Gunnarin tuottajatarinat 5/6 – Kalastusperinnettä Turun Airistolla


8.11.2018

Hannu Lahtonen edustaa kalastajana pientuottajuutta aidoimmillaan – yksi mies ja vene, verkot, rysät ja pieni savustin ovat kaikki mitä hän tarvitsee.

 

Hannu Lahtosen jokaisesta liikkeestä näkee, että hän on kalastanut kauan. Lahtosen rauhallinen ja harkittu työskentelytapa sopii täydellisesti osaksi kaunista saaristoidylliä, jossa mies kokee päivittäin sinne asettamansa verkot ja rysät. Niiden paikat hän löytää ulkomuistista, sillä Turun saaristo on vuosien mittaan muodostunut hänelle toiseksi kodiksi. Hän tietää jokaisen Airiston saaren, lahden ja niemen ja tuntee naapurinsa vesillä jo pelkästään moottorien äänistä. Ravintola Gunnarin ravintolakummit pääsivät kalastajan veneeseen päiväksi mukaan. 

 

Hannu edustaa kalastajana pientuottajuutta aidoimmillaan – yksi mies ja vene, verkot, rysät ja pieni savustin ovat kaikki mitä hän tarvitsee. Lahtonen toimittaa kalaa kalaliike S. Wallinille lähes päivittäin ja Wallinilta kala liikkuu kauppahallin tiskiltä suoraan kuluttajille tai turkulaisiin ravintoloihin – tulevaisuudessa myös ravintola Gunnarin pöytään. Hannun valikoimaan kuuluvat tällä hetkellä pääasiassa ahven, siika, kuha ja hauki, joita hän myy eteenpäin kokonaisina suomukaloina, jotka sitten tarvittaessa puhdistetaan ja fileoidaan Wallinilla. Omaan käyttöön mies nappaa saaliista pari kertaa viikossa, muuten Lahtosen perheessä syödään itse pyydettyä riistaa. 

 

Turun lähisaaristossa on tällä hetkellä enää kolme aktiivista kalastajaa. Koko rannikkoseudulla kalastajia on noin 300, mikä on puolet vähemmän kuin vielä kymmenen vuotta sitten. EU-tukia on turha odottaa ja merimetsot sekä moninkertaistunut hyljekanta verottavat varsinkin valkoisten kalojen kantoja huomattavasti. Kun aiemmin Lahtosenkin mukana liikkui kaksi muuta kalastajaa, pystyttiin samoilta apajilta nostamaan niin paljon kalaa, että kokonaisina säästettävät valittiin erikseen ja lopuista valmistettiin kalamassaa. Nykyään Lahtonen kokee verkot ja rysät yksin. 

 

Ajat ovat muuttuneet, mutta Hannu Lahtonen pysyy silti veneensä ruorissa toimittamassa päivittäisen saaliinsa Turun Kauppahalliin. Todellisen työmäärän yhden kalan pyytämiseen näkee vasta kun hyppää Lahtosen mukaan kalareissuun, kuten Gunnarin kummit ja ravintolapäällikkö tekivätKun kalastajan ja kalastustoiminnan taustat tuntee, osaa pöytään tuotua kala-annostakin arvostaa aivan uudella tavalla. Ja juuri siksi Gunnarissa halutaan tarjota nimenomaan Kalaliike S. Wallinin kalaa, jonka Hannu Lahtonen on Turun Airistolta nostanut ja näin osoittaa samalla arvostusta paikallisen pientuottajan suuntaan. 

 

Gunnar Eatery & Bar 

Humalistonkatu 2, Turku