Ihan pimeetä! – Nauti erilainen illallinen


30.1.2013

Illallinen pimeässä on toisenlainen tapa tutustua niin ruokaan kuin pöytäseurueeseensakin. Ravintola on säkkipimeä ja tarjoilijoina sokeita työntekijöitä. Yksi pimeistä ravintoloista on Pietarissa.

Pimeässä ravintolassa oppaat johdattavat asiakkaat ravintolatilaan ja omille paikoilleen pöydän ääreen. Joka pöydällä on vastuutarjoilija, jota voi ja pitää kutsua tilanteessa kuin tilanteessa. Idea ruokailusta pilkkopimeässä, jossa oppaina ovat sokeat tarjoilijat, on saanut alkunsa Ranskassa.  

– Pimeässä ihminen on omalla epävarmuusalueellaan, mutta yllättävän nopeasti tilanteeseen sopeutuu, eikä mietikään enää istuvansa pilkkopimeässä. Mukaan tulevat elämyksellisyys, rentous ja hauskuus, kertoo Pietarin Sokos Hotel Palace Bridgessä työskentelevä Pietari Pipatti omista kokemuksistaan.

Yksin ei saa lähteä edes vessaan. Pipatti kuitenkin kertoo, että vessassa on sentään valot päällä.

Sorminkin saa syödä

Pimeitä menuvaihtoehtoja on neljä: punainen on liha, sininen on kala, vihreä on kasvis ja valkoinen on kokin yllätys. Näistä asiakas valitsee mieleisensä. Annokset on suunniteltu siten, että syöminen on mahdollista pimeässäkin.

– Osa asiakkaista syö loppujen lopuksi sormin, Pipatti kuittaa.
Hänen mielestään syöminen pimeässä on ainutlaatuinen elämys, jota ei voi verrata tavalliseen ravintolaelämykseen.
– Idea on myös sosiaalisesti vastuullinen, sillä sokeiden työllistymismahdollisuudet ovat todella vähäiset esimerkiksi Pietarissa. Tällä tapaa heillä on tehdä mielekästä työtä.

Pimeitä ravintoloita on Pietarin lisäksi muissa suurkaupungeissa kuten, New Yorkissa ja Pariisissa.

Lue lisätietoa Pietarin Dans Le Noir? -ravintolasta ja Sokos Hotel Palace Bridgestä.