Gunnarin tuottajatarinat 4/6 – Yksilöllistä olutta uniikista panimosta


10.10.2018

Tuorlan observatorio oli tuttu paikka kaikille Gunnarin kummeille ja pienpanimotuotteet kiinnostivat koko porukkaa, mutta Kuninkaantien panimon tuotteet sekä tarinat yllättivät kaikki.

Pienpanimo-olutta tähtien inspiroimana

 

Aimo ja Peetu Sillanpää esittelivät uniikkia pienpanimoaan asiaan kuuluvalla innolla. Intohimo oluen valmistamiseen sekä vuosikymmenien kokemus tähtitieteestä takasivat paikalla olleille kummeille unohtumattoman retken Tuorlaan. 

 

 

Yksilöllistä olutta uniikista panimosta 

 

Heti vierailun aluksi Gunnarin kummeille kävi selväksi, että kyse ei ole tavallisesta pienpanimosta millään mittapuulla. Kuninkaantien panimo nimittäin sijaitsee Tuorlan observatorion yhteydessä. Esimerkiksi panimolaitteiston vieressä, verhon takanavoi seurata planetaarion esityksiäJa itse panimolaitteistokin sijaitsee täysin uniikilla paikalla. Taso, jonka päällä keitto- ja käymisastiat seisovat, on itseasiassa suuri pöytä. Tämän pöydän päällä on hiottu suurin avaruudessa tällä hetkellä ”leijuva” peili. 

 

Aimo Sillanpää kertoo, että 2000luvun alussa Tuorlan observatorio voitti kilpailutuksessa NASA:n ja sai työstettäväksi 3,5 metrisen Herchel-teleskooppiin päätyneen peilin. Tämä kymmenien miljoonien eurojen projekti tehtiin juuri tällä pöydällä, jonka päällä pannaan nyt olutta. 

Tuorlassa olutta on tehty ennenkin, mutta Kuninkaantien panimon tarina alkoi vuonna 2016, kun Piikkiön Rotary Clubin jäsenet saivat toimintaan mukaan panimomestari Niko Hurskaisen. 

Nykyään valikoimiin kuuluu kolme yksilöllistä, pienellä porukalla valmistettua olutlaatua. 

Uuden alkoholilain myötä oluen valmistamisen lisäksi tavoitteeksi on asetettu myös oman myymälän avaaminen. 

”Myymälä avataan alueelle, vaikka pakettiautoon”, vannoo markkinoinnista vastaava Peetu Sillanpää. 

 

 

Pienellä porukalla tehtäessä intohimolla on iso rooli 

 

Idea oman panimon perustamiseen vahvistui olutfestivaaleilla TsekeissäSamasta syystä Kuninkaantien panimon oluet ovat tyyliltään keskieurooppalaisia, perinteisiä oluita. 

Seuraavia askeleita panimon käynnistämisessä olivat panimomestarin mukaan saaminen sekä päätös järjestää osakeanti. Panimon osakkeet kaupattiin hetkessä Piikkiön Rotary Clubin kontaktien kautta ja 100 osakkaan saaminen takasi mahdollisuuden kunnollisen laitteiston hankintaan. Esimerkiksi pullotuskone oli iso askel kohti kaupallisen oluen valmistamista. Peetu Sillanpää kertoo, että pullotuskone takaa tasaisen laadun ja maun myytäviin oluisiin minimoimalla pullossa olevan hapen määrän. 

 

Valmistuksessa panimomestarin apuna ovat yrityksen osakkaat, palkattua työvoimaa ei ole toistaiseksi panimomestarin lisäksi tarvittu. Jo pelkästään vierailevat kummit ja ravintolapäällikkö täyttävät lähes koko panimona toimivan pöydän päällisen, joten olutta valmistettaessakaan porukkaa ei voi olla liikaa paikalla. 

 

Aimo kertookin, että olut valmistuu vaihtuvalla miehistöllä. Keitosta vastaavia osakkaita on tällä hetkellä kolme ja yhdestä keitosta vastaa kerrallaan yksi osakas sekä muutama apuri. Yleensä keiton aikana paikalla on vain kaksi henkilöä ja käymisen aikana vastuu on yhden ihmisen harteilla. Eniten työvoimaa vaativa valmistuksen vaihe on pullotus, tällöin paikalla on kolme osakasta. Tähän Aimo ja Peetu lisäävät kuitenkin nopeasti, että loppuen lopuksi työläin vaihe on siivoaminen ja tilojen puhtaanapito.  

