Gunnarin tuottajatarinat 1/6 – Ravintolakummit vierailulla Sikka Talun lammasfarmilla


30.8.2018

Gunnarille etsittiin kuusi pientuottajaa Varsinais-Suomen alueelta, joiden tuotteita ravintolassa tullaan käyttämään. Ravintolakummimme vierailivat Sikka Talun Lammastilalla.

Sikka Talun tilalle syntyi ravintola Gunnarin nimeä kantava karitsa. Gunnarin ravintolakummit kävivät tutustumassa vielä pieneen, mutta terhakkaaseen karitsaan tämän kotitilalla Rymättylässä. Vierailun yhteydessä maisteltiin lampaanmaidosta tehtyä herkullista jogurttia ja samettista jäätelöä. Näille tuotteille kummit löysivät heti käyttötarkoituksen Seurahuoneen ravintolaan.

”Paikallisten raaka-aineiden käyttö on tärkeä arvo ravintolalle. Haluamme lisäksi käydä paikan päällä tutustumassa tuottajiin sekä kuulla heidän tarinansa tuotteen ympäriltä”, kertoo Gunnarin ravintolapäällikkö Sami Kivirinta. ”Ravintolakummit sitä vastoin antavat asiakkaan näkökulmasta tärkeää palautetta itse tuotteesta ja hyviä ideoita tuotteen käyttämiselle ravintolassa, Kivirinta sanoo.

 

Sikka Talun tuotteiden taustalla lampaiden hyvinvointi

Lampurit Katja ja Alar Sikka tekevät työtä, jossa ihmisten ja eläinten hyvinvointi on arvoista tärkein. Yhtenä esimerkkinä Katja nostaa esiin ajan, jonka karitsa saa viettää emonsa villoissa, turvassa, nauttien sitä herkullisinta maitoa, jopa kahden kuukauden ajan. ”Tätä ei tehdä vain taloudellisen tasapainon ylläpitämiseksi, vaan rakkaudesta eläimiinToivon, että se huolellisuus ja lempeys, jolla hoidamme lampaitamme, maistuu myös asiakkaan lautasella”tiivistää Katja Sikka.  

Lammastilalle valittiin Itäfriisiläisten maitolampaiden kavereiksi uhanalaisia Ahvenanmaanlampaita. Katjalle ja Alarille valinta Ahvenanmaanlampaista oli heti selkeä, koska heille oli tärkeää suojella suomalaista alkuperäisrotua. Ajatus lampaanmaidosta tehdyistä tuotteista lähti Itäfriisiläisten ravintorikkaan maidon hyvästä mausta. Maidosta saa samettista jäätelöä ja erittäin herkullista jogurttia. Maitotuotteisiin ei ole tarvinnut lisätä lehmän maidosta tehtyä kermaa eikä erillisiä sakeuttamisaineita. Lampaanmaitoa itsessään käsitellään mahdollisimman vähän, eikä sitä esimerkiksi homogenoida lainkaan. Lammastilalla tuotetaan maidon lisäksi myös lihaa sekä kauniita ja lämpimiä taljoja.  

 

Jäätelö ja jogurtti vakuutti makuraadin  

Utu lampaanmaitojäätelö sisältää ainoastaan lampaanmaitoa, luomusokeria sekä tietysti luomumakua. Jäätelön maku on pehmeä, paksu eikä lainkaan villainen, vaan enemmänkin täyteläinen ja minun makuuni juuri sopivan makea, ei liian”, arvioi ravintolakummi Paula StamRavintolakummi Arja Laajalehto nostaa vaniljajäätelön jopa italialaisen jäätelön edelle ja huudahtaa ”tämähän maistuu juuri siltä, miltä vaniljatanko tuoksuu, Wau!”.

Jäätelöistä löytyy neljää erilaista makua; jogurtti-hunaja, vanilja, suklaa ja kookos. Kummit olivat tyytyväinen makuraati ja jokainen kiitteli jäätelön hyvää rakennetta ja jogurtin sopivaa happoa. Kummit pohtivat ravintolapäällikön kanssa toimisiko jäätelö ja jogurtti Gunnarin tuotevalikoimassaPaula Stam innostui ajatuksesta, että samalta tilalta tulisi myös muita tuotteita, kuten taljoja ja lihaa. Jäätelöä ja jogurttia myydään Gunnarin lisäksi muutamissa kaupoissa sekä Reko-ruokapiirissä.

 

Gunnar

Kokonaan musta ja karvat juuri sopivasti kiemuralla, pikkuruinen karitsa, joka juuri muutama päivä aikaisemmin oli tilalle syntynyt, sai vierailun aikana nimen Gunnar. Gunnarista kasvaa aikanaan pässi, joka saa hoidettavakseen oman uuhilaumansa. Lampuri Katja toivoi ravintolakummien auttavan Gunnarin korvamerkin valitsemisessa, ”laitetaanko muovinen, pinkin värinen kolmio vaiko metallinen lenkki” Katja haastoi. Kummeista Paula huudahti kolmion muistuttavan lastenohjelmastakin tuttua Tiivi-Taavia, joten yksimielisellä päätöksellä korviin valittiin tyylikkäät metalliset renkaat. Jatkossa seuraamme Gunnarin menoa ja meininkiä Sikka Talun tilalla ja ehkä joskus tulevaisuudessa saamme pässin vierailulle Turun Seurahuoneelle. Lopuksi nostettiin onnittelumaljat Gunnarille maidolla, jota pässi tulee lipittämään seuraavat kuusi viikkoa.

 

Kummit tyytyväisiä vierailuun

Ravintolalle on tärkeää, että raaka-aineen alkuperä tunnetaan ja siitä voidaan ylpeästi kertoa asiakkaille. Gunnarille etsittiin kuusi pientuottajaa Varsinais-Suomen alueelta, joiden tuotteita ravintolassa tullaan käyttämään”Oli hienoa päästä tutustumaan tilaan ja todeta tuotteiden olevan erinomaisia, erityisiksi suosikeiksi nousivat jogurtti ja vaniljajäätelö”, summaa ravintolakummi Sakari Lehti. Myös ravintolakummi Aleksi Muurinen kehui vierailua mielenkiintoiseksi ja antoisaksi kokemukseksi. ”Loppukuluttajan mielipide on tuottajalle erityisen tärkeä, joten on mahtavaa, että kummit pääsivät tilalle tutustumaan”, kiittelee yrittäjä Katja. Seuraavaksi kummit tutustuvat Mustan mehiläisen hunajaan Tammirauman hunajatilalla Rymättylässä.   

Ravintola Gunnar avaa ovensa keväällä 2019 Solo Sokos Hotel Seurahuoneen yhteyteen.