ABC Koulukatu ja S-market harjakorkeudessa


13.11.2009

Turun Osuuskauppa (TOK) avaa uuden ABC-liikennemyymälän ja S-marketin Turkuun Koulukadulle toukokuussa 2010. Liikerakennuksen harjannostajaisia vietetään perjantaina 13. marraskuuta. Hankkeen rakennuttajana toimii Sponda Oyj.

– Turun Osuuskauppa kohdentaa toiminnasta syntyvät varat paikallisten palveluiden parantamiseen ja kehittämiseen. Tänä vuonna investointimme ovat kohdistuneet Sokos Wiklundin uuden pysäköintilaitoksen rakentamiseen, Prisma Myllyn laajennukseen sekä Taivassaloon, jonne avattiin uusi Sale sekä ABC-polttonestejakelimo. Myös Turkuun Ispoisiin avattiin uusi ABC-polttonestejakelimo syyskuun lopussa, TOK:n toimitusjohtaja Harri Koponen kertoo.

Monipuolinen palvelutarjonta

Rakennuksessa tulevat toimimaan ABC-liikennemyymälä ja S-market.

ABC-liikennemyymälän kokonaispinta-ala on noin 1 100 m2. Liikennemyymälä tarjoaa ABC-polttoainemyynnin lisäksi 280 asiakaspaikan ABC-ravintolakokonaisuuden, jossa toimivat ABC Restaurant, Rosso Express ja Hesburger. Lisäksi liikennemyymälän puolella palvelee 200 m2 ABC-market.

S-marketin kokonaispinta-ala on vajaat 1 900 m2, josta myyntialaa runsaat 1 200 m2. Tuotevalikoima tulee käsittämään 14 000 eri tuotetta.

Autopaikkoja keskukseen tulee noin 150.

Ympäristöystävällistä rakennussuunnittelua

Uuden liikerakennuksen energiatehokkuuteen on panostettu paljon. Valmistuessaan uuden rakennuksen energialuokitus tulee sijoittumaan luokkaan B, kun vastaavat rakennukset normaalisti sijoittuvat luokkaan D tai E.

– Kauppojen suurimpiä energiasyöppöjä ovat kylmäaltaat ja –kaapit. Uuteen liikerakennukseen tulee vain ovellisia kylmälaitteita, mikä vähentää oleellisesti energiankulutusta, TOK:n kiinteistöpäällikkö Ari Ahokas kertoo.

Muita energiatalouden kehittämistoimia ovat mm. normaalia paksumpi eristys

sekä syntyvän lämmön talteenotto. Erityisesti kylmälaitteet tuottavat paljon lämpöä, joka kerätään talteen ja käytetään rakennuksen lämmitykseen. Uusinta tekniikkaa edustavat rakennuksen katolla olevat aurinkokeräimet, joilla lämmitetään asiakas-WC-tilojen käyttövesi. ABC-liikennemyymälän ravintolatilat tullaan lämmittämään ja jäähdyttämään ilmalämpöpumpuilla.

60 uutta työntekijää

Uusi palvelukokonaisuus työllistää kaikkiaan 60 uutta työntekijää. Koko rakennusajan

hanke on työllistänyt keskimäärin 30 henkilöä.

Hankkeen kokonaiskustannukset nousevat noin 6 miljoonaan euroon.

Kohteen pääsuunnittelijana toimii Arkkitehtitoimisto JMH Oy Matti Haapajärvi

ja pääurakoitsijana Skanska Talonrakennus Oy.

TOK on yli 113 000 varsinaissuomalaisen perheen omistama osuuskauppa

Turun Osuuskauppa toimii 23 kunnan alueella Varsinais-Suomessa. Sen tehtävänä on tuottaa palveluja ja etuja asiakasomistajatalouksille. Turun Osuuskauppa toimii market-, liikennemyymälä-, majoitus- ja ravitsemis- sekä tavaratalokaupassa työllistäen yli 2 300 henkilöä.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Harri Koponen, puh. 010 764 4001, harri.koponen@sok.fi

Toimialajohtaja Mika Marttila, puh. 050 388 4014, mika.marttila@sok.fi

Talousjohtaja Mika Nupponen, puh. 010 764 4002, mika.nupponen@sok.fi