 

Tällaisella miehityksellä pyörii siis laitteisto, jonka teoreettinen kapasiteetti on valmistaa 2000 litraa olutta kuudessa viikossa. Laitteisto koostuu pullotuslaitteen lisäksi yhdestä 500 litran keittoastiasta ja neljästä 500 litran käymisastiasta. Ja jos Aimolta kysytään, on heidän oluensa tähtienergialla valmistettua, sillä panimon sähkö tuotetaan katolta löytyvillä aurinkokennoilla. 

 

 

Historiallinen päivä tuotannossa 

 

Kaikki panimossa valmistettavat oluet noudattavat vanhaa, klassista saksalaista olutlakia (reinheitsgebot). Tämä vuonna 1516 julkaistu määräys ohjeisti, että oluen valmistukseen saa käyttää ainoastaan vettä, ohraa (mallasta) ja humalaa. Neljättä ainesosaa, hiivaa, ei alkuperäisessä laissa mainita, koska hiivan olemassaolo ymmärrettiin vasta 1800-luvulla. Mutta näistä neljästä ainesosasta valmistuu siis kaikki Kuninkaantien panimon oluet. Ainesosista ainut ulkomailta hankittava on humala. Tähänkin odotetaan kuumeisesti suomalaisia vaihtoehtoja, sillä humalan kasvatus on herättänyt paljon kiinnostusta nousevan pienpanimokulttuurin myötä. Suomessahan on hyvät mahdollisuudet kasvattaa humalaa – vuoteen 1915 asti määrättiin laissa, kuinka monta humalasalkoa talouksien piti kasvattaa. 

 

Kuninkaantien panimon ensimmäinen tuote oli Tuorlan Tähti. Tämä perinteisiä tsekkiläistyylejä kunnioittava raikas ja kevyt Pilsner avasi siis pelin. Toisena valikoimaan tulleen Tuorlan Tumman (saksalaistyylinen tumma lager) inspiraatio tulee 1400-luvulta Kuusiston Piispanlinnan pidoissa nautitusta oluesta. 

 

Vierailupäivä (28.9.2018) merkattiin panimon historiaan, sillä vierailun aikana aloitettiin panimon kolmannen oluen ensimmäinen pullotus. Uusi olut on tyyliltään Amerikan Lager ja uunituore etiketti paljasti nimeksi Tuorlan Taival. 

Kummeja ja ravintolapäällikköä kiinnosti erityisesti, miten samoista neljästä raaka-aineesta saadaan näin eri tyylisiä oluita. Muuntelemalla mallasta ja vaihtelemalla humalalajikkeita oluttyylejä voi varioida lähes loputtomasti, kuului vastaus panimohenkilökunnalta. 

 

 

Tähtiä Gunnariin 

 

Kattavan tietopaketin jälkeen päästiin maistelemaan ensimmäistä kertaa ikinä Kuninkaantien panimon kaikkia kolmea olutta.  

Tuorlan Tähti pääsi oikeutetusti keveimpänä ensimmäisenä maisteluun ja Tuorlan Tumman jälkeen kummit ja ravintolapäällikkö olivat varmoja, että näitä oluita pitää saada Gunnarin valikoimaan. 

”Tämä on olut, joka haastaa maistelijan”, totesi ravintolakummi Heidi Wirkkala. 

Täyteläiset ja tasapainoiset maut sopivat kaikkien mielestä erityisesti Gunnarin ruokapöytään.  ”Viinisuositusten lisäksi Gunnarissa on huomioitava myös ruoka-annoksille sopivat olutsuositukset”, vannoi ravintolapäällikkö Sami Kivirinta. 

 

Näitä ”tähtitieteellisellä kokemuksella” valmistettuja oluita tullaan siis varmasti näkemään ravintola Gunnarin baarissa ja ruokajuomina ravintolan puolella. Oluen takana olevat tarinat ja intohimo ovatkin täydellinen lisäys Gunnarin arvomaailmaanPanimo on vain alle 20 kilometrin päässä Turun keskustasta, joten Gunnariin tulevien asiakkaiden kannattaa harkita tutustumista tähän ainutlaatuiseen paikkaan.

 

Lisätietoa toiminnasta löytyy helposti esimerkiksi: