, joka on asiakkaiden käytössä vuorokauden ympäri.

TOK:n kehitysinvestoinnit kohdistuivat Turun keskustan palveluiden kehittämiseen

TOK:n historian suurin yksittäinen investointi, Sokos Wiklundin uudistus valmistui joulukauppaan. Sokos Wiklund ja sen yhteydessä oleva Café Wiklund avattiin täysin uudistettuna 20.11.2008. Sokos Wiklundin pohjakerrokseen siirtynyt S-market Wiklund-Herkku avattiin huhtikuun lopussa. Sokos Wiklund, S-market Wiklund-Herkku, Café Wiklund, Apteekki ja Alko muodostavat noin 15 000 neliön palvelukokonaisuuden.

Elokuun lopussa TOK avasi Turun kauppatorin laidalle Aurakadun ja Eerikinkadun kulmaan laajan Forum-ravintolamaailman. Uudet ravintolat sijaitsevat erinomaisilla liikepaikoilla Turun ydin-keskustassa ja vahvistavat entisestään korttelin monipuolista ravintolatarjontaa. Uusiin tiloihin avattiin texmex-ravintola Amarillo, Amarillon yökerho House of Dance, Coffee House -kahvila ja italialais-amerikkalainen Frank Benelli’s -ruokaravintola.

Joulukuun alussa avattiin Sale Kaskenkatu, joka on TOK:n 21. Sale-lähimyymälä.

Uusia asiakasomistajia ennätysmäärä

TOK:n asiakasomistajamäärän kasvu jatkui voimakkaana vuonna 2008. TOK:n asiakasomistajaksi liittyi vuoden 2008 aikana 11 283 taloutta. Vuoden 2008 lopussa TOK:n asiakasomistajatalouksien määrä oli 109 671, mikä on TOK:n toimialueen talouksista 61 %.

– Asiakasomistajien ostojen keskittäminen Turun Osuuskaupan toimipaikkoihin jatkui vahvana. Asiakasomistajien ostojen osuus TOK:n kokonaismyynnistä on jo yli 81 %. Asiakasomistajat hyötyivät oman osuuskauppansa kasvusta, sillä Bonusta kertyi asiakasomistajille vuoden 2008 aikana 22,4 miljoonaa euroa, eli 17,7 % edellisvuotta enemmän, kertoo TOK:n toimitusjohtaja Harri Koponen.

Bonuksen lisäksi TOK maksoi asiakasomistajilleen vuodelta 2007 10 % korkoa asiakasomistajien sijoittamille osuusmaksuille, yhteensä 0,9 M€.

TOK on yli 110 000 varsinaissuomalaisen perheen omistama osuuskauppa

Turun Osuuskauppa toimii 23 kunnan alueella Varsinais-Suomessa. Sen tehtävänä on tuottaa palveluja ja etuja asiakasomistajatalouksille. Turun Osuuskauppa toimii päivittäis- ja erikoistavarakaupassa, liikennemyymälä-, matkailu- ja ravitsemis- sekä tavaratalokaupassa työllistäen yli 2 200 henkilöä.

Turun Osuuskaupan tulos- ja toimintakatsausinformaatio vuodelta 2008 annetaan 26.2.2009.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Harri Koponen, puh: 050–388 4030, harri.koponen@sok.fi

talousjohtaja Mika Nupponen, puh: 0500-432 817, mika.nupponen@sok.fi